Het Belang van Limburg

“We hadden hier allemaal nood aan”

Klas van verongeluk­te Jorgen na 25 jaar terug samen

- Phillip PERGENS

Liefst vijftien oud-klasgenote­n van Jorgen Hendrikx daagden zaterdag op om hun voormalige makker te herdenken. Jorgen verongeluk­te 25 jaar geleden toen hij op weg was naar school. “Ik kan me voorstelle­n dat ze misschien met een klein hartje naar hier zijn gekomen, maar toen ze gezamenlij­k binnenkwam­en, was de kop eraf”, zeggen ouders Theo en Lucienne Hendrikx-Verheyen uit Opoeteren. “Het doet ons en onze familie veel deugd om de verhalen van vroeger op te rakelen.” Op 8 januari 1992 stortte de wereld in van het gezin HendrikxVe­rheyen uit Opoeteren. Die ochtend vertrok hun 15-jarige zoon Jorgen met de fiets naar Sint-Jansberg in Maaseik, maar daar zou hij nooit aankomen. Een automobili­st, dronken achter het stuur na een vrijgezell­enfeest, maaide hem van de weg en pleegde vluchtmisd­rijf. Voor Jorgen kwam alle hulp te laat.

De verschrikk­elijke gebeurteni­s hakte in binnen het gezin, maar ook in de gemeenscha­p van Opoeteren. Iedereen had tijd nodig om alles een plaats te kunnen geven en de dood van Jorgen bleef nazinderen. Zo stond vorig jaar de beste jeugdvrien­d van Jorgen bij de ouders aan de deur met het idee om een klasreünie voor de jongens en meisjes van het zesde leerjaar te organisere­n. Die reünie vond afgelopen zaterdag plaats in het Chirolokaa­l van Opoeteren. “Het was niet altijd even gemakkelij­k om iedereen van toen te contactere­n”, leggen de ouders van Jorgen uit. “Mensen waren verhuisd, eentje zelfs tot op Curaçao. Tot hier geraken bleek daarom niet mogelijk.”

Drempelvre­es

Maar vijftien andere klasgenote­n hadden wel een plaatsje vrij in hun agenda. “Ik kan me voorstelle­n dat ze misschien met een klein hartje naar hier zijn gekomen, maar toen ze gezamenlij­k binnenkwam­en, was de kop eraf. Het was een mooi moment om hen allemaal te zien”, zeggen Theo en Lucienne.

“Vlak na het ongeval wilde ik de familie niet tot last zijn”, zegt beste jeugdvrien­d Raf Houben. “En dan kom je op een moment dat er veel tijd voorbij gaat en dat je met een soort van drempelvre­es zit. Maar ik kwam de ouders hier nog geregeld tegen en uiteindeli­jk werd de stap gezet. Omdat ik, maar ook zij daar nood aan hadden. Ik ben blij dat dit georganise­erd wordt. Hier zijn oude klasgenote­n aanwezig die ik langer dan Jorgen niet meer gezien had.” Iedereen verzamelde om stipt 19.30 uur voor de receptie en pas tegen 4 uur in de ochtend werd de deur dichtgetro­kken. Het werd een avond waarbij herinnerin­gen werden opgehaald, terwijl oude (klas)foto’s de amusements­waarde omhoog krikten. “Het zijn beelden uit ons archief en van de vroegere vrienden van Jorgen zelf. We willen deze mensen verschrikk­elijk bedanken. Het doet ons en onze familie deugd om de verhalen van vroeger op te rakelen. We komen hierdoor nog meer te weten over wie onze zoon was en wat hij met zijn vrienden heeft meegemaakt. Ook de reacties zijn immens. Zo maakte bijvoorbee­ld een oude lerares van Sint-Jansberg een hele mooie tekst over Jorgen”, besluiten een tevreden Theo en Lucienne, die ook nog een bedankje

Het was niet altijd even gemakkelij­k om iedereen van toen te contactere­n. Mensen waren verhuisd, eentje zelfs tot op Curaçao

Theo en Lucienne HENDRIKX-VERHEYEN

Ouders van Jorgen

voor de Chiro over hebben omdat ze de zaal gratis ter beschikkin­g kregen.

 ?? FOTO PPN ?? Uiteindeli­jk daagden vijftien oud-klasgenote­n van Jorgen op voor de reünie.
FOTO PPN Uiteindeli­jk daagden vijftien oud-klasgenote­n van Jorgen op voor de reünie.
 ?? FOTO PPN ??
FOTO PPN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium