Het Belang van Limburg

Mountainbi­ken op terril

Startplaat­s van 59 kilometer nieuwe routes

- Roger VANHOUDT

Beringen heeft er een attractie bij. Zaterdag werd het gloednieuw­e mountainbi­kepark op be-Mine officieel geopend. Vanaf het Mijnstadio­n of aan de voet van de terril vertrekken nieuwe bewegwijze­rde routes over een afstand van 59 kilometer doorheen Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsbu­rg en Lummen. “Het MTB-park op de terril is een uniek element waardoor het Limburgse netwerk zich onderschei­dt in Vlaanderen”, zegt gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens. West-Limburg had tot nu toe een beperkt aanbod voor mountainbi­kers. “Met deze uitbreidin­g vullen we een belangrijk­e leemte in”, aldus de gedeputeer­de. “De aanwezighe­id van de Avonturenb­erg en de ontwikkeli­ng van het MTBpark door de stad Beringen waren de kapstok om ook hier een aantal mooie parcours te realiseren. Limburg telt nu 1.458 kilometer routes voor mountainbi­kers.”

De nieuwe bewegwijze­rde routes zijn 59 kilometer lang en doorkruise­n Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsbu­rg en Lummen. Ook op het militair domein zijn twee kortere lussen uitgestipp­eld. Dit netwerk is bovendien verbonden met het netwerk Midden-Limburg in Heusden-Zolder, dat 135 kilometer telt, en de bestaande routes in Lummen en Halen die 71 kilometer lang zijn.

In Beringen vertrekt de zwarte lus over een afstand van 42 kilometer door bosgebiede­n en landbouwzo­nes. In deze regio met veel druk verkeer moeten bikers in het westelijk deel wel regelmatig op de openbare weg of het jaagpad rijden. Vertrek je in oostelijke richting, dan kan je na 19 kilometer het netwerk Midden-Limburg bereiken en in zuidwestel­ijke richting na 10 kilometer aansluiten op de routes in Lummen en Halen. Langs de Staleikerh­eide kom je terecht op de bosrijke routes van Leopoldsbu­rg die 9,4 en 7,2 kilometer lang zijn. Wie een extra uitdaging wil, kan zijn vaardighed­en testen in het 5,9 kilometer lange MTB-park van Beringen of op de top van de terril in het ‘skillpark’. Zowel gevorderde als beginnende mountainbi­kers kunnen zich op de nieuwe routes uitleven. Andere startplaat­sen zijn de militaire sporthal Zuid in Leopoldsbu­rg, het Cycling Center in Heusden-Zolder en het gemeenteli­jk sportcompl­ex De Vijfsprong in Lummen. 610 nieuwe palen en 1.400 bordjes wijzen je de weg in West-Limburg.

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Wie een extra uitdaging wil, kan zijn vaardighed­en testen op de top van de terril in het ‘skillpark’.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Wie een extra uitdaging wil, kan zijn vaardighed­en testen op de top van de terril in het ‘skillpark’.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium