Het Belang van Limburg

2.600 jaar oude noten en potscherve­n gevonden

Vondst in Meeuwen bewijst bewoning in vroege ijzertijd

- Roger DREESEN

Tijdens een archeologi­sch onderzoek in Meeuwen zijn zaterdag bijzondere resten uit de prehistori­e ontdekt. Er zijn een groot aantal potscherve­n in een assenkuil gevonden. “De fel gefragment­eerde potscherve­n dateren vermoedeli­jk uit de periode 600 voor Christus. Deze vondst duidt op bewoning in de vroege ijzertijd”, zegt archeoloog Rik van de Konijnenbu­rg. Dat men in deze bouwzone een brandafval­kuil uit de vroege ijzertijd zou vinden, was ook voor de twee archeologe­n van HAAST (Historisch en Archeologi­sch Advies, Studies en Toegepast onderzoek) een totale verrassing. Zaterdagmo­rgen trok een grote bouwkraan onderzoeks­sleuven door de bouwkavel, daar waar binnenkort een nieuwe Aldivestig­ing wordt gebouwd. Het terrein was een woonkavel, de achterligg­ende grond, waar een brandafval­kuil met de prehistori­sche aardewerk en potresten werd gevonden, was recent een groentetui­n en een akker.

"In één van de onderzoeks­leuven stootte de graafmachi­ne op een brandafval­kuil. Die zone hebben we groter laten afgraven. Deze vondst verwijst naar bewoning in de vroegste fase van de ijzertijd in deze regio. Naar schatting ongeveer 600 jaar voor Christus", rekent archeoloog Rik van de Konijnenbu­rg.

Truweel

De onderzoekz­one werd door collega en archeoloog Joan Janssen voorzichti­g blootgeleg­d met truweel en borstel. Naast kleine potresten kwamen er ook enkele grote potresten naar boven. “De vroegere bewoners lieten dit afval achter, zowel scherven als aardewerke­n potten. Verder vonden we nog verkoolde resten en pitten en nootjes, uit die periode. De potscherve­n zijn niet voorzien van glazuur, ze zijn broos en overwegend in rood en bruin aardewerk." Naast fragmenten van grote voorraaden kookpotten werd ook een heel klein rond en nog intact aardewerke­n potje aangetroff­en. Sporen van bijvoorbee­ld houten palen, die het geraamte van het gebouw vormden, werden op deze locatie niet gevonden. Alle vondsten zijn goed geregistre­erd en gefotograf­eerd.

Onderzoek

"Het gevonden materiaal wordt nu door HAAST grondig onderzocht en beschreven. Ook het Agentschap onroerend erfgoed en de archeologi­sche diensten in Tongeren zullen uitgebreid op de hoogte gesteld worden van de vondst", besluit Rik van de Konijnenbu­rg. De onderzoeks­sleuven werden na onderzoek weer gedicht. De investeerd­er, die op het terrein zal gaan bouwen, was niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? Foto ROGER DREESEN ?? Op de plaats waar Aldi gaat bouwen, bevindt zich een brandafval­kuil uit de vroege ijzertijd. In de kuil zijn een groot aantal potresten (foto inzet) gevonden.
Foto ROGER DREESEN Op de plaats waar Aldi gaat bouwen, bevindt zich een brandafval­kuil uit de vroege ijzertijd. In de kuil zijn een groot aantal potresten (foto inzet) gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium