Het Belang van Limburg

Burgemeest­er Raskin wil onderteken­aars petitie naar gemeentehu­is roepen

-

Vorige week raakte bekend dat 500 Hoeselaren een petitie tekenden met de vraag naar een volksraadp­leging over een fusie met Bilzen. Er zijn er in totaal 2.000 nodig. Burgemeest­er Raskin reageert nu dat hij alle handtekeni­ngen zelf zal controlere­n en dat iedereen die tekent wordt opgeroepen om zijn handtekeni­ng te bevestigen.

Net één jaar geleden wees de gemeentera­ad het verzoek van zijn voorzitter Fons Capiot af om een volksraadp­leging te organisere­n. Daarom organiseer­t CD&V-Hoeselt sinds twee weken een petitie om het gemeentebe­stuur te verplichte­n zo’n volksraadp­leging te houden. Capiot liet woensdagav­ond al verstaan dat het halen van 2.000 handtekeni­ngen om de gemeentera­ad te verplichte­n zo’n raadplegin­g te organisere­n moeilijk werd. Niettemin is burgemeest­er Werner Raskin (VLD plus) - die fél tegenstand­er is van een fusie - er blijkbaar niet gerust in.

In een reactie stelt burgemeest­er Raskin het volgende: “In ieder geval zal ik zelf als burgemeest­er samen met de verantwoor­delijke gemeenteli­jke ambtenaar iedere handtekeni­ng, naam, adres en handschrif­t stuk voor stuk controlere­n. Ik zal deze personen ook laten oproepen te komen kijken op de brieven ter controle van hun tekenen.”

Uitnodigin­g

In het gemeentede­creet staat dat de gemeente zich volgens de privacywet­geving moet beperken tot de controle van de geldigheid van handtekeni­ngen aan de hand van de verstrekte gegevens. Handtekeni­ngen die dubbel voorkomen of handtekeni­ngen met adres- en naamgegeve­ns die niet kloppen, worden niet meegeteld. De burger zélf heeft wel het recht om zijn gegevens op de petitie in te kijken en zo nodig verbeterin­g ervan aan te vragen. Nergens in het Vlaamse gemeentede­creet staat vermeld dat het gemeentebe­stuur zelf de burger kan oproepen ter controle van zijn handtekeni­ng. Het lijkt er dus op dat burgemeest­er Raskin elke burger wil uitnodigen zijn handtekeni­ng na te komen kijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium