Het Belang van Limburg

“Ik heb een dag les gevolgd bij een Hollander”

LOSLIPPIG Gert Verhulst steekt vanavond vann wal met zijn talkshow ‘Gert Late Night’t’

- Tom DE LEUR

Jani Kazaltzis laat op Instagram weten dat de koplampen van zijn auto

gestolen zijn

Op klamme handjes laat Gert Verhulst (49) zich niet vaak betrappen, maar het belooft toch een spannende dag te worden: vanavond presenteer­t de Studio 100-baas op Vier de eerste ‘Gert Late Night’, zijn talkshow waarin hij deze week Erik Van Looy, Jani Kazaltzis en Kevin Janssens ontvangt én te slapen legt op zijn plezierboo­t Evanna aan het Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Verhulst is er naar eigen zeggen helemaal klaar voor, nu de rest van Vlaanderen nog. Met zijn eigen talkshow maakt Gert Verhulst zijn droom waar. “Al is het nog maar de vraag of het ook zal lukken.” Eén belofte wil Verhulst wel al doen: ‘Gert Late Night’ wordt meer dan een gewone laatavondt­alkshow. “Een talkshow in een studio met gasten die aan een tafel of in een zetel belanden, al dan niet begeleid door een muziekje: dat bestaat al, daar kan ik niets aan toevoegen. Wij hebben een redelijk originele formule gevonden, denk ik. Mijn vaste gasten slapen op de boot en komen elke avond terug. In het beste geval levert dat plezante tv op, in het slechtste geval saaie tv omdat iedereen moe is van de avond voordien. Misschien ontbreekt er wel iemand aan het ontbijt omdat het in de bar zó laat geworden is. (lacht) De actualitei­t bepaalt wat we gaan doen. ’s Morgens neem ik met mijn gasten de kranten door, dan zien we wel. (lacht) Uiteraard gaan we lezen wat ze over onze talkshow geschreven hebben, wat er tijdens de eerste aflevering over ons getweet is. Als het negatieve tweets zijn, lezen we die ook voor.” Een talkshow presentere­n: dat kun je of dat kun je niet. Al ging Gert Verhulst wel op cursus. “Ik ben één dag les gaan volgen bij zo’n kerel uit Holland. Dat was heel interessan­t, maar het komt er natuurlijk vooral op aan om zo veel mogelijk jezelf te zijn en oprecht geïnteress­eerd te zijn. Dat is een huizenhoog cliché, maar er is geen alternatie­f: mezelf zijn is het enige wat ik kan. En deze talkshow pakt het toch een beetje anders aan. Als ik ergens te gast ben in een talkshow, kom ik een uur op voorhand aan, word ik in een foyer of een loge gezet met een glas water of alcohol, zetten ze mij in de studio en sta ik een uur later weer op het parkeerter­rein. In dit programma leef ik vier dagen en drie nachten samen met mijn gasten. Ik kan me niet inbeelden dat mijn gasten zich daardoor niet veel meer op hun gemak voelen. Ik vermoed dat het echtere gesprekken zal opleveren, beter, warmer. Laten we zeggen dat ik het hoop.” (lacht)

Kijkcijfer­s

Wanneer spreekt Gert Verhulst van een succes voor zijn talkshow? De presentato­r is realistisc­h: “Om halfelf ’s avonds bereik je geen half miljoen kijkers, dat weet ik ook. Maar ik weet hoeveel kijkers Vier nu tussen halfelf en halftwaalf bereikt: tussen de vijftigen de honderddui­zend kijkers. Als we daar niet boven gaan, hebben we een probleem. Het allerbelan­grijkste is dat erover gesproken wordt, dat het leeft. Als ik nu zie wat we de komende weken gepland hebben, kan het programma niet anders dan weerklank krijgen. Ik wil de talkshow ook vaart geven, het moet vooruit gaan. Daarom zou ik vanavond het liefst met de deur in huis vallen, beginnen met het nieuwsfeit van de dag. Eerlijk gezegd ga ik ervan uit dat de talkshow dit najaar terugkeert. We moeten de mensen de tijd geven om het programma te ontdekken, het is vrij laat, je kunt niet verwachten dat je op zes of acht weken tijd een trouw publiek kunt opbouwen. Terug in het najaar, dus. Tenzij het zo desastreus is dat verder doen geen zin heeft.”

Gert Verhulst heeft maar zijn telefoon te nemen en hij kan in zijn talkshow uitnodigen wie hij wil: van de hele Studio 100-winkel tot zijn goede vrienden Sergio Herman en Kobe Ilsen. Verhulst geeft toe dat veel van zijn gasten hebben toegezegd omdat ze hem kenden. Een kwestie van vertrouwen, zegt hij. “90 procent van de gasten die we wilden, hebben ja gezegd. De anderen konden zich niet vrijmaken om drie nachten op de boot te blijven, wat wel een vereiste is waar niet op af te dingen valt. Ik denk dat mijn gasten er vertrouwen in hebben omdat ze weten dat ik hen niet te kakken ga zetten. Ik wil dat ze na vier dagen op die boot zeggen: ‘We hebben een topweek gehad’. Als ik iemand op maandag te gast heb, zit ik daar dinsdagoch­tend mee aan het ontbijt. Dat verandert de zaak, vind ik.”

“Of ik K3 zou uitnodigen? Dat kan, omdat ze relevant zijn. Maar ze staan nog niet op de gastenlijs­t. Voorlopig.”

“Ook goeiemorge­n. Iemand

mijn koplampen gezien?”

Motorfiets

Er wenkt een probleem in de agenda van Gert Verhulst op donderdag 4 mei: dan wordt hij als jurylid verwacht op de finale van het VTM-programma ‘Mijn Pop-uprestaura­nt’ in Blankenber­ge. De live-uitzending van die finale begint wellicht rond halfnegen terwijl de talkshow van Verhulst al om twintig over tien in Antwerpen begint. Geen nood, zegt Verhulst: “Ik kan de finale van ‘Mijn Pop-uprestaura­nt’ zonder problemen bijwonen, want ‘Gert Late Night’ wordt niet live uitgezonde­n. We nemen een paar uur op voorhand op, vooral om technische redenen. Op 4 mei neem ik in de vooravond mijn talkshow op en rijd ik meteen erna naar Blankenber­ge voor ‘Mijn Pop-uprestaura­nt’. We gaan wellicht een motorrijde­r inhuren, dan zijn eventuele files zeker geen probleem.”

Gert Late Night’, Vier, 22.20 uur

 ?? VAN EXEL
FOTO KRIS ?? Gert Verhulst op zijn talkshowja­cht talka: Evanna:talka: “Mijn gasten weten datt ik hen niet te kakken ga zetten”ten”
VAN EXEL FOTO KRIS Gert Verhulst op zijn talkshowja­cht talka: Evanna:talka: “Mijn gasten weten datt ik hen niet te kakken ga zetten”ten”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium