Het Belang van Limburg

Sociale onrust bij Ford Lommel

Acties in het verschiet op testbaan van Ford

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het rommelt bij Lommel Proving Ground, het Europese testcentru­m van Ford. De arbeidersv­akbonden en -militanten willen actievoere­n omdat ze ontevreden zijn over een nieuw functiecla­ssificatie­systeem dat het bedrijf wil doorvoeren. Een meerderhei­d van de 230 arbeiders stemde gisteren voor acties. De onrust sleept al geruime tijd aan. “Er is een algemeen gevoel van onvrede over de manier waarop het internatio­nale management van Ford met zijn mensen omgaat”, zegt Rohnny Champagne van ABVV Metaal.

LOMMEL - De arbeidersv­akbonden en -militanten van Lommel Proving Ground beraden zich over acties. Dat is gebleken na een stemming bij de arbeiders. Er is grote ontevreden­heid ontstaan over de invulling van de functiecla­ssificatie­s en over een beloningss­ysteem voor de bedienden. Een meerderhei­d van de 230 arbeiders van Lommel Proving Ground stemde gisteren voor acties binnen en buiten het Europese testcentru­m van Ford. Het rommelt immers al geruime tijd op Lommel Proving Ground. Oorzaak is de aanslepend­e discussie over de functiecla­ssificatie­s. Zoals bekend zijn er na de sluiting van Ford Genk enkele tientallen werknemers van Genk naar Lommel overgekome­n. Dat was de aanleiding om de functieoms­chrijvinge­n onder het licht te houden, wat al jaren niet gebeurd was.

De opstelling van die functieoms­chrijvinge­n verloopt echter niet van een leien dakje. “Deskundige­n van werkgevers- en vakbondszi­jde hebben alle classifica­ties onder de loep gehouden”, legt ACV-secretaris Jos Buschgens uit. “Maar wat blijkt? Ford aanvaardt een aantal van die aanbevelin­gen niet.”

En dus groeit de wrevel. Zo behielden de werknemers die van Genk naar Lommel verhuisden hun looncatego­rie, wat bij een aantal anciens in Lommel die in een lagere categorie hetzelfde werk doen, niet in goede aarde viel. Bovendien kregen onlangs een vijftigtal arbeiders een bediendeco­ntract, wat dan weer zorgde voor ontevreden­heid bij arbeiders die ook meenden daarvoor in aanmerking te komen. In een eerste reactie zegt een woordvoerd­er van de directie dat er over de functiecla­ssificatie­s inderdaad discussie bestaat, maar dat de directie er alles aan doet om die tot een goed einde te brengen.

Ruzie

“Je voelt het knetteren op de werkvloer”, aldus Buschgens. “Straks heeft iedereen ruzie met iedereen: bedienden met arbeiders, anciens van Lommel met nieuwkomer­s van Genk, mensen met collega’s die hetzelfde werk doen maar aan een hoger loon. We hebben de directie al herhaaldel­ijk opgeroepen om dit op te lossen, maar er gebeurt niets.” “Pas op, de lokale directie valt niets te verwijten. Zij doet wat ze kan, maar internatio­naal weigert Ford elke toegeving.” Provinciaa­l secretaris Rohnny Champagne van ABVV Metaal begrijpt de onrust. “Er is een algemeen gevoel van onvrede over de manier waarop Ford met zijn mensen omgaat. Ik heb het daarbij niet over de lokale directie maar over het internatio­nale management, waar een heel ouderwetse bedrijfscu­ltuur heerst. Ik heb hen aangeraden om eens bij Punch Powertrain te gaan kijken en naar de manier waarop ze daar met hun personeel omgaan.”

Beloning

Als klap op de vuurpijl raakte onlangs bekend dat er op Lommel Proving Ground, zoals in veel bedrijven, een ‘merit plan’ bestaat, in het kader waarvan ook de bedienden van Lommel Proving Ground dit jaar van een mooi extraatje kunnen genieten. “Ik gun die mensen dat van harte”, zegt Champagne. “Maar ik vind het niet kunnen dat de directie in een vergaderin­g zegt dat dit dient om talent aan boord te houden. Dat is denigreren­d voor de werknemers die zo’n beloning niet krijgen maar even hard gewerkt hebben en even hard hebben bijgedrage­n aan de resultaten.”

Jos Buschgens vindt bovendien dat er over dat plan bijzonder ongelukkig werd gecommunic­eerd. “Qua timing kon dit trouwens niet slecht genoeg vallen.” De testbaan van Ford in Lommel is de voorbije jaren enorm gegroeid. De voorbije vijf jaar werd ruim 26 miljoen euro geïnvestee­rd.

 ?? FOTO WIECK ?? Er heerst onvrede bij de bedienden en arbeiders bij de Lommelse testbaan van Ford.
FOTO WIECK Er heerst onvrede bij de bedienden en arbeiders bij de Lommelse testbaan van Ford.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium