Het Belang van Limburg

WAT ALS... Hasselt en Genk fusioneren?

“Meer geld om shoppers te lokken”

- Caroline VANDENREYT

Hasselt is vandaag de vierde grootste winkelstad in Vlaanderen, alleen geklopt door Antwerpen, Gent en Brugge. Genk palmt de twaalfde plaats in op die lijst. “Als die twee samengaan, kunnen ze dus zeker de concurrent­ie aangaan met de top drie. Ze gaan elkaar ook niet kannibalis­eren, want hun kopers - buiten de Hasselaren en Genkenaren zelf - komen uit heel andere gemeenten”, zegt onderzoeks­ter Hermien Raedts van hogeschool PXL. Een huwelijk met slaagkanse­n, zo zien ze het. Met de Genkerstee­nwegHassel­tweg als verbinding, voor de shoppers en hoppers. “Terwijl de centra moeten inzetten op hun unieke parels.”

Voor hun dagdagelij­kse inkopen houden Hasselaren en Genkenaren - zoals de meeste Vlamingen trouwens - het op de bakker, slager of supermarkt in hun buurt. “Wegens de houdbaarhe­id, je moet je waren snel kunnen vervoeren. In een fusiegemee­nte moet je er zeker op letten dat die lokale winkels blijven bestaan en goed bereikbaar zijn”, zegt Hermien Raedts, onderzoeke­r retailinno­vatie bij PXL-Innovatief Ondernemen.

Snoepen

Voor de betere dingen in het leven of een dagje shoppen, trekken Hasselt en Genk - buiten hun inwoners zelf - een ander, eigen publiek aan: “De koopstrome­n naar Genk komen onder meer uit As, Opglabbeek, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Maaseik en Zonhoven. Naar Hasselt zakken ze vooral af vanuit Alken, Wellen, Lummen, Kortessem, Diepenbeek en Heusden-Zolder.” Veel klanten snoepen ze dus niet af van elkaar, behalve wat gezamenlij­ke klanten uit Diepenbeek en Zonhoven. “Maar samen wordt dat wel een heel groot gebied.” Samenwerki­ng ziet de onderzoeks­ter al tussen de twee groeien. Zelfs letterlijk, via de Genkerstee­nweg“Dat is een mooie verbinding aan het worden. Aan de kant van Genk is er de voorbije jaren al heel wat geïnvestee­rd en nu beginnen ook de plannen in Hasselt. We verwachten dat dit echt een belangrijk verbinding­spunt wordt. Met shop & hopplaatse­n. Voor mensen die snel iets willen kopen en voor de deur kunnen parkeren.”

Nog meer dan ooit, zeker in deze tijden van onlineshop­pen, moeten de stadscentr­a van Hasselt en Genk inzetten op net die winkels (en sfeer) waarmee ze het verschil maken. “Ze moeten niet alle winkels willen, niet elke keten. Wel handelszak­en waarvoor mensen speciaal komen. De zogenaamde pareltjes. Denk maar aan La Bottega in Hasselt.”

Prijs

En waarom shopt iemand nu in Genk of Hasselt? Uit onderzoek blijkt dat Hasselt aantrekt door de gezellighe­id, de plezante drukte, de kwaliteit, het aanbod. In Genk speelt vooral de makkelijke bereikbaar­heid van het centrum, de parkeermog­elijkheden, het prijsnivea­u.

“Hasselt en Genk vullen elkaar heel goed aan, de twee steden trekken allebei een ander publiek aan. En dat kan zeker een sterkte zijn in de toekomst. Ze kunnen alleen maar sterker worden door samenwerki­ng.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium