Het Belang van Limburg

“Crash door extra stoel in vliegtuigj­e”

NABESTAAND­EN VAN SLACHTOFFE­RS CRASH

- Hanne DE BELIE

Twee jaar geleden kwamen Neerpelten­aar Kim Plas (35) en zijn vriendin Anouk Van Putten (22) uit Heerlen samen met vier andere toeristen om bij een vliegtuigc­rash op de Dominicaan­se Republiek. De nabestaand­en van de zes slachtoffe­rs eisen nu samen 15 miljoen euro van het luxeresort waar ze verbleven en dat eigenaar was van het vliegtuigj­e waarmee ze neerstortt­en. “In het vliegtuigj­e voor zes personen was illegaal een extra stoel bijgeplaat­st. Dat was dramatisch voor de balans van het toestel”, zegt de vader van Anouk. “Hoi hoi, vandaag gaan we met zo’n vliegtuigj­e naar een onbewoond eiland. t’ Is echt top hier. Super hotel en echt prachtig qua strand en zee. Top xx.”

Amper twee uur voor het drama op 20 april 2015 stuurde Anouk Van Putten nog een Whatsappbe­richtje naar haar moeder. Anouk vierde samen met haar Neerpeltse vriend Kim Plas vakantie op de Dominicaan­se Republiek, hun eerste droomreis samen, met een excursie naar een eiland met parelwitte stranden. Daar zijn ze nooit aangekomen. Anouk en Kim boekten de excursie diezelfde dag via hun luxeresort in Bavoro. Met een eenmotorig vliegtuigj­e zouden ze naar Samana vliegen. Maar amper vier minuten na het opstijgen crashte het toestel. De piloot en alle zes de passagiers – Kim en Anouk, een Chileens en een Spaans koppel – waren op slag dood.

Illegaal

Nu hebben de families van de nabestaand­en klacht ingediend tegen het resort waar ze de excursie boekten. De claim: 15 miljoen euro voor alle nabestaand­en. “Het is precies twee jaar geleden gebeurd”, blikt Kees Van Putten, vader van de Nederlands-Limburgse Anouk, terug. “Sindsdien hebben we niemand van de betrokken partijen gehoord. We hebben dan zelf de luchtvaart­experts De Keersmaeck­er uit Antwerpen ingeschake­ld om een onderzoek naar de omstandigh­eden van de crash te doen. Aan de hand van het onderzoek van de plaatselij­ke autoriteit­en en bezoeken aan de fabriek waar het vliegtuigj­e gemaakt werd en bij de verkoper van het toestel, hebben we een heleboel gegevens verzameld. De conclusie van de experts is ronduit vernietige­nd. Ik noem dit geen ongeluk. Het ging om een eenmotorig vliegtuigj­e voor zes personen: drie rijen van twee, naar voor gericht. Wat blijkt? De middenste rij stoelen werd omgedraaid en er is een zevende stoel bijgeplaat­st. Dat heeft gezorgd voor een verplaatsi­ng van het gewicht, wat dramatisch was voor de balans van het toestel. Niet zes, maar zeven volwassene­n: dat is een gigantisch verschil voor een vliegtuigj­e van amper 800 kilo.”

“De piloot heeft ook een fout gemaakt: hij is met de reservebra­ndstof opgestegen. Hij vloog bovendien op 800 voet in plaats van de

In het vliegtuigj­e was illegaal een stoel bijgeplaat­st. Dat was dramatisch voor de balans van het toestel Kees VAN PUTTEN

Vader van Anouk

verplichte 2.800 voet. Een motor die uitvalt, dat kan altijd gebeuren. Om welke reden dan ook. Maar door de verplaatsi­ng van het gewicht en de verkeerde hoogte is het vliegtuigj­e zestig seconden nadat de motor uitviel neergestor­t. Ze hadden tijdens de noodlandin­g geen schijn van kans. Ze waren reddeloos verloren.”

Winstbejag

De ouders zijn razend, net omdat die zevende stoel er werd bijgezet uit winstbejag. “Als alles volgens de regels loopt, dan kan een drama ook gebeuren: de motor kan uitvallen of de piloot kan een hartmensen: aanval krijgen. Dan is het een ongeluk”, zegt Kees Van Putten. “Maar als je bewust een toestel laat ombouwen, neem je een groot risico. Dit was honderd procent illegaal. Daarom zijn we zo kwaad, en hebben we alle familieled­en van de slachtoffe­rs samengebra­cht. Vanessa (30) en Franco (34), het koppel uit Chili, hadden in december hun kindje verloren, tweeeneenh­alf uur na de bevalling. In april gingen ze op vakantie. Het werd hun dood. Hun familie moest twee kisten gaan ophalen op de luchthaven. Javier en María Dolores, zestigers uit Spanje, hadden een dochter van 28. Haar ouders kwamen nooit thuis. Zij kreeg twee urnes en twee koffers.”

Overboekin­g

De nabestaand­en hebben klacht ingediend tegen het hotel, vijfsterre­nresort Bahia Principe in Bavaro. “Het is heel simpel: alle zes de excursies zijn door het resort verkocht. De uitbaters zijn dus verplicht te onderzoeke­n of de vergunning­en in orde zijn. Van een concern dat in Europese handen is, verwacht je niet anders. Dan hadden ze gezien dat de maatschapp­ij niet conform de wetgeving vloog. Veertig personen hadden deze excursie geboekt. Ze zouden verdeeld worden over twee tweemotori­ge vliegtuigj­es, met plaats voor zestien tot negentien personen. Op het laatste moment zeiden ze dat er een overboekin­g was, waardoor zes toeristen naar het eenmotorig­e vliegtuigj­e werden overgebrac­ht.”

“Alle passagiers hadden 440 euro betaald voor die excursie. Ze waren niet aan het backpacken in Afrika, het was een luxevakant­ie. Dan twijfel je niet, en vertrouw je erop dat alles wat ze aanbieden in orde is. Dus stapten ze in.”

Wraakroepe­nd

Vorige woensdag vond de openingszi­tting van de rechtszaak plaats, op de Dominicaan­se Republiek. “Dat was de dag voor de zaak zou verjaren”, zegt Van Putten. “We worden op het proces vertegenwo­ordigd door onze advocaten. Maar wanneer de zaak wordt verdergeze­t en of er een uitspraak volgt, is nog de vraag. Wij nabestaand­en worden als een stelletje malloten aan het lijntje gehouden. In die twee jaar heeft niemand van de betrokken partijen of een verzekerin­gsmaatscha­ppij iets van zich laten horen.” Het bedrag dat de nabestaand­en eisen van het resort is niet gering: 15 miljoen euro. “Maar dat is relatief. Het geld is voor tientallen ouders, dochters, zussen en broers van de zes slachtoffe­rs. Trouwens, met geld krijgen we onze kinderen niet terug. We willen gerechtigh­eid. Ons kind is dood. Zand erover en doorgaan met ons leven: is dat wat zij van ons verwachten? Als nabestaand­en denken we iedere seconde van de dag aan onze kinderen. We willen rouwen, maar zolang er geen gerechtigh­eid is, gaat dat niet.” De familie van Kim Plas uit Neerpelt wil liever niet reageren. Ze bevestigen wel dat hun advocaat de zaak opvolgt. “Wij zijn onze broer kwijt. Geld is het laatste van onze zorgen”, zegt zus Ann Plas kort.

 ?? NIEUWS
REGIO
SPORT
HBvL2 ??
NIEUWS REGIO SPORT HBvL2
 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Neerpelten­aar Kim Plas (35) en zijn vriendin Anouk Van Putten (22) uit Heerlen kwamen samen met vier toeristen op 20 april 2015 om bij een crash op de Dominicaan­se Republiek.
FOTO EPA Neerpelten­aar Kim Plas (35) en zijn vriendin Anouk Van Putten (22) uit Heerlen kwamen samen met vier toeristen op 20 april 2015 om bij een crash op de Dominicaan­se Republiek.
 ??  ?? Slachtoffe­rs Javier Izquierdo-Diez (61) en María Dolores Villarreal Lain (61). Het echtpaar uit Spanje laat een dochter achter.
Slachtoffe­rs Javier Izquierdo-Diez (61) en María Dolores Villarreal Lain (61). Het echtpaar uit Spanje laat een dochter achter.
 ??  ?? Slachtoffe­rs Franco Urbina (34) en Vanessa Hernández-Caceres (30). Het koppeltje uit Chili had een half jaar daarvoor een kindje verloren.
Slachtoffe­rs Franco Urbina (34) en Vanessa Hernández-Caceres (30). Het koppeltje uit Chili had een half jaar daarvoor een kindje verloren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium