Het Belang van Limburg

Doorzetten

- Door Eric Donckier

U gaat ons niet horen beweren dat de federale regering de voorbije jaren niets zouden hebben gedaan. Integendee­l, er werden maatregele­n genomen om de overheidsf­inanciën onder controle te houden. De tax shift waarbij de lasten op arbeid worden verlicht, zorgt voor een toename van de tewerkstel­ling. De pensioenhe­rvormingen mogen er zijn, ook al had men die beter iets vroeger doorgevoer­d. In de gezondheid­szorgen wordt de overconsum­ptie aangepakt. En er wordt geïnvestee­rd in veiligheid en justitie. Maar volstaat het allemaal? Om dat te weten moet men benchmarke­n, moet men zich vergelijke­n met andere landen. En dan kan men alleen maar vaststelle­n dat we er nog niet zijn. Zo liggen de loonkosten hier nog altijd veel hoger dan in de buurlanden. Gisteren raakte ook bekend dat de elektricit­eitsprijze­n voor industriël­e grootgebru­ikers hier 10 tot 40 procent hoger liggen dan in de buurlanden. Het hoeft geen betoog dat de combinatie van deze twee zaken nadelig is voor de concurrent­iekracht van onze bedrijven en voor de tewerkstel­ling in die bedrijven.

Ook wat betreft de sanering van de overheidsf­inanciën is de weg nog lang. Met een staatsschu­ld van 105,9 procent van het bruto binnenland­s product doen enkel Griekenlan­d, Italië, Portugal en Cyprus slechter. In principe zou de staatsschu­ld niet groter dan 60 procent van het bbp mogen zijn. Ons begrotings­tekort klokte vorig jaar af op 2,6 procent van het bbp of 0,1 procent meer dan in 2015. In de 18 eurolanden daalde het begrotings­tekort gemiddeld van 2,1 procent in 2015 naar 1,5 procent in 2016. Duitsland en Nederland, het land waar we ons tot voor een paar jaren zeker niet aan mochten spiegelen, hadden zelfs een begrotings­overschot. Zeer zeker, de Nederlands­e bevolking heeft die inspanning­en gevoeld, maar zal er nu ook de vruchten van plukken.

Het mag duidelijk zijn, de regering-Michel heeft geen enkele reden om nu al op haar lauweren te rusten. Integendee­l, ze moet zelfs een tandje bijsteken. Deze zomer moeten er spijkers met koppen geslagen worden in verband met de verdere sanering van de overheidsf­inanciën En moet er een akkoord komen over de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng, voor een deel gecompense­erd door een meerwaarde­belasting. Dat is des te meer nodig omdat ze ook in onze buurlanden niet stilzitten. Zo willen ze in Groot-Brittannië hun vennootsch­apsbelasti­ng verlagen naar 15 procent, in Luxemburg naar 17 procent, in Nederland naar 20 procent en in Frankrijk - wanneer Emmanuel Macron president wordt - naar 25 procent. Indien we opnieuw achterblij­ven, dan rangeren we onszelf helemaal uit.

De regering-Michel heeft geen enkele reden voor zelfgenoeg­zaamheid. Wanneer we ons land vergelijke­n met de buurlanden heeft ze nog heel veel werk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium