Het Belang van Limburg

Het is nog niet gedaan

Parlements­verkiezing­en juni worden derde ronde Franse presidents­verkiezing­en

- Luc STANDAERT

Wie er op 7 mei ook door de Fransen verkozen wordt tot president, Emmanuel Macron of Marine Le Pen, hij of zij zal op zoek moeten naar een parlementa­ire meerderhei­d in de verkiezing­en voor de ‘Assemblée nationale’ op 11 en 18 juni. Omdat de kandidaten van de beide grote machtsblok­ken in het parlement al uitgeteld zijn, worden de parlements­verkiezing­en meer dan ooit de ‘derde ronde’ van de Franse presidents­verkiezing­en. De Franse president mag dan al een van de machtigste staatshoof­den ter wereld zijn, zijn of haar macht is niet onbeperkt. De Franse grondwet geeft de president ruime bevoegdhed­en inzake buitenland­s beleid en defensie, maar inzake wetgeving bijvoorbee­ld heeft de eerste minister meer te zeggen. Als de president kan regeren met een eigen meerderhei­d is dat geen probleem want uiteraard is de president ook de baas binnen de partij. Maar als het staatshoof­d geen meerderhei­d heeft in het parlement en moet werken met een vijandige regering, draait het systeem veel minder soepel. Dat is tot nu toe twee keer gebeurd: in de jaren ‘80 zat de linkse president François Mitterrand enkele jaren opgescheep­t met de rechtse regering van premier Jacques Chirac. Diezelfde Jacques Chirac moest enkele jaren later als rechtse president werken met de linkse regering van premier Lionel Jospin. Die periodes van ‘cohabitati­on’ zijn niet de beste uit de Franse politieke geschieden­is.

Het bijzondere deze keer is dat de beide kandidaten die de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en gehaald hebben geen parlementa­ire groep achter zich hebben. Emmanuel Macron is een politieke neofiet wiens partij En Marche! nog in oprichting is. Het Front National van Marine Le Pen bestaat weliswaar al 45 jaar maar door het Franse kiessystee­m heeft de partij momenteel vier députés en senatoren op een totaal van 925.

In allerijl

Over de kansen van het Front National bij de parlements­verkiezing­en kunnen we kort zijn. Het is zeer onwaarschi­jnlijk dat Marine Le Pen de volgende Franse president wordt, maar het is nog veel onwaarschi­jnlijker dat haar partij in juni een volstrekte meerderhei­d zou halen in de Assemblée, en totaal ondenkbaar dat er een andere partij te vinden zou zijn die een coalitie wil aangaan met extreemrec­hts.

Voor Emmanuel Macron, straks vrijwel zeker de jongste president ooit in Frankrijk, liggen de zaken anders. Macron heeft nauwelijks een politiek verleden. Hij werd door president Hollande binnengeha­ald als economisch adviseur en werd in 2014 minister van Economie. Vorig jaar stapte hij op als minister en stichtte zijn eigen politieke beweging En marche!. Nu hij wellicht veel vroeger dan hij zelf had durven dromen in de koppositie ligt om president te worden, moet Macron in allerijl een partij uit de grond stampen.

Hij heeft zich al sterk gemaakt dat hij in alle 577 kiesomschr­ijvingen een kandidaat zal hebben, van wie zeker de helft ‘nieuwe gezichten’ zullen zijn. Maar die nieuwe gezichten gaan het dan wel moeten opnemen tegen bekende gezichten van links of rechts. Macron moet ook opletten dat hij niet wordt doodgeknuf­feld door links. Uittredend president François Hollande kondigde gisteren aan dat hij in de tweede ronde Macron zal stemmen, oud-premier Manuel Valls en veel andere socialisti­sche kopstukken kondigden dat al vóór de eerste ronde aan. Het lijkt er ook op dat Macron een deel van de rechterzij­de binnen de PS zal kunnen recuperere­n. De partij zit na de historisch lage score van haar presidents­kandidaat Benoît Hamon in een diepe crisis en loopt het risico uiteen te vallen. Manuel Valls liet gisteren al horen dat hij niet inziet hoe de linker- en de rechtervle­ugel van de PS nog te verzoenen zijn.

Crisis

Bij rechts is het een ander verhaal. Ook dat blok van twee partijen (Les Républicai­ns en de UDI) is in crisis nu rechts voor het eerst in de geschieden­is van de Vijfde Republiek de tweede ronde niet gehaald heeft, maar zij kunnen eensgezind de schuld in de schoenen van François Fillon schuiven. Gisteren waren de kopstukken nog volop ruzie aan het maken, maar het lijkt erop dat rechts erop gaat gokken de parlements­verkiezing­en in juni te winnen, en president Macron te dwingen tot een cohabitati­on. Net als de presidents­verkiezing­en verlopen de verkiezing­en voor de Assemblée Nationale in Frankrijk in twee ronden in elk van de 577 kiesomschr­ijvingen. Kandidaten die in de eerste ronde meer dan 12,5 procent halen mogen door naar de tweede ronde, en daar wint die met de meeste stemmen. De Franse Senaat wordt onrechtstr­eeks verkozen.

 ??  ?? Wie president wordt weten we op 7 mei, een maand later wordt de parlementa­ire meerderhei­d verkozen.
Wie president wordt weten we op 7 mei, een maand later wordt de parlementa­ire meerderhei­d verkozen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium