Het Belang van Limburg

Carl Devos: “Dit zie ik in België niet gebeuren”

-

Voor het eerst in de recente Franse politieke geschieden­is haalt noch traditione­el links, noch traditione­el rechts de tweede ronde. Is het failliet van de traditione­le partijen ook in ons land nabij? “Ik zie het hier niet gebeuren”, zegt politicolo­og Carl Devos. “Ons systeem met evenredige vertegenwo­ordiging en kiesdrempe­ls werkt dempend.” De traditione­le partijen maken niet langer de dienst uit in Frankrijk. En als het regent in Parijs, dan druppelt het vaak ook in Brussel. “Al zie ik hetzelfde hier niet gebeuren”, zegt politicolo­og Carl Devos. “Wij hebben een systeem van evenredige vertegenwo­ordiging en kiesdrempe­ls, die zulke fenomenen dempen. Stel dat je een vernieuwen­de beweging in België start en je haalt in één kieskring 5 procent, dan heb je één zetel in het parlement. Wat kan je daarmee doen?” Volgens Devos zijn veel kiezers ook in ons land de traditione­le partijen wel grondig beu. “Er is een grote ergernis over de bestaande politici en partijen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat we heel wat ontwrichte­nde crisissen hebben beleefd de afgelopen jaren. Denk aan de economisch­e crisis, de eurocrisis, de asielcrisi­s en de terreurcri­sis. Een antwoord daarop vinden is niet gemakkelij­k. Mensen verwachten iets nieuws, iets fris. In Frankrijk heeft Macron daarop een antwoord geboden.”

“Toch zie je in de peilingen bij ons dat de traditione­le partijen, en daartoe reken ik ook de N-VA, niet worden weggespoel­d. Dat komt omdat wij de opeenvolge­nde

crisissen relatief goed hebben doorstaan. Bovendien is de N-VA ook voor een deel een vernieuwin­gsbeweging, die zich met slogans als ‘de kracht van veranderin­g’ wil afzetten tegen de traditione­le partijen.” In Wallonië liggen de kaarten volgens Devos wel fundamente­el anders. “De systeemsch­ok die we in Vlaanderen in 1991 hebben beleefd met Zwarte Zondag, zou over twee jaar wel eens in Wallonië herhaald kunnen worden op een Rode Zondag”, verwijst de professor naar de oprukkende extreem-linkse PTB. De partij van Raoul Hedebouw bewijst in het parlement dat ze niet vies is van een scheut populisme. “De PS gaat een serieuze mep krijgen”, voorspelt Devos. “Dat zou het Waalse partijland­schap, dat tot voor kort relatief ongeschond­en was, helemaal door elkaar kunnen schudden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium