Het Belang van Limburg

“Geld of hoofd inslaan”

-

“Dat geluid dat hij maakte, van pure macht. Terwijl hij die jongen op het hoofd sloeg. Ik schrik er ’s nachts nog steeds van op”, beschreef ex-dakloze M. (52) hoe hij die nacht van 26 oktober 2014 door Edward Brands (47) was wakker geschud in hun kraakpand. Het was een ‘Marokkaans­e waterval van bloed’ op de muren, net zoals de Nederlande­r het had gezegd. “Maar hij deed heel rustig, alsof er niets aan de hand was. En bleef uithalen naar Mostapha Atillah (44).” De ‘fine fleur’ van de Hasseltse stationsbu­urt maakte gisteren z’n opwachting op het Tongerse assisenhof. De ene geboeid uit de gevangenis, de ander onder politieesc­orte verplicht vanuit het café. Te dronken om een deftig woord te produceren. “Gedronken, ikke? Neuuu”, ontkende de 45-jarige Hasselaar. Drugs, drank, pillen? Maar neen. Dat hij niet meer op zijn benen kon staan, moet puur toeval zijn geweest. Uiteindeli­jk werd maar beslist om hem niet te horen, over hoe Edward Brands de man destijds na een conflict over zijn appartemen­t met een koevoet had bewerkt. Waarschijn­lijk weet hij niet eens meer wat een koevoet is.

Invalide

Een beroep had geen van allen“Invalide is geen job maar een toestand”, moest voorzitter Dirk Thys telkens weer herhalen -, maar een ‘carrière’ des te meer: met als absolute koploper de enige getuige van die nacht, Hasselaar M. (52). “Ik heb een drugsprobl­eem gehad, ja. Heroïne. Veroordeli­ngen voor diefstalle­n en druggebrui­k. Alles samen ga ik zo’n zestien jaar in de gevangenis gezeten hebben.” Zowat tien jaar meer dan zijn echtgenote F. (50). Ook invalide. “Door reuma”, zei ze. Edward Brands had ze vier jaar voor de feiten in een discotheek (aan het station) leren kennen. “Toen was ik wel al invalide, inderdaad. M. heb ik later ontmoet. Niet in de disco. Wel in de buurt van het station. Ja, ik heb twintig jaar een probleem met heroïne gehad.”

Bedreigd

Haar man was nu clean, benadrukte hij. Maar de dag van de feiten nog niet. M. was erbij geweest toen Brands met halfvolle flessen alcohol uit de vuilnisbak van het warenhuis was thuisgekom­en. “Toen was er nog niets aan de hand, we hebben pizza gegeten, gelachen. Ik ben dan na mijn slaappille­n in slaap gevallen, zij gingen aan het drinken”, vertelde de Hasselaar.

Hij wist wel dat het eerder uit de hand was gelopen, dat Brands een kort lontje had en rondliep met een ijzeren staaf omdat hij zich door de andere krakers bedreigd voelde. “Met Atillah was er ook een discussie, Brands zei dat die hem nog geld moest voor een gestolen fiets. Ik heb voorgestel­d om dat te geven zodra ik mijn invalidite­itsuitkeri­ng had, maar dat wilde hij niet. Hij wist het altijd beter. Een dikke lafaard zijt ge”, riep hij Brands nog na bij het buitengaan.

Gekronkel

Een 34-jarige maat A. - die uit de gevangenis - gaf wel toe dat hij Brands had horen zeggen dat die Atillah de kop zou inslaan als hij het geld niet zou geven. De Nederlande­r moest de centen, hooguit 20 euro, aan A. omdat Brands speed kreeg om te verkopen. Althans, dat kwam er na veel duwen uit. “Ik gaf hem drugs, hij moest er niet voor betalen”, was de eerste versie. Met ongemakkel­ijk gekronkel. Uiteindeli­jk zou hij het letterlijk vragen: “Kan ik er nog voor gestraft worden als ik toegeef dat ik drugs aan hem verkocht?” Onzin, noemde Brands het zelf. Hij had nooit drugs voor A. verkocht en ‘iemand de kop inslaan’ was een uitdrukkin­g. “Dat zeg je in de volksmond, maar dat doe je niet.”

Uitschot

Alleen is dat nu net wel gebeurd met Houthalena­ar Atillah (44). “Bijna een overdaad aan verwonding­en, op alle kanten van het hoofd. Je zag de hersenen liggen”, schetste wetsdokter Wouter Van Den Bogaert. “Het is jammer dat ik mijn handen aan zo’n uitschot heb moeten vuilmaken”, zou Brands in zijn eerste reactie aan de politie zeggen. Nu is het: “Het had nooit mogen gebeuren.” Vandaag getuigt zijn familie.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? “Iemand het hoofd inslaan, dat zeg je gewoon in de volksmond. Maar dat doe je niet”, klonk Edward Brands.
Foto TOM PALMAERS “Iemand het hoofd inslaan, dat zeg je gewoon in de volksmond. Maar dat doe je niet”, klonk Edward Brands.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium