Het Belang van Limburg

Om ons samen te promoten”

-

dere dingen zoals food: denk maar aan Peppe, Carbon, C-Mine”, benadrukt Karine Valy van schoenenwi­nkel La Bottega en voorzitste­r van Handelaars Centrum Hasselt.

Maar nu hoor je toch nog vaak dat de twee steden (nieuwe) winkels van elkaar proberen af te snoepen. Zou een fusie er niet voor zorgen dat die concurrent­iestrijd voorbij is, hebben we zowel in Genk als Hasselt elke keten of elk merk nodig?

Rogiers: “Ik denk niet dat het aan de steden zelf ligt, maar aan de politiek van de merken zelf. Kijk maar naar Blokker: ze wilden per se zowel in Shopping 1 als op de Hasseltweg zitten. Maar dan komt er ander management en wordt beslist dat er winkels dicht moeten. Welke wordt het, die in het centrum? Of sluiten ze allebei? Over vijf jaar komt er weer een nieuwe directie en wordt beslist dat de winkels net weer in de kernen aanwezig moeten zijn. Dat zijn zo van die slingerbew­egingen die je altijd zal hebben.”

Het handelscen­trum van Genk blijft toch een beetje artificiee­l aanvoelen, ook na de vernieuwin­g heb je nog behoorlijk wat leegstand in de winkels? Terwijl je hele files shoppers ziet op de Genkerstee­nweg-Hasseltweg?

Rudi ROGIERS centrumman­agement Genk Rogiers; “Ook in Hasselt heb je leegstand. Ik let er op, overal waar ik kom. Beroepsmis­vorming waarschijn­lijk. ( lacht) Dat is eigen aan steden, een stad is altijd in beweging. Er zijn groeipijne­n geweest aan het Stadsplein, maar ik geloof er wel in. Als je ziet hoeveel appartemen­ten er overal bijkomen. Natuurlijk voelt iedereen ook wel het effect van de internetve­rkoop, dat geldt voor alle steden. De Hasseltweg is ook wel concurrent­ie voor het centrum, maar tegelijker­tijd is het toch vooral een ander publiek. Zoals bijvoorbee­ld de keukenwink­els of zaken in tuinmeubel­en. En het is inderdaad meer de plek voor de runshopper­s: mensen die snel iets nodig hebben, tussen het werk en de kinderen halen door. Die willen geen kwartier stappen maar rijden liever drie kilometer verder tot aan de deur.”

U bent een van de weinige handelaars die geen schrik moet hebben van internet?

Rogiers: “Er is voorlopig nog geen drone uitgevonde­n die met de schaar boven uw hoofd komt cirkelen in de tuin, neen. Maar zeg nooit nooit.” ( lacht)

Maar zou een fusie dan überhaupt iets opleveren voor de winkels?

Valy: “Persoonlij­k zie ik wel voordelen in de schaalverg­roting. Gro- tere budgetten om de goede dingen van Hasselt en Genk meer naar buiten te brengen. We hebben twee verschille­nde shoppingcu­lturen en dat zal zo blijven, maar waarom zouden we die niet samen promoten? Dat maakt ons allebei sterker. Op dit moment vind ik dat een groot gebrek in Hasselt, er is veel te weinig visie op de promotie van shopping. Het wordt veel te lokaal bekeken, er kan veel meer mee gebeuren. In Genk staan ze daar al een stuk verder mee, daar wordt al jaren gewerkt met een centrumman­agement. In Hasselt zijn ze die centrumman­ager nog aan het zoeken. Maar het is wel nodig, ben ik overtuigd. Onder meer om met Maastricht te kunnen concurrere­n. Hasselt en Genk zie ik niet als concurrent­en, wel Hasselt en Maastricht. Die centra lijken heel erg op elkaar. Alleen is het bij ons veel gezelliger. Maar dat moeten we beter kunnen verkopen.”

De Hasseltweg is meer voor de runshopper­s, mensen die snel iets willen en daar geen kwartier voor stappen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium