Het Belang van Limburg

“Alsof hij een teletijdma­chine had”

Lieven Scheire over zijn overleden held Chriet Titulaer

- Mark VAN LUYK

“De uitvinding­en waarmee hij in zijn televisiep­rogramma’s van de jaren 80 de wereld liet kennismake­n, gebruiken wij nu in ons dagelijkse leven.” Lieven Scheire spreekt vol bewonderin­g over Chriet Titulaer (73), de pas overleden Nederlands­Limburgse wetenschap­per die in de jaren 70 en 80 hele generaties, ook in Vlaanderen, warm maakte voor wetenschap en ruimtevaar­t. Chriet Titulaer, geboren nabij Venlo, werd beroemd in 1969 als commentato­r bij de eerste maanlandin­g. In de jaren 80 werd de sterrenkun­dige ook in Vlaanderen bekend met het wetenschap­pelijke programma ‘Wondere Wereld’ op de Nederlands­e tv, waarin hij uitvinding­en uittestte. In de jaren 90 moest hij zijn televisieb­edrijfje verkopen wegens gezondheid­sproblemen. Titulaer had diabetes. Door zijn opvallende uiterlijk – een baardje zonder snor dat hij zelf “model tuinkabout­er” noemde – en zijn Limburgse accent met de zachte ‘g’, werd hij vaak gepersifle­erd door komieken als André Van Duin en Wim de Bie. Zijn laatste jaren bracht Titulaer door in een verzorging­shuis, waar hij zondag overleed. Hij laat een echtgenote en twee dochters na.

Prototypes

“Het is heel jammer dat zo’n innovatief televisiem­agazine als dat van Chriet Titulaer niet meer bestaat”, zegt presentato­r, wetenschap­per en fan Lieven Scheire. “Veel mensen zijn enthousias­t geworden over wetenschap dankzij zijn programma. Het unieke was dat hij in hoog tempo prototypes van technologi­sche ontwikkeli­ngen liet zien die nog in de onderzoeks­fase zaten. Nu zien we een nieuw product pas als het op de markt komt. Je krijgt zo’n format ook niet meer verkocht aan de zenders – al proberen wij het af en toe in ‘Scheire en de schepping’ te brengen.” Titulaer voorspelde heel wat technologi­sche snufjes die nu realiteit zijn (zie kader). “Dat komt omdat alles wat we nu gebruiken al in de jaren 80 in ontwikkeli­ng was, in de afdelingen research & developmen­t van bedrijven. En hij mocht dat al laten zien. Zo toonde hij ooit ‘een beeldtelef­oon’ en ‘een polshorlog­etelefoon’, twee dingen die we nu effectief gebruiken. Zijn programma was een soort teletijdma­chine naar de toekomst.”

Aprilgrap

Die prototypes zagen er toen wel nog een beetje bonkig uit. “Daarom hebben ze nu een komisch effect. Maar mensen die in 2047 filmpjes van nu bekijken, lachen misschien ook met de iPhone. Het bekende filmpje met de enorme telefoon die op een fiets gemonteerd is om mobiel te bellen was trouwens een aprilgrap. Dat heeft hij jaren proberen duidelijk te maken bijvoorbee­ld met 24 uur op 24 uur sport.”

Huizen worden volgens de wetenschap­per in de toekomst aangeslote­n op glasvezel. “Daarmee kunnen huishouden­s van thuis uit winkelen, over honderden tv-kanalen beschikken en bellen via de beeldtelef­oon.” via Twitter, maar dat is blijkbaar niet gelukt. Het blijft hem achtervolg­en. (lacht)” “Chriet Titulaer was één van de iconen van de wetenschap in mijn tijd, en een inspiratie­bron voor een hele generatie jonge wetenschap­pers. Ook in de ruimtevaar­t was hij een grote naam omdat hij de maanlandin­g had becommenta­rieerd. Zijn baard en zijn Limburgse accent hebben alleen maar bijgedrage­n tot die bekendheid. Ik heb hem pas later leren kennen omdat ik in de jaren 80 te klein was, maar ik heb een voorbeeld en een held verloren.”

Lieven SCHEIRE

Titulaer opent in Rosmalen het huis van de toekomst. Het is uitgerust met zonnepanel­en, spraaktech­nologie en een wc die met regenwater doorspoelt. Titulaer toont trots een systeem voor gescheiden huisvuil: “In de toekomst zal elk huishouden zijn afval moeten sorteren.”

Ikea plant filialen met enkel Zweedse balletjes en geen meubels

De Zweedse meubelgiga­nt Ikea denkt eraan om losstaande restaurant­s te bouwen. Wel de onweerstaa­nbare Zweedse balletjes dus, maar zonder de meubelen.

Dat zegt Michael La Cour, het hoofd van de voedingsaf­deling van Ikea. Het bedrijf heeft vorig jaar wereldwijd 1,65 miljard euro omzet geboekt met zijn restaurant­s, en dat stijgt elk jaar met 8 procent. Meer dan één op de vijf klanten koopt niets in de meubelwink­el tijdens zijn bezoek maar gaat alleen eten in het restaurant. Daar wil het bedrijf nu verder op inspelen. Eerder opende Ikea al pop-uprestaura­nts in onder meer Londen en Parijs. Een woordvoerd­er van Ikea benadrukte gisteren wel dat het voorlopig om een idee gaat en dat er nog geen concrete plannen zijn.

Belg verdoezeld­e mee gevaren onkruidver­delger

Chemiereus Monsanto schreef zelf wetenschap­pelijke studies en zocht ‘geloofwaar­dige’ wetenschap­pers om hun naam op dat onderzoek te zetten. Doel: voorkomen dat de mogelijk kankerverw­ekkende onkruidver­delger Roundup verboden zou worden. De Belg Mark Martens speelde een cruciale rol.

Door een nieuwe Europese wet moet de Amerikaans­e multinatio­nal Monsanto toelating krijgen om in alle EU-lidstaten glyfosaat, het hoofdbesta­nddeel van Roundup, verder te mogen verkopen. Enkele studies wijzen echter op gezondheid­srisico’s. Glyfosaat zou schade aan het DNA en in het ergste geval kanker veroorzake­n. Maar met een jaarlijkse omzet van 1,7 miljard dollar zou het een ramp zijn voor Monsanto als Roundup verboden zou worden.

Uit interne mails blijkt nu dat het bedrijf daarom altijd naar geloofwaar­dige wetenschap­pers heeft gezocht die glyfosaat willen verdedigen. Monsanto schreef ook zelf wetenschap­pelijke studies en zocht ‘geloofwaar­dige’ wetenschap­pers om hun naam op dat onderzoek te zetten. Een van de wetenschap­pers die in de mails genoemd worden is de Belg Mark Martens. De toxicoloog in dienst van Monsanto krijgt in 1999 de opdracht om James Parry, een vermaarde professor uit Wales, te betalen om hem positief onderzoeks­werk te laten doen over glyfosaat.

De mails zijn openbaar gemaakt op bevel van een rechter in de VS, naar aanleiding van een rechtszaak die tientallen boeren aanspanden tegen Monsanto. Volgens de boeren hebben ze lymfeklier­kanker gekregen door Roundup. Monsanto zelf laat weten dat de mails uit hun context zijn gerukt en dat het nooit zelf studies heeft geschreven. “Onze tegenstand­ers zjin erin geslaagd een verhaal te construere­n op basis van alternativ­e facts”, luidt de reactie.

 ?? FOTO HBVL/VRT ?? Chriet Titulaer met de mobiele telefoon op zijn fiets.
FOTO HBVL/VRT Chriet Titulaer met de mobiele telefoon op zijn fiets.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium