Het Belang van Limburg

“Twintigers zijn niet immuun voor een hartaanval”

Dokters waarschuwe­n voor meer hartinfarc­ten op jonge leeftijd

- Werner ROMMERS

“Ook twintigers en dertigers moeten de symptomen van een hartaanval leren herkennen”, waarschuwt de Leuvense cardioloog Peter Sinnaeve. “Want het aantal hartaanval­len in deze leeftijdsc­ategorie neemt toe”, onder andere als gevolg van roken en overgewich­t. “Maar net jonge mensen – zeker wanneer ze gezond leven – denken dat op hun leeftijd een hartaanval onmogelijk is, waardoor kostbare tijd verloren gaat.”

De mensen denken nog veel te vaak dat een hartinfarc­t iets is voor oudere mensen, of voor verstokte rokers

In ons land krijgen jaarlijks zo’n 15.000 mensen een hartaanval. “Nog veel te vaak wordt gedacht dat een hartinfarc­t iets is voor oudere mensen, voor verstokte rokers”, zegt professor cardiologi­e Peter Sinnaeve (KU Leuven). Niets is minder waar: hoewel het aantal hartinfarc­ten in de westerse wereld daalt, neemt het aandeel hartinfarc­ten bij jonge mensen toe, iets wat ook collega-cardiologe­n zeggen, en het wordt bevestigd door gezondheid­srapporten van de internatio­nale denktank OESO. “Boosdoener­s zijn onder meer de ongezonde levensstij­l van veel twintigers en dertigers: weinig bewegen, ongezond eten, overgewich­t en ook roken”, aldus hartspecia­list Pedro Brugada (VUB). “Volgens Amerikaans­e rapporten is een hartinfarc­t intussen een Peter SINNAEVE

Cardioloog van de belangrijk­ste doodsoorza­ken bij twintigers.”

En toch negeert net deze leeftijdsg­roep nog te vaak de alarmsigna­len. “Terwijl snelheid essentieel is om een hartinfarc­t te overleven: want elke minuut dat er niet wordt ingegrepen, leidt tot het afsterven van hartspierc­ellen”, aldus Sinnaeve. “Eén op de drie sterft bij een hartinfarc­t nog voor ze in het ziekenhuis geraken of zelfs voor ze iemand kunnen verwittige­n.” Sinnaeve geeft toe dat de alarmsigna­len niet altijd even duidelijk zijn, zeker niet bij vrouwen. En zeker twintigers en dertigers denken vandaag nog te vaak dat zoiets alleen oudere mensen kan overkomen, “waardoor ze minder geneigd zijn om meteen medische hulp te zoeken”.

Elke seconde telt

Bizar genoeg trapte ook Sinnaeve in die val. Twee jaar geleden kreeg hij zelf alle symptomen van een hartaanval. “Maar ook ik dacht: kan niet. Ik rook niet, sport, eet gezond. Niet bij mij. Terwijl ik in feite meteen naar het ziekenhuis had gemoeten.” Iets wat hij pas enkele dagen later deed, toen hij voor de derde keer pijn op de borst voelde. “Uiteindeli­jk bleek het bij mij geen hartinfarc­t. Toch had ik meteen naar het ziekenhuis gemoeten. Want ook wie gezond leeft, is niet immuun voor een hartinfarc­t”, aldus nog Sinnaeve, die tevens hekelt dat het vandaag moeilijk is geworden om voldoende fondsen te vinden voor wetenschap­pelijk onderzoek naar het beter voorkomen van hartinfarc­ten.

Ook Brugada beklemtoon­t dat iedereen die pijn op de borst voelt of andere symptomen heeft die op een hartaanval kunnen wijzen zich beter meteen naar het ziekenhuis spoedt. “Want eens je in het ziekenhuis bent, heb je pakweg 90 procent kans om het er levend af te brengen”, beaamt dokter Peter Sinnaeve.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? De Leuvense cardioloog Peter Sinnaeve.
FOTO GUY PUTTEMANS De Leuvense cardioloog Peter Sinnaeve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium