Het Belang van Limburg

Termien maakt droom waar

- Jos CASTERMANS

De competitie is ongeveer verlopen zoals verwacht. Bilzen-Waltwilder (8 stemmen), Termien (6) en Heur-Tongeren (1) werden door de coaches bovenaan verwacht en deze clubs hebben de strijd aan de top ook gekleurd. Termien bleek het sterkste geheel en maakte zijn sinds

1. TERMIEN

5. DH JEUK

66 punten

Miste deze keer zijn start niet en maakte zo zijn favorieten­rol vlot waar. Viel pas in de tweede competitie­helft echt in de goede plooi. Ruime kern was doorslagge­vend. Club acht zich sportief gewapend om zich in het nationaal voetbal te handhaven. Om een Helson-scenario te voorkomen, moet er toch versterkin­g komen.

2. BILZEN-WALTWILDER

3. HEUR-TONGEREN

4. ZEPPEREN BRUSTEM

6. MELO ZONHOVEN

63

Was omwille van de ingehaalde namen dé favoriet van de trainers. Startte zwak, maar een sterke inhaalbewe­ging bracht BW na twee derde van de competitie op twee punten van Termien. Moest in de cruciale fase die volgde verscheide­ne schorsinge­n telkens van enkele weken opvangen en dat lukte niet. Logische tweede plaats.

61

Leek versterkt, pakte ook tien punten meer dan vorig seizoen en speelde constant bij de top drie, maar kwam nooit echt in aanmerking voor de titel. Stevig, niet onaardig voetballen­d geheel dat zijn plaats verdient in de eindronde.

52

Het werd meer dan een probleemlo­os seizoen spelen. Kern verjongd, deed het zonder grote namen. Wisten zelf wel dat ze kwaliteit hadden binnengeha­ald. Dat is ook gebleken. Dé verrassing.

50

In zijn vier seizoenen in Eerste evolueerde Jeuk steeds in de middenmoot, de betere middenmoot zelfs. Ploeg die vooral stoelt op goede organisati­e. Voor menig tegenstand­er vaak een taaie brok. Beperkte ambities. Pakte in extremis nog eindrondet­icket.

49

Promovendu­s wilde 'dadelijk terug naar af' zoals in 2014 per se vermijden. Deed echter meer dan

7. HERK FC

8. VLIJTINGEN

jaren gekoesterd­e droom waar. Positieve uitschiete­rs waren zeker Zepperen Brustem en Melo, die constant bij de top vijf terug te vinden waren. Bilzen-Waltwilder, Heur-Tongeren, Zepperen Brustem en Jeuk spelen de nacompetit­ie. Het zijn ook de betere ploegen. Beringen, zich snel redden. Was constant in de running voor een eindrondet­icket, dat het na een krachtensl­opend seizoen op de slotdag alsnog zag ontglippen. Maar niet getreurd: puik seizoen.

44

Was ontgoochel­d in zijn routiniers, liet het merendeel vertrekken en voerde een verjonging door. Vooruitzic­hten waren gematigder. Toch eindigde Herk na een betere terugronde met slechts één puntje minder dan vorig seizoen bij de betere middenmoot. Verdienste­lijk.

41

Komt er openlijk voor uit dat het voor een dorpsclub niet makkelijk is om te overleven. Stelde daarom de ambities naar beneden bij. Had niettemin een degelijk geheel, maar het werd inderdaad minder dan de twee derde plaatsen van de voorbije jaren. Tiental kernspeler­s vertrekt. Benieuwd naar volgend seizoen toe.

9. HOEPERTING­EN

10. KVK BERINGEN

10. RC PEER

36

Uit de gevarenzon­e blijven was de ambitie na twee jaar strijd tegen de degradatie. Lukte aanvankeli­jk niet en 'karakter-coach' Kicken werd opnieuw bijgehaald. Hij wist het degradatie­spook altijd iets voor te blijven.

35

Had zich vooral verdedigen­d versterkt. Men dacht aan de eindronde. Onnoemelij­k veel blessures, waarvan een tiental spierbless­ures (te veel). Vooral het wegvallen van sterkhoude­rs Claes (kruisbande­n) en Eren (buikspiere­n) werd gevoeld. Ondanks gedane investerin­gen - ook nog tijdens de competitie - acht punten minder dan vorig seizoen. Teleurstel­lend.

35

Wijkclub versterkte zich voornameli­jk met jongeren die bij hogere clubs net buiten de kern vielen. Promovendu­s bood zich aan als een vrij behoorlijk voetballen­d geheel, maar het defensieve was het pijnpunt. Moest strijden tot de slotdag om zijn doel, het behoud, te bereiken.

12. ZONHOVEN VV

12. BREGEL

14. LANDEN A

34

Veel blessures, beperkte kern. Gans het seizoen tegen de degradatie geknokt. Redde uiteindeli­jk op de slotdag de meubelen. Verdienste­lijk werk van coach Knapen, die na acht matchen Forier verving.

34

Dé ontgoochel­ing van het seizoen, gelet op de ronkende namen. Drie trainers gehad. Promovendu­s beoogde een rustig seizoen, het werd strijden voor het behoud tot week 30.

34

Achtte zich goed versterkt. Beoogde plaats in de middenmoot. Startte sterk, maar viel mede door langdurige blessures (onder meer spits Deverdenne) gaandeweg terug. Lot ligt in handen van Helson. Nooit gedacht dat het zo ver zou komen.

15. BREE

16. LUTLOMMEL

23

Achtte zich na een kwakkeljaa­r voldoende versterkt om bij de top vijf te spelen. Is anders uitgedraai­d. Nochtans mocht SK met deze groep zeker niet zakken, want er was inhoud voor minstens de middenmoot. Talrijke blessures - ruim de helft spierbless­ures - waren nefast. Trainerswi­ssel hielp niet. Coaches kregen na een behoorlijk­e start het geheel niet meer op toerental.

22

Dertig speeldagen lang niet van de laatste twee plaatsen weggeweest. Tering naar de nering gezet, weinig transferbe­drijvighei­d, enkele kleppers vertrokken en niet vervangen. Als men het gewicht van de competitie op de eigen jeugd gaat leggen, mag het ergste worden gevreesd. Logische degradatie.

 ?? Foto MIST ?? Termien speelt volgend seizoen in 3de amateurs.
Foto MIST Termien speelt volgend seizoen in 3de amateurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium