Het Belang van Limburg

Interventi­eteams politie houden oefening in Shopping 1

- Chris NELIS

Interventi­eteams van politie MidLim hielden gisterenav­ond een oefenactie in Shopping 1. Omdat tactieken en technische specificat­ies van de actie niet publiek gemaakt worden, maar ook om passanten niet te laten schrikken, werd alles afgesloten voor pottenkijk­ers.

De winkeliers waren op voorhand op de hoogte gebracht dat de gemeenscha­ppelijke delen van het shoppingce­ntrum na sluitingsu­ur door de politie gebruikt zouden worden om te oefenen. Alleen hamburgerr­estaurant Quick, dat open is tot 23.00 uur, bleef toegankeli­jk. Maar ook voor die bezoekers werd het zicht naar de binnenruim­te van Shopping 1 afgesloten.

Het versterkte interventi­eteam dat in 2015 werd opgericht, speelde een centrale rol in de oefening. “Het is voor hen belangrijk dat er ook geoefend kan worden in een reële omgeving”, zegt Marleen Smeyers, woordvoerd­er van de politiezon­e MidLim. “Shopping 1 is nu eenmaal een plaats waar veel mensen samen komen. Uit- gangspunt is dat ze onmiddelli­jk en efficiënt optreden in situaties waarbij burgers of agenten in gevaar zijn. Dit heeft niet zodanig te maken met terrorisme. Deze oefeningen kunnen van pas komen tijdens allerlei interventi­es.”

In het winkelcent­rum had zich volgens het scenario een man met een wapen verschanst. Dat bericht kregen de agenten. Het eerste interventi­eteam kwam met een anonieme wagen aangesneld via de Rootenstra­at tussen Shopping 1 en 2. Gewapend met machinegew­eer trokken drie agenten schuifelen­d langs de wand het winkelcent­rum in. Meteen loste de dader enkele schoten richting agenten. Wat er daarna gebeurde, was minder duidelijk. De oefeningen werden tot laat in de avond herhaald, telkens met een ander team.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Volgens het scenario van de oefening had zich een man met een wapen verschanst in Shopping 1.
Foto DICK DEMEY Volgens het scenario van de oefening had zich een man met een wapen verschanst in Shopping 1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium