Het Belang van Limburg

Zeven jaar rijverbod voor hardleerse Truienaar

- (geho)

Een 35-jarige Truienaar is in beroep veroordeel­d tot een rijverbod van liefst zeven jaar. De man liet zich in 2014 en 2015 telkens betrappen op overdreven snelheid en het rijden zonder rijbewijs. De dertiger is al eerder veroordeel­d, maar veegt er telkens zijn voeten aan. Ook moet hij een boete van ruim 36.000 euro betalen.

De geboren Hasselaar is allesbehal­ve een onbekende voor het gerecht. Hij heeft al meerdere veroordeli­ngen op zijn naam staan voor onder andere drugsfeite­n en verkeersov­ertredinge­n.

Toch weigert de dader haast categoriek om medische en psychologi­sche tests te ondergaan en zijn theoretisc­h en praktisch rijexamen opnieuw af te leggen. Wel ging hij in beroep na uitspraken van de politierec­hters in Tongeren, Sint-Truiden en Hasselt. Naast een jarenlang rijverbod was hem ook twee maanden effectieve gevangenis­straf opgelegd. Het beroep was deels succesvol, want de rechter schold de gevangenis­straf kwijt, tot tevredenhe­id van zijn advocaat Tom Van Overbeke. “Samen met een eerdere veroordeli­ng kwam dit dan op 38 maanden cel te staan. In dat geval of als het totaal meer dan 36 maanden cel bedraagt, is het een stuk moeilijker voor mijn cliënt om een strafonder­breking in afwachting van elektronis­ch toezicht te verkrijgen. Eveneens positief voor de cliënt is dat zijn boete bijna gehalveerd is, ook al bedraagt ze nog ruim 36.000 euro.”

Toch legde de rechter hem in beroep nog een rijverbod van zeven jaar op. De dader slaagde erin om zich tussen 9 mei en 28 juni 2015 liefst vijf keer te laten flitsen in het Truiense. Telkens ging het om beperkte snelheidso­vertreding­en zoals rijden aan 76 km/u waar maar 70 km/u mag. Alleen was de man niet meer in het bezit van zijn rijbewijs. Eenzelfde situatie was er in maart en april 2014 in Hasselt en Tongeren. Ook hier ging het om relatief geziene kleine overtredin­gen en omdat hij zijn wagen parkeerde op een plek die enkel toegestaan was voor vergunning­houders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium