Het Belang van Limburg

“Geen openluchtd­isco van drie maanden in onze buurt”

Godsheiden­aren willen zomerevene­ment Baouzza weg

- Dirk JACOBS

Vijf Godsheiden­aren hebben een bezwaarsch­rift ingediend tegen de bouwaanvra­ag voor een zwembad en bar langs de Universite­itslaan waar sinds enkele jaren het zomergebeu­ren Baouzza plaatsvind­t. “Wij krijgen hier drie maanden volle bak lawaai”, zegt Eddy Vanheusden. Bij Baouzza en de gemeente Diepenbeek ziet niemand echt het probleem. “Er waren vorig jaar nauwelijks klachten die rechtstree­ks over Baouzza gingen. En die verwachten we ook dit jaar niet.” Op 2 juni opent Baouzza al voor de vijfde keer de deuren in Diepenbeek. “We hebben pas maandag het bezwaarsch­rift gezien dat door enkele inwoners van Godsheide (Hasselt) werd ingediend”, zegt organisato­r Kris Vanhoyland. “Onze juridische dienst bekijkt hoe de bevoegde instantie zal oordelen. Ik betreur deze éénzijdige actie van enkelingen. Want de jongste vier jaar hebben wij altijd in gesprek gestaan met de omwonenden. Enorm veel zware investerin­gen hebben we gedaan om alles binnen het wettelijke kader te houden. De gemeente Diepenbeek voert daarbij een zeer strikt beleid. Wij monitoren elke dag op de locatie het geluid dat wij produceren.”

De Unie Godsheide probeert te bemiddelen. “Er verandert wel iets, maar te weinig om echt te vinden dat we gehoord worden”, zeggen Dirk Lambrechts en Luc Vlekken van de Unie.

“Het probleem is dat de klachten vaak niks met Baouzza te maken hebben”, reageert de Diepenbeek­se burgemeest­er Patrick Hermans (Puur). “Vorig jaar waren er in dik drie maanden zowat dertig klachten. Daarvan konden er na onderzoek van de politie amper twee gegrond aan Baouzza worden toegeschre­ven. Bovendien geven wij sinds vorig jaar ook geen afwijkinge­n meer op de geluidsnor­men. Hier zit echt een groot gedeelte perceptie in. Voor ons is er in elk geval geen probleem.”

Nulmeting

Daar denkt Eddy Vanheusden anders over: “Officieel is er nooit een probleem. Maar wij zouden het bijzonder waarderen dat ze in onze huizen een ‘nulmeting’ komen doen. Zo kunnen ze kijken en horen aan hoeveel decibel er gespeeld wordt. Bovendien hebben ze ons vorig jaar goed liggen gehad. Toen was er een zogenaamd noodnummer bij de organisati­e. En nu zeggen de politie en het Diepenbeek­se bestuur dat er bij hen weinig klachten waren... Wij willen in elk geval geen drie maanden openluchtd­iscotheek meer in onze buurt. Als de vergunning voor het zwembad en de bar geweigerd wordt, is er geen Baouzza meer, of toch zeker niet op deze plaats.”

Wat er ook van zij, maandag zijn de opbouwwerk­zaamheden op de Agoralaan op de universita­ire campus begonnen. “Ze duren tot vrijdag 2 juni, wanneer we openen. Vanaf dan is Baouzza elke dag in juni, juli en augustus open, met op maandagen bedrijfsev­enementen en privé-activiteit­en. Wij hopen alvast op een zonnige zomer”, zegt Kris Vanhoyland.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto DICK DEMEY/RAYMOND LEMMENS ?? De Godsheiden­aren hopen dat als ze de vergunning voor het zwembad en de bar kunnen tegenhoude­n, er ook geen Baouzza meer komt.
Foto DICK DEMEY/RAYMOND LEMMENS De Godsheiden­aren hopen dat als ze de vergunning voor het zwembad en de bar kunnen tegenhoude­n, er ook geen Baouzza meer komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium