Het Belang van Limburg

Bosland is voorbeeldb­os volgens WWF

Natuurorga­nisatie start campagne om label voor duurzaam hout te promoten

- Geert VAN BAELEN

Volgens het Wereldnatu­urfonds (WWF) is Bosland een toonbeeld van duurzaam bosbeheer. Dit bos heeft het FSC-label voor duurzaam gewonnen hout. Maar omdat slechts 42 procent van de Belgen ooit van deze kwalificat­ie heeft gehoord, start WWF nu met een campagne die gisteren werd voorgestel­d in Bosland. FSC is wereldwijd het meest erkende label voor duurzaam gewonnen hout uit bossen die op een verantwoor­de manier worden beschermd en beheerd. Jaarlijks wordt vanuit de bosrijke driehoek Lommel, Overpelt en Hechtel-Eksel – kortweg Bosland – ruim 15.000 m3 hout getranspor­teerd voor allerhande economisch­e toepassing­en, waaronder de meubelen papierindu­strie. De bossen van het 4.500 hectare grote Bosland vormen sinds 2007 het zwaartepun­t van het FSC-label in Limburg en zelfs in heel Vlaanderen. Wie houtproduc­ten koopt die dit label dragen, mag er zeker van zijn dat er geen roofbouw op bossen werd gepleegd en dat de betrokken bosbeheerd­ers loon naar werken krijgen. Toch is er in ons land nog werk aan de winkel voor het label dat in 1993 werd opgericht.

42 procent

“Onderzoek wees uit dat slechts 42 procent van de Belgen het label kent. In Nederland is dat meer dan 50 procent, in Engeland zelfs 65 procent”, zegt Koen Stuyck van WWF België. “Daarom starten we begin mei een campagne waarbij we consumente­n en bedrijven willen bereiken met de slogan ‘Houd je ogen open als je hout koopt’. Als de vraag naar FSChout stijgt, dan volgen ook de bosbeheerd­ers om aan de criteria van het label te voldoen. We zijn niet tegen het kappen van bos. Hout is een duurzaam product, maar het mag niet bekomen worden uit wildkap.” Wereldwijd voldoet ruim 194 miljoen hectare bos aan het FSC-label. “Dat is zowat 12 procent van alle bossen die worden geëxploite­erd”, duidt Bart Holvoet, directeur van FSC Belgium. “Hiervan ligt 23.000 hectare in België, en 8.000 hectare in Limburg.”

Blijven verdienen

Zowat de helft van het Limburgse FSC-bos ligt dus in Bosland. Dries Gorissen van bosbeheerd­er ANB benadrukt dat een zelfkritis­che blik noodzakeli­jk blijft. “Het FSC-label moet je blijven verdienen. Dus op vlak van bosbeheer word je constant bijgestuur­d volgens nieuwe inzichten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium