Het Belang van Limburg

Ook de koers heeft zijn G5

Quick Step, Movistar, BMC, Sky en Orica winnen drie keer zo veel WorldTourk­oersen als 13 ‘kleintjes’

-

Wielrennen is net als voetbal: de grote ploegen met de grote budgetten laten alleen kruimels over voor de rest. Quick Step Floors, Movistar, BMC, Orica-Scott en Team Sky hebben onder elkaar nu 41 WorldTour-koersen gewonnen. Bijna drie keer zoveel als de dertien andere teams samen.

Budgetten zijn niet openbaar in het wielrennen, maar ga er gerust van uit dat de bovengenoe­mde ‘G5’ ook in de financiële ranking bovenaan staat. De Franse krant L’Equipe schatte het budget van Sky vorig jaar op 35 miljoen euro, daarachter volgden BMC (28 miljoen), Etixx Quick Step (18 miljoen) en Movistar (15 miljoen euro). “Sky en Movistar zijn de grootste merken binnen de wielerspon­soring”, zegt Wim Lagae, docent sportmarke­ting aan de KU Leuven. “Tegenover die grote sponsors staan Quick Step, BMC en Orica-Scott, de drie teams die met Zdenek Bakala, Andy Rihs en Gerry Ryan een suikeroom met wielerhart hebben. Wie het enkel met klassieke sponsors moet doen heeft het moeilijk.”

Twee snelheden

Resultaat is dat het wielrennen een sport op twee snelheden is geworden. Manager Richard Plugge van Lotto NL-Jumbo schetst de verhouding­en met de G5 zo: “Alle renners in de voorjaarsp­loeg van Quick Step Floors zouden bij ons kopman zijn. Hetzelfde geldt voor de Tour-ploeg van Team Sky. De voorbije jaren is die kloof steeds groter geworden.”

Na het opwindende voorjaar is competitie­f evenwicht in het wielrennen niet echt een thema, maar dat wordt het wel als Team Sky straks andermaal de Tour versmacht. “In het voetbal spelen steeds dezelfde acht ploegen de kwartfinal­es van de Champions League. In de Formule 1 kan je op basis van budgetten aardig voorspelle­n wie het kampioensc­hap zal binnenhale­n. Daar moet het wielrennen echt niet naar toe”, aldus Plugge.

In de koers bestaan momenteel geen mechanisme­n die de competitie in balans houden. Er zijn geen tv-gelden die ook de kleintjes wat slagkracht geven, geen draftingsy­steem zoals in de NBA dat de mindere teams toegang geeft tot de beste talenten in de sport. Econoom Lagae: “Er bestaat geen centrale pot in het wielrennen waaruit de kleintjes kunnen meedelen. Al wordt met een sector-initiatief als Velon wel een stap in die richting gezet. De Hammer Series doorbreekt de heersende logica van eigen team eerst. Teams zetten zelf een competitie op waarvan de inkomsten worden verdeeld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium