Het Belang van Limburg

GEZOCHT: PERSONEEL

Arbeidsmar­kt meest ontwricht in Limburg, KMO’s krijgen vacatures niet ingevuld

- Dominiek CLAES

De arbeidsmar­kt is het meest ontwricht in Limburg. Nergens in Vlaanderen zijn er bij de kmo’s zo veel vacatures. Nergens zijn er meer werkgevers die vrezen dat die vacatures wellicht nooit ingevuld geraken. Nochtans mag Limburg niet klagen over zijn arbeidsres­erve: met 7,2 procent ligt de werklooshe­idsgraad enkel in Antwerpen hoger. Dat blijkt uit een bevraging van het HR-dienstenbe­drijf SD Worx en de meest recente werklooshe­idscijfers van de VDAB. Recent kwamen VKW en Unizo Limburg nog met een enquête die uitwees dat Limburgse bedrijven voor het tweede jaar op rij flink investeren. Bij veel van die bedrijven leidt dat tot extra jobs, en dat is uiteraard goed nieuws. Nu blijkt uit een studie van SD Worx dat er nergens in Vlaanderen zoveel openstaand­e vacatures zijn als in Limburg. Hier zegt 35,4 procent van de kmo’s één of meer vacatures te hebben die nog ingevuld moeten worden. In OostVlaand­eren, de tweede in rij, is dat 28 procent. Het Vlaamse gemiddelde is 27,5 procent. Limburg steekt er dus met kop en schouders bovenuit. Maar of al die extra vacatures ooit ingevuld geraken is nog maar de vraag.

Pessimisti­sch

In dezelfde enquête werd aan de ondernemer­s immers gevraagd hoeveel tijd ze denken nodig te hebben om die vacatures in te vullen. Nagenoeg tien procent van de bedrijven met vacatures denkt daar minsten zes maanden voor nodig te hebben. Maar liefst één op de vijf vreest dat die vacatures nooit ingevuld geraken. De Limburgse bedrijven zijn daarmee het meest pessimisti­sch in Vlaanderen, waar het gemiddelde ‘nooit ingevulde vacatures’ op 12,3 procent ligt.

Nochtans heeft Limburg een grote arbeidsres­erve. Met 29.000 werklozen, in maart van dit jaar, ligt de werklooshe­idsgraad (het aantal werklozen als percentage van de beroepsbev­olking) op 7,2 procent. Dat is na Antwerpen het hoogste van Vlaanderen, blijkt uit cijfers van VDAB en Arvastat. “Er is blijkbaar een flinke mismatch op de Limburgse arbeidsmar­kt”, luidt de conclusie van Johan Van Duyse, strategisc­h adviseur voor kmo’s bij SD Worx. “De door de bedrijven gevraagde profielen zijn in Limburg het minst makkelijk te vinden.”

Het is dus behelpen, en Limburgse bedrijven doen dat door kandidaten aan te werven die niet voldoen maar van wie ze hopen dat die het al doende leren. Andere acties zijn het inwilligen van gevraagde flexibilit­eit, het inzetten van interimmer­s en freelancer­s, en het omscholen van het eigen personeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium