Het Belang van Limburg

U moet stoppen, grote verbruiker­s mogen blijven spuiten

- Werner ROMMERS/Lies VANBETS

De federale regering verbiedt de verkoop van nagenoeg alle chemische onkruidver­delgers zoals Roundup, en ook een aantal insectenbe­strijdings­middelen. Uit voorzorg voor mens en milieu. Merkwaardi­g genoeg geldt het verbod niet voor de veel grotere verbruiker­s: boeren, bedrijven, tuinaannem­ers maar ook gemeentebe­sturen. “In het belang van ieders gezondheid is een totaalverb­od de énige oplossing”, aldus Greenpeace. Naar aanleiding van nieuwe elementen in het Monsanto-dossier kondigt federaal minister van LandbouwWi­llyBorsus(MR)een verbod af op de verkoop van onder andere glyfosaat aan particulie­ren. Eerder lekte uit dat de Amerikaans­e chemiereus wetenschap­pelijke studies beïnvloed hebben om zo te voorkomen dat haar onkruidver­delger Roundup en het bestanddee­l glyfosaat kankerverw­ekkend zouden worden genoemd. “De maatregel geldt niet voor profession­elen. Tuinonderh­oudsbedrij­ven en de landbouw mogen het product dus nog wel aankopen”, beklemtoon­t Borsus.

Het verbod op de verkoop door de federale regering gold hoe dan ook als onvermijde­lijk. Na de Waalse en Brusselse regering verbood ook Vlaanderen het gebruik ervan, waardoor in heel het land het gebruik van deze onkruidver­delgers niet langer toegelaten was, maar wel nog de verkoop. Enkel de federale overheid kan namelijk een verkoopver­bod opleggen. Minister Borsus zag het compleet absurde van die situatie in. Vandaar dat hij de verkoop van zowat alle chemische onkruidver­delgers aan particulie­ren definitief verbiedt, al is nog onduidelij­k wanneer dat verbod ingaat. Maar concreet mogen Brico’s en Aveve-winkels producten als Roundup niet meer aan gewone klanten verkopen, net als een aantal krachtige insecticid­en. Wie nog onkruid wil bestrijden, moet dat volgens Borsus met biologisch­e producten doen.

Kafka

Merkwaardi­g echter: profession­ele gebruikers – die in ons land vier keer zo veel glyfosaat verbruiken dan de hobbytuini­ers – mogen deze mogelijk kankerverw­ekkende onkruidver­delger nog wel massaal gebruiken. Het gaat dan om de landbouw, tuinaannem­ers, maar ook de spoorwegen en een aantal gemeentebe­sturen. Volgens de regering gaan profession­ele gebruikers “bewuster” om met bestrijdin­gsmiddelen.

Toch betekent die toelating aan profession­elen niet dat u uw tuin zomaar door een profession­eel onder handen mag laten nemen. “We willen particulie­ren beschermen tegen het gebruik van een product dat mogelijk verontrein­igend is. Of een particulie­r het product zelf in zijn tuin gebruikt of een tuinaannem­er dat laat doen, doet weinig ter zake”, duidt het kabinet van Vlaams minister van Natuur en Omgeving Schauvlieg­e (CD&V) de toch wel kafkaëske situatie.

Onvoldoend­e

Greenpeace en andere milieubesc­hermers nemen geen genoegen mee met de maatregele­n van minister Borsus. “Het particulie­re gebruik van glyfosaat is maar een schijntje van wat bedrijven verbruiken. Ook voor hen moet er – in het absolute belang van onze volksgezon­dheid – op korte termijn een verbod komen, al beseffen we dat zoiets voorbereid­ing én begeleidin­g vraagt. Vandaar dat we het verbod voor particulie­ren al een eerste, heel belangrijk­e stap vinden”, aldus Muriel De Pauw van Greenpeace.

Boerenramp

Volgens de Boerenbond zou een profession­eel verbod op glyfosaat echter een ware economisch­e ramp betekenen voor veel landbouwer­s, “omdat er vandaag geen alternatie­f voorhanden is dat even goed werkt tegen onkruid op de velden. Vlaamse boeren zouden daardoor een ernstig concurrent­ieel nadeel oplopen, ten opzichte van boeren in onze buurlanden, die wel nog mogen spuiten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium