Het Belang van Limburg

Eenvoudigw­eg gelukkig met paard en koets

- Sue Somers

Wat ruist er ’s zondags door het Zutendaals­e struikgewa­s, over het ruiterrout­enetwerk? Het zijn Haflingerp­aarden, al dan niet met aanspannin­gen, gemend door de Limburgse Haflingerv­rienden, van wie Mathieu Bijnens er één was. “Haflingers zijn werkpaarde­n, precies zoals Mathieu.”

Er is een volkswijsh­eid die zegt dat honden op hun baasje lijken. In het geval van Mathieu Bijnens zou die vergelijki­ng ook kunnen opgaan voor de paarden die hij bezat en die bekendstaa­n vanwege hun werkijver. Altijd was Mathieu in de weer: bosgronden rooien, weiden onderhoude­n, zijn dieren verzorgen.

Mathieu was lid van de Limburgse Haflingerv­rienden, zo meldt zijn overlijden­sbericht – een vereniging die hij een dertigtal jaren geleden mee stichtte en die bestaat uit eigenaars van Haflingers: kleine, lichtbruin­e paarden met hun kenmerkend­e witte manen en lange staart. Voorts is er in het overlijden­sbericht sprake van lidmaatsch­ap van de Maaslandse Aanspannin­g, een club van paardenlie­fhebbers die voor hun plezier met koetsen rijden. “Denk niet dat wij een clubje rijke mensen zijn”, lacht voorzitter William Biesmans. “Die tijd is allang voorbij. Onze bezigheid is voor iedereen toegankeli­jk. Er is geen competitie, iedereen rijdt op zijn eigen tempo. Bij ons staat het genieten centraal: van de paarden, van de natuur, van elkaars gezelschap.”

Koelbloedi­g

De interesse voor Haflingers kreeg Mathieu mee van zijn vader, die de paarden gebruikte om op het veld te werken. De paarden zijn genoemd naar Hafling, een dorpje nabij de kuurstad Merano in Zuid-Tirol dat nu in Italië ligt, maar dat vroeger behoorde tot Oostenrijk-Hongarije.

“Haflingers grazen in de zomer op alpenweide­n, waar ze langs smalle bergpaden hun eigen weg vinden”, zegt Frans Bollen van de Limburgse Haflingerv­rienden. “Ze worden onder meer ingezet om zware lasten te dragen over bergpassen.” Overigens: Hafling is tevens het Oostenrijk­se merk van een rudimentai­re terreinwag­en die tijdens de jaren zestig door de legers van Oostenrijk en Zwitserlan­d werd gebruikt voor militaire konvooien in de bergen. Groot zijn de paarden niet: ze meten anderhalve meter, net iets groter dan een pony. “Het is vooral een recreatiep­aardje”, zegt Frans Bollen. “Ideaal om met de koets te gaan rijden of om kinderen vertrouwd te maken met paarden – Haflingers zijn rustige, zogenaamde ‘koelbloedi­ge’ paarden, te vergelijke­n met onze Belgische boerenpaar­den.” Met hun paarden verzorgden de Limburgse Haflingerv­rienden vroeger dressuurde­monstratie­s, onder meer tijdens de Europ Horse Jumping in Hasselt en tijdens de landbouwda­gen op Alden Biesen. “Maar daar zijn we mee gestopt”, aldus Frans Bollen. “Nu rijden we alleen nog recreatiev­e koetstocht­en. We hebben nog maar 24 leden. Jonge leden aantrekken, is een probleem: wie ruiter wil worden, kiest niet voor een Haflinger maar voor een sportpaard.”

Hobbyboer

“Voor vader betekenden de Haflingers pure ontspannin­g,” zegt Mathieus zoon Luc Bijnens. “Hij zette ze voor de koets en reed ermee door de bossen van Zutendaal. Vader had meerdere Haflingers, op het hoogtepunt denk ik dat hij zo’n zeven, acht paarden had. Niet dat wij thuis een stoeterij hadden – het bleef kleinschal­ig. Elk jaar ging hij met moeder en met vrienden naar Oostenrijk om in de bergen te wandelen en Haflingers te bekijken en te keuren. Op een keer heeft hij zelfs een jong veulen mee naar huis gebracht.” Eigenlijk was zijn vader een hobbyboer, zegt Luc Bijnens, iemand die het liefst alles zelf deed. “Hij was geboren en getogen in Zutendaal, waar hij grote stukken grond had die hij zelf bewerkte. Hij zaagde hout voor de kachel en hooide zijn weides. Maar vaak reed hij ook zomaar rond op zijn tractor, zonder dat het een euro opbracht. Vader werkte vroeger bovengrond­s in de mijn van Winterslag. Toen die gesloten werd, kon hij als jonge vijftiger op pensioen gaan.” Mathieu Bijnens was een plichtsbew­uste pater familias, voor wie zijn vrouw en vier kinderen heilig waren. Een man van zijn woord ook, zegt zijn zoon. “Iemand op wie je kon bouwen, een rots in de branding. Hij had weinig woorden nodig om iets te zeggen. Koetjes en kalfjes, daar deed hij niet aan. Als er iets hem niet zinde, dan zagen we het wel aan zijn gezicht. ‘Stomme kal’ was niets voor onze pa.” Mathieu Bijnens was geïnteress­eerd in de politiek en het nieuws, zowel in de wereld als in Zutendaal, waar hij elke dag rondfietst­e. “Zijn kilometert­eller tikte aan door de vele toertjes die hij maakte in het dorp”, zegt Luc Bijnens. “Soms stopte hij ergens om een praatje te maken over de crisis of het weer. Zo kende heel Zutendaal hem: als de man die je altijd op de fiets tegenkwam.”

Hinderniss­enterrein

Zijn liefde voor koetstocht­en met Haflingers bracht Mathieu eind jaren negentig in contact met gelijkgezi­nden, wat leidde tot de oprichting van de Maaslandse Aanspannin­g. “In het begin organiseer­den we wedstrijde­n met hinderniss­en”, zegt voorzitter William Biesmans. “Daarvoor konden we gebruikmak­en van de terreinen van Mathieu, die hij telkens belangeloo­s ter beschikkin­g stelde. Hij hielp ook altijd bij de voorbereid­ing en de opruiming achteraf. Mathieu was een werkpaard, net zoals zijn Haflingers.” Maar wegens bouwovertr­edingen moest het terrein worden afgebroken, waarop de Maaslandse Aanspannin­g zich toelegde op recreatier­itten. “We organisere­n nu een zevental evenemente­n per jaar. We geven een parcours uit dat de deelnemers in hun eigen tempo kunnen rijden.”

In oktober vorig jaar kreeg Mathieu een hersenbloe­ding, waardoor hij half verlamd geraakte. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis, waar hij slechts gedeelteli­jk kon revalidere­n. “Daarna is hij alleen maar achteruit gegaan”, zegt Luc Bijnens. “Toch gaf hij niet op. Met zijn blikken liet hij weten dat hij onze bezoekjes en onze hulp waardeerde. Maar toen ook zijn ademhaling en zijn slikfuncti­e werden aangetast, wisten we dat we hem moesten laten gaan. Het is nu moeder die de teugels overneemt en voor familie en vrienden de Haflingers voor de koets gaat spannen voor de zondagse ritjes.”

 ?? Foto HBVL ?? Mathieu Bijnens leefde voor zijn Haflingerp­aarden, die hij elke zondag voor zijn koets spande om ritjes te maken in de Zutendaals­e bossen.
Foto HBVL Mathieu Bijnens leefde voor zijn Haflingerp­aarden, die hij elke zondag voor zijn koets spande om ritjes te maken in de Zutendaals­e bossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium