Het Belang van Limburg

De plaag van de gokkershat­ers

Belgische toptenniss­ers bevestigen: haatberich­ten van gokkers zijn een plaag

- Thomas JANSEN

Ivo Karlovic die haatberich­ten krijgt van (de Instagrama­ccount van) Standard-voetballer Benito Raman? Hij blijkt lang niet de enige tennisser te zijn die op sociale media te maken krijgt met misnoegde gokkers, zo bevestigen de Belgische toppers Kirsten Flipkens, Yanina Wickmayer en Kimmer Coppejans. “Ze wensten me al de ergste kanker toe, of hoopten dat ik mijn beide benen zou breken en nooit meer zou kunnen tennissen”, zegt Coppejans, het huidige nummer 171 van de wereld.

Donderdag bond de Kroatische toptenniss­er Ivo Karlovic de kat de bel aan. Via Instagram stuurde hij enkele berichten de wereld in die hij nog tijdens een wedstrijd ontving, na een verloren set. “Stomme klootzak, loop meer voor een punt of betaal me mijn 2.500 euro terug, fucking shit.

Stop met tennissen, ga vissen”, stond er, afkomstig van het account van Benito Raman. De Standard-speler ontkende echter achter het bericht te zitten en zegt dat zijn account gehackt is. “Zulke berichten, dat gebeurt heel vaak”, zegt tennisser Kimmer Coppejans, een Oostendena­ar die momenteel in Limburg woont. “Na zowat de helft van mijn matchen waarin ik na een spannende strijd verlies, krijg ik dergelijke haatboodsc­happen via sociale media. Niet iedereen zegt daarbij dat ze gegokt hebben op mijn matchen, maar ik zie geen andere reden waarom ze me zo zouden uitschelde­n na een nederlaag.”

Familie en vriendin

Net omdat het zo vaak gebeurt, kan Coppejans de talrijke verwensing­en ondertusse­n van zich afzetten. “In het begin was het wel een schok, maar toen hoorde ik van andere tennissers dat zij ook voortduren­d zulke berichten kregen. Daarom verwijder ik ze nu meteen en blokkeer ik de afzender. Ik trek het me ook niet meer aan. Behalve als ze mijn familie of vriendin erbij betrekken, dat vind ik wel erg. Of ik dat dan ergens meld? Ik zou het eigenlijk moeten doen, maar het gebeurt gewoon te vaak.”

Maar ook het vrouwenten­nis ontsnapt niet aan de scheldtira­des van gedupeerde gokkers. Eerder vertelden de Amerikaans­e tennisspee­lsters Madison Key en Nicole Gibbs al hoe ze op sociale media met de dood bedreigd werden na een verloren wedstrijd. En ook onze landgenote­n blijven niet gespaard.

Yanina Wickmayer kreeg naar eigen zeggen al meerdere “onbeschoft­e berichten van mensen die op matchen gegokt hebben.” “Maar ik reageer er nooit op, en blokkeer die accounts”, aldus het nummer 72 van de wereld. Ook Kirsten Flipkens was al meermaals slachtoffe­r. “Het gaat dan van ‘Kon je nu echt niet beter?’ tot een hoop scheldwoor­den”, zegt haar vader Marino. “Sommige berichten waren vrij kwetsend, maar Kirsten kan dat wel goed van zich afzetten. Ze heeft het ook een aantal keer gemeld aan de WTA, de organisati­e voor het vrouwenten­nis.”

Matchfixin­g

Dat gokkers vaak bij tennisspel­ers uitkomen, is geen verrassing. Voor elk punt, elke game en elke

Ik kreeg al meerdere onbeschoft­e berichten van mensen die op matchen gegokt hebben

Yanina WICKMAYER

set is het mogelijk om in te zetten op de winnaar. Bovendien is er, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld voetbal, geen mogelijkhe­id op gelijkspel. Dat maakt tennis tot één van de populairst­e sporten bij gokkers. Met helaas alle gevolgen van dien. “We zijn op de hoogte dat tennissers regelmatig benaderd worden door misnoegde gokkers”, zegt Dirk Deldaele, directie-adviseur

Kirsten FLIPKENS

bij Tennis Vlaanderen. “Maar een oplossing ligt echt niet voor de hand. Samen met het Nationaal Platform voor de Integritei­t van de Sport werken we momenteel wel aan een plan tegen matchfixin­g, het manipulere­n van wedstrijde­n, over alle sporttakke­n heen. We zullen dan ook bekijken hoe we dit probleem in het plan kunnen opnemen.”

Sommige berichten waren vrij kwetsend, maar ik kan dat wel goed van me afzetten

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tennisser Kimmer Coppejans: “Na zowat de helft van mijn matchen waarin ik na een spannende strijd verlies, krijg ik dergelijke haatboodsc­happen via sociale media.”
FOTO PHOTO NEWS Tennisser Kimmer Coppejans: “Na zowat de helft van mijn matchen waarin ik na een spannende strijd verlies, krijg ik dergelijke haatboodsc­happen via sociale media.”
 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium