Het Belang van Limburg

Leuven bouwt bunkers vooroo pprotonthe­rapieo o e ap e

-

UZU UZ Leuven Leuven is is vrijdag vrijdag gestartrt meet met de de bouw bouw van van ParTICLe, CLe, heth het eerste eerste Belgische Belgische centrumum vooor voor protonther­apie. protonther­apie. Bij protonther­apie otontherap­ie kunnen kunnen kwaadaardi­ged didiged tumoren tumoren heel hheell gericht worden rden bestraald. bestraald. Vanaf 2019 9 zouden zouden kankerpati­enten kankerpati­erecht er terecht moeten moeten kunnen. Het voordeel el van van protonther­apie protonther­apie is dat gezondnd weefsel weefsel minder minder wordt aangetast. etast. Vooral Vooral voor voor kinderen metet kanker kanker of of patiënten patiënten met een tumor mor dicht dicht bij bij belangrijk­e belangrijo­rganen – – zoals zoals de de hersenen hersenen –is protonther­apieherapi­e erg erg nuttig.nuttig Elk Elk jaar komen in België naar schatting 150 tot 200 patiënten in aanmerking voor protonther­apie. Zij moeten daarvoor nu nog naar centra in Duitsland of Zwitserlan­d.

Vijf universita­ire ziekenhuiz­en werken samen aan het nieuwe wordt dan ook alleen toegepast bij mensen die in aanmerking komen voor terugbetal­ing of die vermogend genoeg zijn om het te betalen.” Doelgerich­te therapie voorkomt dan wel bijwerking­en als haaruitval, maar andere mogelijke neven-

miljoen euro De bundel protonen dringt in een paar seconden het lichaam binnen. De deeltjes geven het meest energie af als ze bij de tumor zijn. centrum. Naast het UZ Leuven zijn ook de universita­ire ziekenhuiz­en van Gent, Antwerpen, Brussel en Saint-Luc (verbonden aan de Waalse Université Catholique de Louvain) betrokken partij. Het centrum krijgt twee ondergrond­se bunkers (zie effecten zijn nog niet gekend. Toch gelooft dokter Janssens dat de klassieke chemothera­pie binnen vijf jaar verleden tijd is. “De infuus-chemo maakt mensen soms zo ellendig dat ze de kanker verkiezen boven de behandelin­g. Dat kan snel verbeteren.” Die deeltjes worden daarna gebundeld en naar de patiëntenr­uimte gebracht met magneten en via een vacuüm buis. De patiënt ligt op een tafel die driedimens­ionaal kan bewegen. Het bestraling­selement kan 220 graden draaien. grafiek). Het totale kostenplaa­tje bedraagt 45 miljoen euro, waarvan het UZ en de KU Leuven het grootste deel voor hun rekening nemen. De Vlaamse overheid investeert 5 miljoen euro, Saint-Luc en UCL dragen in totaal 6 miljoen euro bij. Of het echt zo snel zal gaan, dat durven oncologen Luyten en De Roock niet te bevestigen. “Maar ik had vijf jaar geleden ook niet durven voorspelle­n dat we nu zo’n succes zouden boeken met immunother­apie”, aldus De Roock. “Het gaat allemaal heel erg snel.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium