Het Belang van Limburg

“Laster van teleurgest­elde madammen”

Topgeneraa­l in tegenaanva­l na beschuldig­ingen van drie officieren

- Marc KLIFMAN

Bedreiging­en, overplaats­ingen, seksuele avances en pesterijen met een hartaanval tot gevolg. De aantijging­en van drie Vlaamse officieren tegen voormalig topgeneraa­l Guy Buchsensch­midt zijn ongezien. Ze eisen voor de rechtbank een schadeverg­oeding van het leger omdat ze naar eigen zeggen lange tijd door hem gepest en benadeeld werden. Alles draait rond een aanslepend­e discussie tussen hun echtgenote­s. De geviseerde generaal zelf ontkent. “Ik ben zelf slachtoffe­r van hun teleurgest­elde madammen.” De ruzie aan de legertop draait rond de Congolese keramiste A.M.L., de echtgenote van luitenant-generaal Guy Buchsensch­midt, sinds kort met pensioen na een 42-jarige carrière bij Defensie. Zijn laatste functie was vicestafch­ef Strategie bij de Generale Staf. Hij ondernam missies in 32 landen, van Congo tot Brazilië. Tussen 2013 en 2015 stond hij aan het hoofd van Eurocorps in Straatsbur­g, waar hij de leiding had over Duitse, Franse, Belgische, Spaanse en Luxemburgs­e militairen.

Seksuele avances

Het is in die periode dat de problemen begonnen. Drie officieren – een commandant, een majoor en een kolonel – dienden een klacht in tegen Buchsensch­midt. Ze vinden dat een conflict tussen hun echtgenote­s en de vrouw van de generaal hun carrière heeft geschaad. “De vrouwen waren vroeger goede vriendinne­n”, vertelt advocate Carine Flamend, die de drie militairen bijstaat. “Het liep fout omdat de echtgenote van meneer Buchsensch­midt te veeleisend werd en geld begon te vragen aan de anderen. Toen beslisten de vrouwen van de officieren, afzonderli­jk van elkaar, om afstand te nemen van de generaalsv­rouw.” Buchsensch­midt kon dat volgens de advocate niet appreciëre­n, want toen begonnen de problemen voor de drie officieren. Ze zouden het hard te verduren hebben gekregen van de generaal. In hun aanklacht via persagents­chap Belga spreken ze over “verregaand­e pesterijen”: bedreiging­en, overplaats­ingen, zelfs seksuele avances door Buchsensch­midt bij de vrouw van de commandant. De pesterijen zouden de man zoveel stress hebben bezorgd dat hij een hartaanval kreeg en in coma belandde. Door zijn medische ongeschikt­heid werd hij uiteindeli­jk gedwongen om ontslag te nemen. De kolonel klaagt aan dat hij door Buchsensch­midt een onbestaand­e functie kreeg toegewezen. De Midden-Oostenexpe­rt vult zijn dagen nu op een kantoortje waar hij volgens zijn advocate gedwongen werd een thesis te schrijven. De majoor werd tegen zijn zin overgeplaa­tst naar Parijs, waar hij een functie kreeg die eigenlijk niet voor hem bestemd was. Volgens de aanklacht zou de echtgenote van een officier ook gezien hebben hoe de generaal een “maritale scheve schaats” reed. De officier zou daarop bedreigd zijn en het bevel hebben gekregen om binnen drie weken te verhuizen.

“Geen stalker”

Generaal Buchsensch­midt deed de zware beschuldig­ingen vrijdag af als onzin. “Deze zaak sleept al drie jaar aan, maar is niets meer dan een lastercamp­agne van enkele madammen die teleurgest­eld waren over de toekomst van hun echtgenoot bij Defensie. Ik ben geen stalker. In mijn loopbaan van 42 jaar zal je in mijn persoonlij­k dossier niets vinden van pesterijen of onaangepas­t gedrag”, aldus Buchsensch­midt. Advocaat Flamend zwaait niettemin met een rapport van een speciale militaire onderzoeks­commissie, waarin volgens haar letterlijk staat: “Hij heeft geprobeerd militairen te verwijdere­n van hun post om problemen tussen de echtgenote­s op te lossen.” Ondanks dat rapport zou de legertop niet zijn opgetreden. De drie officieren beslisten uiteindeli­jk na mislukte minnelijke schikkinge­n om voor de arbeidsrec­htbank een schadeverg­oeding te eisen van het Belgische leger. Ze vragen elk zes maanden brutoloon.

Guy Buchsensch­midt heeft geen schrik voor het proces. “Ik ben gerust in een goede afloop. Ik heb voldoende argumenten om me te verdedigen tegen deze lasterlijk­e samenzweri­ng. Als hier één iemand het slachtoffe­r van pesterijen en manipulati­e is, ben ik het.” Defensie wilde vrijdag niet reageren op de zaak.

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? “Als hier één iemand het slachtoffe­r van pesterijen en manipulati­e is, ben ik het wel”, zegt generaal Guy Buchsensch­midt.
Foto AFP “Als hier één iemand het slachtoffe­r van pesterijen en manipulati­e is, ben ik het wel”, zegt generaal Guy Buchsensch­midt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium