Het Belang van Limburg

Achtendert­ig deserteurs in Belgische leger

Vlaamse gemeenten hebbenen buik vol van blauwe zak

- Ruben STEEGEN

Het rommelt in afvalland, nu Interafval - het samenwerki­ngsverband menwertuss­en de Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) VVSG) en en de de afvalinter­communales - zélf laat onderzoeke­n hoe ons verpakking­safvalf beter en efficiënte­r kan worden ingezameld. Aanleiding is de onvrede met het huidige PMD-systeem, dat al twintig jaar in handen is van Fost Plus, de vzw van de verpakking­sindustrie. “De blauwe zak is dringend aan herziening toe”, zegt directeur Kris Somers van afvalinter­communale Limburg.net, dat 80.000 euro in het onderzoek pompt. Fost Plus heeft in België al twintig jaar het monopolie op de inzameling van PMD-afval. “En al even lang zien gemeenten dezelfde problemen met de blauwe zakken terugkomen”, zegt Christof Delatter van Interafval. “Zo is het voor veel burgers nog altijd volstrekt onduidelij­k wat er nu wel of niet in de PMD-zak mag.” Volgens Interafval draagt Fost Plus wel de lusten, maar niet de lasten van het systeem. “De gemeenten worden beboet als de inwoners slecht sorteren, zijn verantwoor­delijk voor de communicat­ie van een uiterst ingewikkel­de sorteerboo­dschap en draaien op voor de kosten van het zwerfvuil, dat voornameli­jk uit verpakking­en bestaat.”

Onvrede

Na twintig jaar is de onvrede zó groot dat een aantal steden en tien afvalinter­communales hebben beslist om zelf te onderzoeke­n hoe het beter kan. De komende maanden investeert Interafval daarom 260.000 euro in studies naar alternatie­ven, die aan verschille­nde Vlaamse universite­iten - ook de UHasselt - zullen worden uitgewerkt. “Limburg.net pompt 80.000 euro in het onderzoek”, zegt Somers. “Daarmee zijn we de grootste bijdrager.” Ook de twee grootste Vlaamse steden, Gent en Antwerpen, doen mee. De timing is niet toevallig: volgend jaar loopt de ophaallice­ntie van Fost Plus immers af. “Tegen dan moet onze conclusie klaar zijn, zodat minister Schauvlieg­e een duidelijk overzicht heeft van de alternatie­ven.” Hoewel het onderzoek volgens Interafval geen aanval is op Fost Plus, wordt de druk op de vzw er wel gevoelig mee opgevoerd. Steden en afvalinter­communales pleiten al veel voor langer voor een uitbreidin­g van de PMD-zak, zodat harde en zachte plastics (botervloot­jes, yoghurtpot­jes,…) niet langer bij het restafval belanden. Voor de ophaler wordt het dan wel duurder om de afvalstroo­m te scheiden. “Waar Fost Plus in de eerste plaats naar het financiële plaatje kijkt, zijn steden en afvalinter­communales vooral bezorgd om een properdere samenlevin­g”, stelt Somers.

Einde van de blauwe zak?

Christof Delatter van Interafval benadrukt dat de onderzoeke­rs onbevooroo­rdeeld beginnen. “Alle alternatie­ven voor een betere inzameling en verwerking van afval worden onderzocht.” Zo ligt niet alleen een uitbreidin­g van de blauwe zak op tafel, maar wordt ook het statiegeld op drankverpa­kkingen opnieuw onder de loep genomen. “Na afloop hopen we een aantal concrete aanbevelin­gen in handen te hebben”, zegt Somers. Hij sluit zelfs niet uit dat de blauwe zak in de toekomst volledig verdwijnt. “Het huidige systeem is achterhaal­d, zoveel is duidelijk. Als Fost Plus niet wil meestappen in een uitbreidin­g van de blauwe zak moeten we de inzameling misschien zelf organisere­n. Maar dat is toekomstmu­ziek. Laat ons eerst de resultaten van het onderzoek afwachten.”

Geen ruzie

Fost Plus, de gebeten hond in dit verhaal, stelt dat het net als de Vlaamse steden is gewonnen voor een ruimere inzameling van plastic. “Er lopen zelfs al een aantal proefproje­cten in steden waar ook hard en zacht plastic in de PMDzak mag”, zegt woordvoers­ter Fatima Boudjaoui. “De eerste resultaten zijn alvast positief: 92 procent apprecieer­t de ruimere inzameling.” Dat die uitbreidin­g nu pas ernstig wordt onderzocht, wijt de vzw aan de technologi­sche vooruitgan­g, waardoor vandaag meer plastic kan worden gerecyclee­rd. Volgens de woordvoers­ter lopen de belangen van Interafval en Fost Plus grotendeel­s gelijk. “We strijden allemaal voor een beter milieu. Ruzie is er zeker niet, we hebben vandaag (vrijdag, nvdr.) zelfs al met Interafval sa- mengezeten.”

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) wil zich niet in het debat mengen . Wel laat ze weten de eventuele inbreng van Interafval grondig te bekijken. “Ik sta open voor alle suggesties ter verbeterin­g van het huidige systeem.”

Achtendert­ig militairen zijn vorig jaar uit ons leger gedesertee­rd, het jaar ervoor waren het er 39. Desertie wil in vredestijd zeggen dat een militair meer dan acht dagen onwettig afwezig is. Het gaat vooral om jonge militairen die ontslag namen, maar de ontslagpro­cedure niet correct volgden. Er zitten ook militairen bij die een tijd niet opdaagden, waarna ze als deserteur worden beschouwd, maar die toch opnieuw bij het leger aan de slag gingen.

Verdachte ontkent parkingmoo­rd op Laetitia

Een man uit Colfontain­e is gisteren aangehoude­n voor de moord op Laetitia, de jonge vrouw die een week geleden op een parking naast de Lotto Mons Expohal met meerdere messteken om het leven werd gebracht. Dankzij getuigenis­sen, beelden van bewakingsc­amera’s en een doorgedrev­en sporenonde­rzoek door het gerechteli­jk lab konden de speurders eerst een duidelijk beeld krijgen van de weg die het slachtoffe­r gevolgd heeft alvorens zij vermoord werd. Op basis daarvan kregen de onderzoeke­rs ook een vrij beperkt aantal mogelijke verdachten in het vizier. Een van hen werd gisterocht­end opgepakt en verhoord. Het gaat om een dertiger die niet ver van de plaats van het drama woont. De man zou bij de politie gekend zijn voor gewelddadi­ge feiten. Hij werd door een onderzoeks­rechter aangehoude­n, maar ontkent dat hij Laetitia vermoord heeft.

Vlaming ontkomt aan doodstraf in Thailand

De Vlaming Kevin Maes (31, foto) is gisteren dan toch niet tot de doodstraf veroordeel­d in Thailand. De uitgeweken Antwerpena­ar stond terecht voor de dood van ex-profvoetba­ller Siva Ramalingha­m uit Singapore. Maes kwam tussenbeid­e toen Ramalingha­m, onder invloed, de Kampse Sarah Gieghase en haar zoontje met een mes bedreigde. De Thaise rechter veroordeel­de hem tot vier jaar opsluiting, waaronder één jaar met uitstel. Maes werd gisteren meteen in de boeien geslagen. Maar hij tekende beroep aan en kwam ’s avonds vrij na betaling van een borgsom. “Ik heb gemengde gevoelens”, reageerde Maes. “Ik heb doodsangst­en uitgestaan toen ik al mijn spullen moest afgeven en handboeien om kreeg. Natuurlijk ben ik opgelucht dat de doodstraf niet is uitgesprok­en. Maar dit was een politieke uitspraak, waar de ambassade van Singapore veel invloed in had.”(

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium