Het Belang van Limburg

Limburgse peddelaars eddelaars arriverena­rriveren met 35 zakken afval in Nieuwpoort

-

Jan Moermans (35) en Wim Pyl (32) zijn in hun opdracht geslaagd. Het tweetal peddelde met hun surfplank van Limburg tot de Belgisch kust en viste onderweg maar liefst 35 volle vuilniszak­ken afval uit de Vlaamse rivieren. Gisteren rond 18 uur arriveerde­n de Limburgse eco-peddelaars aan de pier in Nieuwpoort. De tocht van 230 km bracht hen via de Demer, Dijle, Leie en IJzer tot aan de Belgische kust. Bedoeling van de tocht was om het publiek bewust te maken van de vervuiling in de Vlaamse wateren. “We hebben helaas niet alles kunnen opruimen. Ik hoop dat ik geen ziekte heb opgelopen, wat ik heb het meeste afval met blote handen verzameld. Behalve de talrijke condooms die in de rivieren dreven. Die hebben we met een speciaal haakje aan mijn peddel uit het water gevist”, zegt Wim Pyl.

Het Limburgse duo heeft geen plannen om volgend jaar de tocht over te doen. “Het was een hele ervaring, vermoeiend en zwaar ook. We hebben soms afgezien met het gure weer en de tegenstroo­m, maar zijn toch tevreden dat we het einde hebben gehaald. Misschien verzinnen we volgend jaar wel een andere stunt”, aldus Pyl. Het verzamelde afval werd gisteren opgehaald door watermanag­ementbedri­jf Suez en zal gerecyclee­rd worden.

 ??  ??
 ?? FOTO VDB ?? Jan Moermans (35) en Wim Pyl (32) peddelden via de Demer, Dijle, Leie en IJzer tot aan de Belgische kust.
FOTO VDB Jan Moermans (35) en Wim Pyl (32) peddelden via de Demer, Dijle, Leie en IJzer tot aan de Belgische kust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium