Het Belang van Limburg

“De kiezer beslist, niet wij”

-

Proficiat, meneer Dries: als de fusie er ooit komt, bent u de gedoodverf­de burgemeest­er, volgens de enquête die wij lieten uitvoeren?

Wim Dries: “Ik denk dat het aan de kiezer is om dat te beslissen. Burgemeest­er ben je ook niet alleen, ik ben blij dat we allebei sterke teams hebben. En trouwens, Nadja doet het ook heel goed in Hasselt.”

Nadja Vananroye: “Ik vind het ook niet onlogisch, ik ben nog maar een half jaar burgemeest­er. En dat Steven Vandeput bij de Hasselaren naar voren wordt geschoven, verbaast me evenmin. Minister Vandeput, hoe kan ik daar tegenop? Ja, er is dus werk aan de winkel, maar we gaan ervoor.”

Vooral uw inwoners zijn categoriek tegen een fusie, blijkt uit diezelfde enquête. Voelen de Hasselaren zich te goed?

Vananroye: “Helemaal niet. We zijn fier dat we de vierde shoppingst­ad van Vlaanderen zijn, trots op ons mooie centrum, dat we topsport hebben, noem maar op. Maar we voelen ons zeker niet te goed.”

Maar zijn jullie wel een goed huwelijk? In Hasselt komen we ons geld opdoen, in Genk gaan we het verdienen.

Vananroye: “Zo lijkt het wel, als ik zag hoe druk het dit weekend weer was in de stad. Maar we zijn complement­air, als steden vullen we elkaar aan. Maar dat wil niet zeggen dat we in Hasselt niet bezig zijn met tewerkstel­ling, of dat Genk geen winkels mag hebben. En dat de ene handelszaa­k naar Genk trekt en niet naar Hasselt? Ach, de ene keer wint hij, dan ik.” (lacht)

In de praktijk is dat toch anders, jullie proberen vliegen van elkaar af te vangen. Denk maar aan Ikea.

Dries: “Er is één winkelstad in Limburg: Hasselt. Dat heb ik altijd gezegd. Maar wij zetten sterk in op beleving, de Vennestraa­t bloeit, er is het centrum dat ontwikkeld wordt, ... Ik zie Genkenaren die in Hasselt gaan winkelen en Hasselaren die naar Genk komen. We vinden elkaar.”

Winkelen is één ding, maar moeten we echt twee ziekenhuiz­en hebben op 15 kilometer van elkaar? U wil voor 400 miljoen euro gaan bouwen?

Nadja Vananroye: “En dat is heel dringend nodig. In een provincie van ruim 800.000 inwoners is er absoluut plaats voor twee referentie­ziekenhuiz­en, dat is berekend. Wat betreft hoogtechno­logische zorg moeten we uiteraard samenwerke­n, maar dat doen we ook.”

Dries: “Af en toe zijn er spanningen, maar dat leidt tot topgeneesk­unde in Limburg.”

Maar dus, de Hasselaren en Genkenaren zijn nog niet overtuigd?

Dries: “Je kan dit alleen doen als er een draagvlak is, zonder de mensen realiseer je dit niet. Dus moeten we zien of dat er komt. Maar we moeten zeker meer samenwerke­n, de krachten bundelen. Hasselt en Genk kunnen een sterke motor voor Limburg zijn. En dat hebben we in de toekomst nodig, om in Brussel op tafel te slaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium