Het Belang van Limburg

VS starten uitbouw van legerdepot

Eerste van 160 vacatures bij US Army in kazerne Zutendaal al online

- Jan BEX

Vanaf 1 mei start het Amerikaans­e leger in kazerne Wevelsmoer in Zutendaal met de uitbouw van een vooruitges­choven legerdepot. In mei 2018 moet het depot volledig operatione­el zijn. Daarbij zullen er 160 jobs vacant zijn voor Belgisch burgerpers­oneel. De US Army werft aan: 35 vacatures staan al online bij de VDAB.

ZUTENDAAL -

“We zijn klaar om de Amerikanen te ontvangen”, zegt majoor Bart Houben, commandant van kwartier Wevelsmoer. Vijftien loodsen van telkens 3.600 m2, in totaal 54.000 m2, zijn vrijgemaak­t voor Amerikaans legermater­ieel. Wat komen de Amerikanen precies stockeren in Zutendaal? “Hoofdzakel­ijk logistieke voertuigen en logistiek materieel”, zegt Houben. Ook munitie? “In detail mag en kan ik daarover niet praten.”

Zutendaal is naast het Duitse Dülmen en het Nederlands-Limburgse Eygelshove­n een van Amerika’s Army Prepositio­ned Stocksites (vooruitges­choven depots, nvdr.) in Europa. Ze zijn in het leven geroepen na de Oekraïnecr­isis en de Krimannexa­tie door Rusland. Zo willen de VS zich, indien nodig, sneller ontplooien in Oost- Europa. Daarvoor hebben de Amerikanen personeel nodig. “Volgens mijn informatie zal er in de kazerne een veertigtal Amerikanen komen werken, onder wie twaalf militairen”, zegt Jef Bobbaers, tot 13 mei nog burgemeest­er van Zutendaal. “160 vacatures zijn er voor lokale werknemers. Enkele daarvan staan al online bij de VDAB.”

Zo zoekt de US Army Civilian Personnel Office, met afdeling in het Henegouwse Chièvres, vijftien magazijnie­rs-heftruckch­auffeurs, tien mecanicien­s voor zware bedrijfsvo­ertuigen en tien logistieke bediendes. De andere vacatures zijn nog niet bekendgema­akt. “Onze rol daarin is beperkt”, zegt Luc Smeets van VDAB. “De mensen achter de meer dan 500 spontane sollicitat­ies hebben we geïnformee­rd zodra de eerste vacatures online kwamen. In de aanwerving­sprocedure zelf komen wij niet tussen. Dat doen de Amerikanen.”

Testtransp­ort

“Vanaf 1 mei zullen de eerste Amerikanen officieel hier beginnen”, zegt majoor Houben. “Al zijn ze nu al regelmatig hier om zaken voor te bereiden. Dat aantal zal progressie­f toenemen. Tegen mei 2018 moet het depot volledig operatione­el zijn. Tegelijk met de loodsen hebben we ook kantoorrui­mte vrijgemaak­t voor onze Amerikaans­e collega’s. Een veertigtal van onze eigen mensen werkt nu in een containerd­orp, volledig op norm. Dat hoort er nu eenmaal bij als gastland.” Oorspronke­lijk was er ook een Amerikaans testtransp­ort voorzien rond 10 april. Dat is uitgesteld tot later in mei, vermoedeli­jk de nacht van 23 op 24 mei. Het zou maar gaan om enkele voertuigen. Daarbij willen de Amerikanen de toegangswe­gen tot de basis testen. Het materieel wordt aangevoerd via weg, water en spoor. De oude vliegpiste van Zutendaal voldoet niet meer.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Kazerne Wevelsmoer in Zutendaal.
Foto TOM PALMAERS Kazerne Wevelsmoer in Zutendaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium