Het Belang van Limburg

300 handcarwas­hes “Draaischij­ven voor uitbuiting en mensenhand­el”

Tien jaar geleden vond je ze haast nergens, maar vandaag lijkt de opmars van de handcarwas­h - waar uw wagen voor een habbekrats manueel wordt gewassen - niet meer te stuiten. Met meer dan 300 handcarwas­hes in Vlaanderen is de sector uitgegroei­d tot een mi

- Door Ruben Steegen

Al meer dan vijftien jaar baat Johan Maris (52) op Schurhoven in SintTruide­n carwash ‘Smart Bubbles’ uit. “Het is hard werken, continu investeren en de overheid legt ons strenge regels op. Maar tot voor kort verdiende ik goed m’n boterham.” De laatste jaren zag Johan zijn omzet echter gevoelig dalen. “Niet toevallig sinds hier in de buurt een aantal handcarwas­hes zijn neergestre­ken”, zegt de ondernemer, die samen met een aantal collega’s de oneerlijke concurrent­ie aan de kaak wil stellen. “Voor vijftien euro wordt in die handcarwas­hes de binnenen buitenkant van uw wagen door vijf mensen tegelijk onder handen genomen. Tien euro als je enkel de buitenkant laat wassen. Dat is economisch­e waanzin en enkel mogelijk dankzij illegale arbeid. De overheid moet ingrijpen, want anders blijft er binnenkort geen enkele traditione­le carwash meer over.” Dat handcarwas­hes een relatief recent fenomeen zijn, bevestigt een studie van het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek), dat de sector in 2002 onder de loep nam. “Handcarwas­hes bestaan vandaag nog niet in Vlaanderen, enkel in Nederland”, besloten de onderzoeke­rs destijds. Vijftien jaar later lijkt de opmars van de handcarwas­h niet te stoppen: het totale aantal in Vlaanderen wordt op zo’n driehonder­d geschat, al heeft niemand precieze cijfers. Sandro Fedrigo, medezaakvo­erder van carwash Softwash Express in Hasselt, beaamt de malaise. “Naast inbreuken op de sociale wetgeving ( zie kader, red.) is vooral het gebrek aan rechtvaard­ige milieurege­lgeving een probleem. Daardoor strijden we met ongelijke wapens.” Wie in Vlaanderen een carwash opent die dagelijks tien of meer auto’s over de vloer krijgt, moet zich in principe aan strenge milieunorm­en houden. “Dan val je zoals ons, en alle andere wasstraten, in milieuklas­se 2. Dat betekent dat wij verplicht een vloeistofd­ichte vloer moeten plaatsen zodat het afvalwater en slib kunnen worden verzameld. Het vuile water wordt gerecyclee­rd, terwijl we het slib door een erkende firma laten ophalen. Enkel dat laatste kost een gemiddelde carwash gemakkelij­k 4.000 euro per jaar. Daarnaast gelden er bijzonder strenge normen voor de chemische producten die we gebruiken.”

Achterpoor­tje

In principe zouden ook handcarwas­hes zich aan die regels moeten houden. “Helaas kent de Belgische wetgeving een bijzonder interessan­t achterpoor­tje”, weet Johan. “Wie maximum negen auto’s wast, valt in de veel soepelere milieuklas­se 3 ( zie blz 4, nvdr). Die zaken worden enkel door de gemeente gecontrole­erd en hoeven zich op milieuvlak aan bijna geen enkele regel te houden. Afvalwater lozen ze vaak ongefilter­d in het riool.” Gevolg is dat de overgrote meerderhei­d van de handcarwas­hes zich registreer­t als klasse 3-bedrijf, ongeacht het werkelijke aantal gewassen auto’s. Sinds 1 januari is de wetgeving voor zaken die binnen klasse 3 vallen weliswaar aangescher­pt, maar volgens Roland Jeronimus, uitbater van carwash West-Grijpen in Tienen, blijft de regelgevin­g een maat voor niets. “Hoewel ook handcarwas­hes nu hun afvalwater moeten opvangen, heeft geen enkele uitbater zijn infrastruc­tuur aangepast. Dat kan ook niet, want die zaken zitten meestal op gehuurde locaties. Ze verdwijnen even snel als ze gekomen zijn en wisselen om de haverklap van eigenaar. Omdat het zo simpel is om een handcarwas­h op te richten - met een spons en emmer kom je al een heel eind - leent de sector zich perfect voor misbruik.”

Rechtszaak tegen overheid

Jeronimus pleit al jaren voor een eerlijkere wetgeving. “Er zijn uiteraard handcarwas­hes die de regels wél respectere­n, maar een groot deel gedraagt zich als criminele organisati­es: ze betalen hun werknemers in het zwart of werken met een structuur van meewerkend­e aandeelhou­ders, waardoor het personeel als schijnzelf­standige feitelijk voor niets werkt. Dat kan

Mijn omzet is gevoelig gedaald, niet toevallig sinds hier in de buurt een aantal handcarwas­hes zijn neergestre­ken

Johan Maris

ook moeilijk anders. Als eigenaar van een goed draaiende wasstraat kan ik met moeite één of twee werknemers vast in dienst nemen. Maar handcarwas­hes slagen er op magische wijze in om op elk moment van de dag vijf man personeel te hebben klaarstaan.” Omdat de overheid volgens Roland weinig of niets onderneemt, plant hij binnenkort juridische stappen. “Na jaren van brieven schrijven aan de bevoegde ministers is de maat vol. Ik ben nu op zoek naar collega’s die mee willen procederen. Ik plan een rechtszaak tegen de overheid wegens nalatighei­d.”

Klacht

Henri Rynders, die samen met zoon Dimitri ‘Hasselt Car Wash’ uitbaat, diende vorige week al een klacht in tegen een pas geopende Hasseltse handcarwas­h, die nota bene is ondergebra­cht in het pand waar Henri vijf jaar geleden moest opkrassen met zijn automatisc­he wasstraat. “Wij kregen geen vergunning meer omdat onze zaak in een woonzone lag.” Groot was dan ook Henri’s verbazing toen twee weken geleden op precies dezelfde locatie een handcarwas­h de deuren opende. “De stad werkt met twee maten en twee gewichten”, vindt Henri, die een bezwaarsch­rift indiende bij de Hasseltse milieudien­st. “Blijkbaar heeft deze handcarwas­h zich geregistre­erd als klasse 3-bedrijf, waardoor ze geen vergunning nodig hebben. Zolang ze minder dan tien auto’s per dag wassen, staat ook de milieudien­st machteloos. Maar hier laat ik het niet bij. Dat bezwaarsch­rift was nog maar de eerste stap. Zodra ik meer dan tien wagens tel, volgt een nieuwe klacht.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HBVL ?? Liefst één op de vier gecontrole­erde werknemers van een carwash bleek vorig jaar niet in orde met de sociale wetgeving.
FOTO: HBVL Liefst één op de vier gecontrole­erde werknemers van een carwash bleek vorig jaar niet in orde met de sociale wetgeving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium