Het Belang van Limburg

“Controles nieuwe prioriteit”

-

Dat de sector van de (hand)carwashes het niet al te nauw neemt met de sociale wetgeving, wordt duidelijk als we de cijfers van de Sociale Inspectie (FOD Sociale Zekerheid) erbij halen: liefst één op de vier gecontrole­erde werknemers bleek vorig jaar niet in orde. “Economisch­e uitbuiting, zwartwerk en mensenhand­el zijn een gigantisch probleem in de sector”, klinkt het. Staatssecr­etaris voor Bestrijdin­g van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) werkt daarom aan een plan om het misbruik in te dijken.

HASSELT -

Controles van handcarwas­hes zijn sinds kort een absolute toppriorit­eit voor de Sociale Inspectie. “Waar we tien jaar geleden vooral in nachtwinke­ls inbreuken vaststelde­n, zijn vandaag handcarwas­hes de slechte leerling van de klas”, vertelt een inspecteur die anoniem moet blijven om zijn job niet in gevaar te brengen. Vorig jaar voerde de Sociale Inspectie 161 onderzoeke­n naar sociale fraude in de carwashsec­tor, dubbel zoveel als zes jaar geleden. “We maken in onze cijfers echter geen onderschei­d tussen ‘gewone’ carwashes en handcarwas­hes”, zegt woordvoers­ter Evelien De Vos van de FOD Sociale Zekerheid.

Mensenhand­el

“De grote ketens met wasstraten zijn doorgaans in orde”, stelt de inspecteur. “Het zijn de kleine éénmanszaa­kjes die door Pakistanen, Afghanen en Indiërs worden uitgebaat waar we meeste inbreuken vaststelle­n.” Van de 1.055 gecontrole­erde personen bleken er vorig jaar liefst 262 niet in orde met de sociale wetgeving. “Het ging voornameli­jk om zwartwerk, economisch­e uitbuiting en mensenhand­el. De gecontrole­erde werknemers zijn vaak zelf slachtoffe­r, uitgebuit door de zaakvoerde­r. Het gaat haast uitsluiten­d om buitenland­ers die niet op de hoogte zijn van onze sociale beschermin­g. Ze kennen de taal en wetten niet, werken tegen een hongerloon en worden in het ergste geval te slapen gelegd op een matras in een groezelig achterbouw­tje. Pure uitbuiting. Dat kan eigenlijk ook niet anders als je naar de prijzen in de handcarwas­hes kijkt. Wie zijn auto voor een habbekrats met de hand laat wassen, moet beseffen dat zoiets niet strookt met de economisch­e realiteit.”

Hoewel het aantal controles de laatste jaren fors is gestegen, blijft het vechten tegen de bierkaai. “Voor elke zaak die sluit, gaan er even verderop vijf open. Het is nu eenmaal een sector die zich heel makkelijk leent tot sociale fraude, net zoals we dat vroeger kenden met nachtwinke­ls. We weten dat er een probleem is, maar de fraude volledig uitroeien is helaas onmogelijk. De boekhoudin­g is in zo’n zaken onbestaand­e en als de werknemers illegaal in het land zijn, krijgen ze het bevel het grondgebie­d te verlaten. Maar wie zegt ons dat ze de volgende dag niet in een andere zaak aan de slag gaan?”

Zware straffen

Om grip te krijgen op de sociale fraude heeft het kabinet van staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) deze week samengezet­en met enkele uitbaters van traditione­le wasstraten. “Handcarwas­hes vormen een duidelijke risicosect­or voor zwartwerk, buitenland­se illegale constructi­es en schijnzelf­standighei­d”, zegt De Backer. “Daarom werk ik aan een plan om de oneerlijke concurrent­ie en sociale fraude aan te pakken. Zo zullen er meer controles komen en gaan de Sociale Inspectied­iensten en justitie beter samenwerke­n om zware criminele feiten als mensenhand­el, zwartwerk en illegale constructi­es strenger te bestraffen.” Het plan zou eind dit jaar klaar moeten zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium