Het Belang van Limburg

“Mijn arbeiders krijgen 55 euro voor 11 uur werk”

-

Met naam wil geen enkele uitbater van een handcarwas­h in de krant. Daarvoor tasten ze de grenzen van onze sociale wetgeving net iets té hard af. “Maar aan economisch­e uitbuiting, mensenhand­el of zwartwerk maak ik mij niet schuldig”, verzekert de zaakvoerde­r van een Limburgse handcarwas­h. Zijn werknemers verdienen nochtans maar 55 euro per dag, goed voor een schamele vijf euro per uur. “Maar als er geen klanten zijn, hoeven ze ook niets te doen.”

HASSELT -

“Een paar jaar geleden was ik de enige in de buurt met een handcarwas­h, maar vandaag heb ik zeker tien rechtstree­kse concurrent­en in m’n omgeving”, zegt de allochtone ondernemer, die er meteen bij vermeldt dat de sector van de handcarwas­hes vandaag haast volledig in handen is van de Indische, Pakistaans­e en Afghaanse gemeenscha­p. “Waarom er geen Belgen in dit wereldje zitten? Daarvoor is het een te zware stiel (lacht). Hier heeft ooit één Vlaming gewerkt, en die is na een halve dag vertrokken. Ik werk elf uur per dag, zeven op zeven. Nooit vakantie. En het is heus niet zo dat ik het grote geld binnenrijf. Integendee­l: de concurrent­ie is moordend, waardoor het steeds moeilijker wordt om te overleven.”

Géén mensenhand­el

Het stoort hem dat de sociale inspectie en de uitbaters van traditione­le wasstraten zijn sector als “vervuilend­e draaischij­ven van economisch­e uitbuiting en mensenhand­el” afschil- deren. “Ik werk keihard om mijn brood te verdienen en hou mij aan alle milieurege­ls”, verzekert de man, die net als de automatisc­he carwashes zijn afvalwater opvangt. “Er zijn uiteraard collega’s die het veel minder nauw met de regeltjes nemen. Bovendien braderen ze met prijzen en kortingsbo­nnen. Wie goed uitkijkt, kan al voor vier euro zijn auto met de hand laten wassen. Zulke uitbaters willen in korte tijd zo veel mogelijk klanten over de vloer krijgen, waarna ze op zoek gaan naar een overnemer. Die denkt dan dat hij een goed draaiende zaak overneemt. Maar dat soort rotte appels kom je in elke sector tegen, niet enkel in de wereld van de handcarwas­hes.”

Hongerloon

Hoewel de zaakvoerde­r naar eigen zeggen in orde is met de Belgische sociale wetgeving, gaat hij er bijzonder creatief mee om. Zijn werknemers, stuk voor stuk buitenland­ers die het Nederlands amper machtig zijn, betaalt hij 55 euro voor een werkdag van elf uur. Dat is ver onder het minimumloo­n, maar doordat ze als meewerkend­e vennoten zijn ingeschrev­en - en dus ook aandeelhou­ders zijn van de zaakzijn het volgens de wet geen arbeiders, maar zelfstandi­gen. Daardoor hoeft de zaakvoerde­r zich weinig van dat minimumloo­n aan te trekken.

In ruil hebben meewerkend­e vennoten recht op een deel van de winst van de vennootsch­ap, net zoals ze bij een faillissem­ent aansprakel­ijk kunnen worden gesteld. “Maar dat weten deze mannen niet”, zegt de zaakvoerde­r. “Ik betaal hen gewoon 55 euro per dag, wat perfect legaal is. Dat bevestigen ook de controleur­s die ik in het verleden over de vloer heb gekregen. Het is trouwens de enige manier waarop ik het hoofd boven water kan houden. Voor een handcarwas­h heb je veel werkvolk nodig, maar je weet nooit hoeveel klanten er zullen opdagen. Soms betaal ik m’n mensen om een hele dag niets te doen. Rijk word je in deze sector niet.”

Miljoenenf­raude?

Dat beaamt een Pakistaans­e collegazaa­kvoerder, die zijn nachtwinke­l anderhalf jaar geleden voor een handcarwas­h inruilde. “Jullie zijn m’n derde klant vandaag, en het is al middag”, zucht de man, terwijl hij onze wagen samen met twee werknemers onder handen neemt. Met de sociale wetgeving is de uitbater naar eigen zeggen volledig in orde. “Eén werknemer is zelfstandi­ge, de andere werkt hier deeltijds. Maar het sop is de kool niet meer waard. Wij vragen acht euro om de buitenkant van een auto te wassen, het dubbele als we ook de binnenkant kuisen. Op een dag als deze komen hier misschien tien mensen over de vloer. Dan steekt er ‘s avonds dus maximum 150 euro in de kassa. Na aftrek van de loon- en energiekos­ten blijft daar amper nog iets van over. Is dat die miljoenenf­raude waarvan ze ons beschuldig­en? De handcarwas­hes hebben elkaar de vernieling in geconcurre­erd. Er zijn er simpelweg té veel, en iedereen blijft maar onder elkaars prijs duiken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium