Het Belang van Limburg

“Plotse overgang naar proefdierv­rij onderzoek is niet realistisc­h”

-

In het Vlaams parlement vond onlangs een hoorzittin­g plaats over proefdiero­nderzoek. Onze noorderbur­en voeren namelijk een ambitieus beleid om tegen 2025 nauwelijks nog proefdiere­n te gebruiken. Waarom 2025? Een expert uit Nederland stelt dat dit vooral psychologi­sch is. “Wetenschap­pers zijn bijzonder slim”, klonk het. “Als ze gedwongen worden om het zonder proefdiere­n te doen, vinden ze binnen de kortste keren wel een alternatie­f.” Zo’n uitspraak klinkt ondoordach­t. Prof. Vera Rogiers van de VUB gaf een duidelijk pleidooi over alternatie­ven in toxicologi­sch onderzoek, maar zei ook dat in dit onderzoeks­domein proefdiere­n voorlopig nog steeds noodzakeli­jk zijn.

Het is belangrijk eerst te begrijpen onder welke omstandigh­eden proefdiere­n worden ingezet, vooraleer nieuwe regels in te voeren. Wetenschap­pers willen actief bijdragen aan het oplossen van prangende medische vragen, maar dat wil niet zeggen dat ze onverschil­lig zijn voor dierenleed. Als alternatie­ven beschikbaa­r zijn, zijn zij bovendien verplicht om ze toe te passen. Alternatie­ven worden volop gestimulee­rd: het is doorgaans veel goedkoper en levert ook minder variatie op. Proefdiere­n blijven helaas nodig om complexe biologisch­e processen in kaart te brengen. Natuurlijk willen we daarbij op een verantwoor­delijke wijze en met respect voor dierenwelz­ijn te werk gaan. Dankzij strikte wetgeving, mede afgedwonge­n door dierenrech­tenactivis­ten, worden proefdiere­n in Europa veel beter behandeld dan op vele andere plaatsen in de wereld.

Met een groep jonge wetenschap­pers hebben we onlangs het Infopunt Proefdiero­nderzoek opgericht, een communicat­ieplatform over proefdiero­nderzoek. Ook universite­iten en bedrijven realiseren zich dat transparan­tie belangrijk is. Talloze initiatiev­en, bijvoorbee­ld de Science March die vorige week plaatsvond in Brussel en elders, tonen aan dat wetenschap­pers de dialoog willen aangaan met het publiek. Eén ding is duidelijk: de dierproeve­nproblemat­iek is complex, en met oneliners en straffe krantenkop­pen , lossen we het niet op. Proefdierv­rij onderzoek is een streven, maar een plotse overgang is niet realistisc­h en zou de volksgezon­dheid en onze kennismaat­schappij bedreigen. Politici en journalist­en, laten we alstublief­t die slogans achterwege laten en de complexite­it van biomedisch onderzoek onder ogen zien. Doordacht beleid zal de meeste vruchten afwerpen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium