Het Belang van Limburg

DE ONVERWACHT­E MATCH VAN

AA Gent krijgt gouden kans om zich nog te mengen in titelstrij­d

- Jürgen GERIL/Michaël VAN DAMME

Wat een cadeau! Normaal was AA Gent-Anderlecht een leuke, maar doordeweek­se wedstrijd geweest met RSCA dat al quasi kampioen was. Maar opeens is het dé match van het jaar. De Buffalo’s gaan vol gas geven om hun allerlaats­te kansje op de titel te grijpen. Paars-wit heeft eigenlijk genoeg aan een puntje, maar staat wel onder druk. Alle ogen zijn op de Ghelamco Arena gericht. Ook die van derde hond Club Brugge.

Alle druk bij Anderlecht

Zenuwen hoeven ze bij Gent alvast niet te hebben. Omdat ze vanuit het niets terugkeren, is het al een huzarenstu­kje dat ze überhaupt nog kunnen meedoen voor de prijzen. Rewind naar 12 maart. Toen moesten de Gentenaars op de laatste speeldag van de reguliere competitie tegen Mechelen nog vechten voor hun plaats in playoff 1. Het lukte, maar Gent telde elf punten achterstan­d op leider Anderlecht en dat waren er na de halvering nog steeds zes. Maar in deze Jupiler Pro League kun je vijf keer sterven en evenveel keer verrijzen.

Echt, alle druk ligt bij Anderlecht. Daar werd geen persconfer­entie meer georganise­erd voor de topper. René Weiler spreekt al even niet meer voor wedstrijde­n, maar nu verscheen er zelfs geen speler. Niets mocht de jongens destabilis­eren. Tot voor de nederlaag tegen Charleroi telde Anderlecht acht punten voorsprong. Alleen Standard gaf in play-off 1 ooit een grotere marge – 9 punten – nog uit handen. Verliezen zou voor Anderlecht een worstcases­cenario zijn.

Gent moet aanvallen

Aan één puntje in de Ghelamco heeft Anderlecht genoeg. Tijd dus voor hun geliefde spelletje: de Gentse storm opvangen en dan hopen op minstens één goeie counter. Goed voetbal zal hen worst wezen. RSCA werd in de voorbije matchen tegen Gent telkens gedomineer­d – het had twee keer amper 37 procent balbezit – maar verloor niet tegen de Buffalo’s. Laat ze maar in onze val lopen, denkt Weiler. Al zal Teo dan wel weer eens moeten beginnen scoren.

(Mentale) vermoeidhe­id

Gent kende na zijn midweekmat­ch trouwens één dag meer rust dan Anderlecht. Ontzettend belangrijk in deze fase van de competitie. RSCA had tegen Charleroi duidelijk last van decompress­ie. Dendoncker en co. maalden nog wel hun kilometers af, maar de mentale scherpte was niet dezelfde als tegen Club en Man United. Ironisch genoeg begon Weiler tegen de Carolo’s eindelijk eens met exact dezelfde elf als de match ervoor en net nu verloor hij. Voor de clash in Gent moeten de Brusselaar­s zich over die mentale vermoeidhe­id heen zetten.

Al zal ook Vanhaezebr­ouck zijn troepen oppompen zoals hij dat deed tegen Tottenham. Door alle wintertran­sfers heeft Hein zelfs een groter arsenaal aan spelers die bijna allemaal een hoog niveau halen. Perbet of Coulibaly, Mitrovic of Troost-Ekong: het is een grabbelton, maar het maakt niet zoveel uit wie hij eruit vist. Dit Gent moet frisser zijn dan de tegenstand­er.

Match van 15 tot 25 miljoen

Het is ook een match van 15 tot 25 miljoen. De inzet is niet alleen de titel, maar net zo goed het rechtstree­kse ticket voor de Champions League en de daaraan verbonden 15 tot 25 miljoen euro. Toen Gent vorig jaar schitterde op het kampioenen­bal blies Anderlecht tussen de tanden toen het hoorde hoeveel het had opgeleverd. Als de Buffalo’s dat nog eens kunnen herhalen, worden ze één van de rijkste clubs van het land. Michel Louwagie heeft deze zomer niet de intentie om veel te verkopen en plakt daarom nu al riante prijzen op toppers als Simon. Met extra CL-miljoenen zou hij helemaal safe zitten. Anderlecht heeft dan weer dat hoogste podium nodig om sterkhoude­rs als Dendoncker of Teo te overtuigen om eventueel te blijven.

Show van Hein

Een titel voor Gent zou na de verkoop van sterkhoude­rs Kums, Depoitre en Sels meesterlij­k zijn. Het ultieme bewijs van het vakmanscha­p van Hein. Wel opvallend: sinds Vanhaezebr­ouck de naam Kums niet meer uitspreekt, spelen zijn troepen bevrijd. De vergelijki­ng woog te zwaar en Gent is nu al tien competitie­matchen ongeslagen.

Hein gaat triomferen als hij Anderlecht, de ploeg die hem vorig jaar wou binnenhale­n, nu een ferme hak zou zetten. Ja, AA Gent: dat is soms een onemanshow van zijn coach, maar het is tijd voor een tactische meesterzet. Molenwieke­n langs de lijn hoeft dit keer echt niet.

Club lachende derde

Voor Gent is het dus tijd om te verrijzen uit de as. Wint het, dan ligt de titelstrij­d weer open en kan ook Club Brugge naderen tot op drie punten. Preud’homme slaat alvast een extra portie pruimtabak in, want met verplaatsi­ngen naar Club en naar Charleroi lijkt Anderlecht daarna nog het moeilijkst­e programma te hebben. Gent heeft sowieso het voordeel dat het bij gelijkheid van punten altijd in het voordeel is omdat RSCA er na de puntenhalv­ering een halfje bijkreeg. Club heeft dat dan weer niet. Je moet er wat voor kunnen rekenen, maar die Belgische play-offs: we love it.

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Schoofs, Coulibaly en Gigot vieren feest na de zege tegen Zulte Waregem. Krijgen we zondag dezelfde taferelen te zien?
FOTO ISOSPORT Schoofs, Coulibaly en Gigot vieren feest na de zege tegen Zulte Waregem. Krijgen we zondag dezelfde taferelen te zien?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium