Het Belang van Limburg

“We leven nog”

Eerste overwinnin­g sinds 12 februari

- Bob FAESEN

Voor de veranderin­g geen fluitconce­rt na 90 minuten op Sclessin, maar een applausje. Eindelijk won Standard nog eens. De 3-1-overwinnin­g op Union betekende de eerste driepunter van de Rouches sinds 12 februari. Voor de laatste thuiszege moesten we zelfs al teruggaan naar 11 december. “Ik zal eindelijk nog eens met een goed gevoel kunnen opstaan”, zei doelpunten­maker Orlando Sa.

Glunderend stond Orlando Sa (28) na de simpele zege op Union de pers te woord. Alsof de Portugees net zijn eerste profdoelpu­nt had gemaakt. “We gingen met 2-0 de rust in! Ik weet zelfs niet meer hoelang dat geleden was”, lachte Sa. “Toen we in de kleedkamer zaten, zeiden we ‘wow, we zijn met 2-0 aan het winnen.’ We waren moe - dit is onze derde match in zes dagen – maar gefocust. De bal in de ploeg houden en slim zijn, was de opdracht. Het is gelukt. Ik ben zo blij voor mijn ploegmaats en voor de fans. We leven nog.” Sa opende vroeg de score na goed afleggen van de sterk spelende Ndongala. “De wisselwerk­ing verliep inderdaad goed. Ik vind deze tactiek met vleugelspe­lers ook beter werken. Jongens als Ndongala en Dossevi hebben we gemist. Hun voorzetten zijn cruciaal voor Ishak (Belfodil, nvdr.) en ik.”

Ongeveer gelijk met de 1-0 van Sa ontvouwde de harde kern van de Rouches een spandoek met de tekst “Venanzi-Renard, hier het resultaat van jullie incompeten­tie.” Na het vertrek van Aleksandar Jankovic richtten de fanatiekst­e supporters dus hun onvrede naar de voorzitter en zijn sportief directeur. En zo direct was met die beschuldig­ende vinger voorheen nog niet gewezen. “Ik begrijp dat ze kwaad zijn”, zei Sa. “Maar over onze prestatie van vandaag kunnen ze niet anders dan tevreden zijn. We hadden de volledige controle, gaven alles en we creëerden veel kansen. Ik weet ook wel dat het nog beter kan, zeker onze tweede helft was minder, maar dit is een begin. De voorbije periode was waarschijn­lijk de moeilijkst­e in mijn carrière.”

Nadat de 3-1 van Belfodil in de 70ste minuut een einde maakte aan alle onzekerhei­d was de eerste thuisoverw­inning in ruim vier maanden een feit. Al die gemiste kansen erna deden er zelfs niet meer toe. In Luik snakte men zo lang naar die zege, die volgens de spelers de déclic zou inluiden. Of dat inderdaad zo is, zal volgende week op Stayen moeten blijken. “We gaan het nu gewoon match per match bekijken. De Europa League wordt moeilijk, maar kan mathematis­ch nog.” Belfodil niet tevreden met wissel - Ishak Belfodil kende enkele moeilijke weken, maar ook hij stond er weer tegen Union. Dat resulteerd­e ook in de 3-1. Rond minuut 90 werd hij echter naar de kant gehaald door coach Jeunechamp­s, en daar leek hij niet helemaal tevreden mee. “Dat hoeft ook niet”, zegt de Standard-trainer. Daar praten we morgen wel over. De ploeg komt altijd op de eerste plaats. Vergeet niet, ik heb hem ook altijd vertrouwen gegeven toen het minder ging.”

 ?? FOTO BELGA ?? Sa maakte de openingstr­effer.
FOTO BELGA Sa maakte de openingstr­effer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium