Het Belang van Limburg

“MIRAKEL DAT IK WEER IN DE PLOEG STA” VINCENT KOMPANY SPEELT AL DRIE WEDSTRIJDE­N OP RIJ ZONDER PIJN

- Bart LAGAE

Vincent Kompany mag weer dromen. Na drie wedstrijde­n zonder hinder – voor het eerst sinds maart 2016 – bewijst hij dat Manchester City (en straks ook België?) opnieuw op hem kan rekenen. In het Play Sports-programma ‘Hoogvliege­rs’ praat de captain over verleden en toekomst voor club en land. “Ik wil dolgraag deel uitmaken van de ploeg die straks de Champions League wint.”

OVER BLESSURES

“Zo lang ik de discipline en kracht heb om terug te komen, maak ik me geen zorgen. Ik ben niet te breken tot het moment waarop ik zelf zeg: ‘het is genoeg geweest’. Het is zeker niet simpel geweest. Maar ik heb nooit in een hoekje zitten klagen of wenen. Ik ben heel koppig en ik zie heel snel het positieve, hoe somber de situatie ook kan zijn. Mijn vader is afkomstig van de Kasaï in Congo en die staan erom bekend koppig en sterk te zijn. Mijn moeder komt uit de Ardennen in België. Die zijn ook koppig en sterk. Mijn mentalitei­t heeft een belangrijk­e rol gespeeld in mijn comebacks. Op training vecht ik om te winnen. Ik heb lang geprobeerd dat te veranderen. Om gas terug te nemen op training en in de wedstrijde­n alles te kunnen geven, maar het ene gaat niet zonder het andere. Ik ben een machine op training en een machine in de wedstrijd.”

OVER DE VELE COMEBACKS

“Het is een mirakel dat ik altijd opnieuw in de ploeg ben gekomen. Hoeveel spelerscar­rières zijn niet geëindigd omdat de vervangers het beter deden en de speler niet meer aan de bak kwam? City heeft de laatste jaren een heleboel jongens gekocht van veertig, vijftig miljoen die allemaal op mijn positie spelen, dus op zich is het al een mirakel dat ik terug in de ploeg kom. Ik ben de perfecte speler om de concurrent­ie mee aan te gaan, want ik geef iedereen altijd de kans zich te bewijzen (lacht).”

OVER DE MEDISCH SPECIALIST

“Ik heb veel sportdokte­rs gezien. Te veel. Ik ben stilaan een medisch specialist geworden. Ik moet na het voetbal nog vijftig-zestig jaar leven. Dan is al die medische informatie en kennis ook belangrijk. Ik kom van een familie waarin mijn moeder altijd zei: ‘Vince wat als je je been breekt, wat ga je dan doen?’ Ik heb altijd het idee gehad dat ik een plan B nodig had.”

OVER GUARDIOLA

“Hij is gekomen met een heel unieke stijl. Het siert hem dat hij die lijn wil doortrekke­n. Maar we hebben veel werk om ons eraan aan te passen. In grote wedstrijde­n zoals thuis tegen Barcelona en ook tegen Chelsea, Arsenal en Tottenham hebben we heel goeie dingen laten zien. Maar we hebben ook steken laten vallen tegen de zwakkere clubs. Er wordt een andere speelstijl gevraagd en je hebt daar een ander profiel van spelers voor nodig. Wat dat betreft, zitten we in een overgangsp­eriode, daar moet je eerlijk in zijn.”

OVER DE CHAMPIONS LEAGUE

“Vroeger leek kampioen worden voor Manchester City even irrealisti­sch als nu de Champions League winnen is. Maar ik heb er nooit aan getwijfeld dat het kan omdat ik zie wat hier wordt opgebouwd. Mijn enige wens is om deel uit te maken van de ploeg die er zou geraken. Als het nu is, is dat mooi, als het aan de volgende generatie is, is dat ook zo. Maar vroeg of laat zal City de Champions League winnen.”

OVER DE NATIONALE PLOEG

“Veel zal afhangen van het WK in Rusland. Voor deze generatie is het niet de laatste kans, maar voor mij wel. Ik weet perfect dat ik dat tornooi kan missen door blessure. Heel veel mensen zouden daar bang van worden, voorzichti­ger spelen en veranderen. Maar ik hoef het WK niet te spelen als ik mezelf niet kan zijn. Het WK is een geweldige motivatie.”

OVER DE PREMIES BIJ DE DUIVELS

“Soms leeft het gevoel dat wij spelers zijn en dat wij dus dom zijn en altijd degenen zijn die overkomen als de poenpakker­s. Als mensen vinden dat de spelers te veel verdienen, wat altijd wordt gedacht, dan kan ik nu zeggen dat de spelers al heel lang geleden hebben aangegeven dat ze bereid waren in te leveren. Het is makkelijk om te schieten op de spelers dan gewoon te zeggen: ‘willen jullie inleveren?’ Het antwoord was direct ja geweest. Maar niemand heeft dat gesprek willen aangaan.”

zondag 15.05 uur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium