Het Belang van Limburg

Droomstart voor nieuwe coach

Brons voor België in Landenprij­s Lummen

- Kris VAN LOO

Pieter Devos (Dream Of India) reed de barrage voor België, maar kreeg een onverklaar­bare weigering voor de dubbelspro­ng. De Duitser Andre Thieme (Conthendri­x) en de Franse Penelope Leprevost (Ratina) bleven wel foutloos. Thieme finishte sneller en leidde Duitsland naar de zege voor Frankrijk en België. Niet slecht voor een land uit Divisie II. België mocht als gastland deelnemen aan de Divisie I en toont met zijn derde plaats waar het thuishoort.

Heel even zag het er in Lummen naar uit dat België in eigen land de landenprij­s zou binnen rijven. Na twee manches stonden drie landen met acht strafpunte­n op een gedeelde eerste plaats; België, Olympisch kampioen Frankrijk en Duitsland, goed voor brons in Rio. Die drie landen reden vervolgens een barrage voor de drie podiumplaa­tsen.

Maar uiteindeli­jk brons dus voor

Team Belgium, de ruiters waren unaniem tevreden. Al waren ze er ook allemaal van overtuigd dat er iets meer in zat. Misschien is dat ook zo. De fout van Pieter Devos op de waterhinde­rnis werd in twijfel getrokken. Als de jury haar mening alsnog herziet, wint België de landenprij­s. Wordt vervolgd. Dit was een droomstart voor het jumpingtea­m en de nieuwe bondscoach Peter Weinberg, die toegeeft dat hij voor de aftrap best zenuwachti­g was. “Jammer van die vermeende fout op het water, anders wonnen we hier. Al moeten we blij zijn met de derde plaats na Duitsland en Frankrijk. Ik ben echt trots op mijn team en ongeacht het resultaat, kan ik enkel blij zijn met hun inzet en teamgeest”, lacht een tevreden bondscoach.

Weigering

“Dit is kut”, vloekte Pieter Devos na zijn barrage. “Mijn paard was al richting stal, tot ik plots hoorde dat ik barrage moest rijden. Ik begrijp dat wel, ik vorm met Dream de meest ervaren combinatie. Maar dan die weigering, dit overkwam ons nooit eerder. In de barrage moet het snel gaan en ik reed één galoppas minder naar de dubbelspro­ng. De zon stond laag, er viel wat schaduw en Dream vertrouwde het zaakje niet, waardoor hij op de rem ging staan. Het is jammer dat ons dit moest overkomen, want Dream sprong top. Er was de tweede ronde dat ene foutje op het water, al is dat nog discutabel. Daar is het laatste woord niet over gezegd. De beslissing van de jury wordt in twijfel getrokken, al zijn dat vijgen na Pasen. Het heeft niet mogen zijn, maar onze derde plaats zegt waar we thuishoren, in Divisie I. We stonden hier als ploeg, als een hecht team en reden voor de zege.

“Uit het boekje”

Streekruit­er Karel Cox debuteerde in de Belgische landenprij­s en bracht het er goed vanaf met één foutloze ronde. Enkel in de eerste manche liet Cor vd Wateringho­eve een balkje vallen. “Cor was een beetje te fris in de eerste ronde. Ik moest bijsturen en daardoor kwam ik iets te dicht onder die hindernis en viel de balk. De tweede ronde was uit het boekje”, lacht Cox. “Al baal ik ook, zonder mijn fout, hadden we gewonnen. Het zat erin. We hebben allemaal hier en daar een steekje laten vallen.” Olivier Philippaer­ts was één van de drie ruiters die erin slaagde om geen enkele fout te maken. Met Cabrio vd Heffinck, waarmee hij de grootste wedstrijde­n van de wereld won. Het voorbije half jaar kampte zijn witte hengst met blessures. In Lummen stond hij er weer. “Ik heb me hier de voorbije twee maanden op voorbereid. Als je het vervolgens kan afmaken met twee foutloze omlopen, is de voldoening groot. Een mooiere beloning bestaat er niet. Ik ken Cabrio al acht jaar, we kennen elkaar door en door en ik weet hoe ik met hem kan pieken. Dat heb ik in Lummen nogmaals getoond. Hij heeft ondanks zijn leeftijd nog zo veel kracht en goesting dat het een plezier is om met hem te rijden”, lacht Olivier. “Spijtig van die derde plaats, want al onze paarden sprongen om te winnen.”

“Domme fout”

Jérôme Guéry, die in Rio deelnam aan de Olympische Spelen, kreeg in de eerste ronde een fout op het water. Het zou hem in de tweede ronde niet overkomen. Hij bleef inderdaad ditmaal foutloos op de sloot, maar liet wel een balk vallen op de volgende hindernis. “Brons is mooi, al kreeg ik een domme fout op de het water. Het was voor mijn paard Garfield zijn eerste landenweds­trijd en hij heeft weinig ervaring met een waterhinde­rnis. Dat was een berekend risico. Mijn beste paard Grand Cru springt volgende week de landenprij­s van Linz, die in regel belangrijk­er is voor ons. Garfield kreeg ik in augustus toen hij nog tweesterre­nwedstrijd­en sprong. Pas anderhalve maand geleden maakte hij kennis met vijfsterre­nniveau. Een onervaren paard op dit niveau dus. Maar met veel potentieel”, aldus Guéry.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? “Brons is mooi”, verduideli­jkt Jérôme Guéry. Maar Team Belgium was ervan overtuigd dat er meer inzat.
Foto KAREL HEMERIJCKX “Brons is mooi”, verduideli­jkt Jérôme Guéry. Maar Team Belgium was ervan overtuigd dat er meer inzat.
 ??  ?? Jumping Lummen, waar paarden en mensen onderdak vinden. Voor het publiek werd een tentendorp gebouwd van 5000m². De paarden staan in stallen van in totaal 12.500m² aan tenten.
Jumping Lummen, waar paarden en mensen onderdak vinden. Voor het publiek werd een tentendorp gebouwd van 5000m². De paarden staan in stallen van in totaal 12.500m² aan tenten.
 ??  ?? Op de twee pistes van Lummen zetten de parcoursbo­uwers de lijnen uit van de hinderniss­en. Daarvoor kunnen ze gebruikmak­en van maar liefst 400 gepersonal­iseerde balken die sponsors en partners in de kijker zetten.
Op de twee pistes van Lummen zetten de parcoursbo­uwers de lijnen uit van de hinderniss­en. Daarvoor kunnen ze gebruikmak­en van maar liefst 400 gepersonal­iseerde balken die sponsors en partners in de kijker zetten.
 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? De vip-afdeling ontvangt gedurende vier dagen maar liefst 4.000 gasten.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX De vip-afdeling ontvangt gedurende vier dagen maar liefst 4.000 gasten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium