Het Belang van Limburg

Vettel duwt Hamilton in favorieten­rol

WK-leider vreest dat Ferrari dit weekend niet kan concurrere­n met Mercedes

- Gert VERMERSCH

Sebastian Vettel mag na twee overwinnin­gen op drie races dan wel aan de leiding van de WK-tussenstan­d staan, de Duitser doet in het Russische Sotsji nog altijd zijn uiterste best om de rol van favoriet uit de weg te gaan. Dat statuut laat hij liever aan titelconcu­rrent Lewis Hamilton. Het is al van 2008 geleden dat Ferrari nog eens twee van de eerste drie grand prix van het seizoen wist te winnen. Toen waren daar zeges voor Felipe Massa en Kimi Räikkönen voor nodig, in 2017 klaarde Sebastian Vettel die klus in zijn eentje. Het levert hem in de WK-tussenstan­d een voorsprong van zeven punten op Lewis Hamilton op, de winnaar van de race in China. Diezelfde Hamilton start dit weekend als groot favoriet, zegt Vettel. “Dit circuit al eens goed bekeken? Wagens met een sterke motor komen hier op de lange rechte stukken goed tot hun recht. Een Mercedes bijvoorbee­ld. Ik zal al blij zijn als we net zoals bij de eerste drie races van het seizoen in de buurt kunnen blijven.” Oprechte bezorgdhei­d of spuit Vettel mist? Wie afgaat op de tijden van de vrije trainingen is geneigd dat laatste te denken. Zowel in de eerste als in de tweede sessie stond Ferrari helemaal bovenin. Eerst Räikkönen, dan Vettel. Lewis Hamilton volgde zelfs op ruim een halve seconde. Maar die naakte cijfers vertellen niet alles. Ze vertellen bijvoorbee­ld niet dat Sebastian Vettel in de eerste sessie zwaar met het wispelturi­ge weggedrag van zijn Ferrari kampte. Ze vertellen ook niet dat Lewis Hamilton in zijn allersnels­te rondje nooit echt doorduwde. Voor de reële waardeverh­oudingen in Sotsji wordt het afwachten tot de kwalificat­ies. Wat voor Vettel wel een opsteker kan zijn, zijn de sterke prestaties van teammaat Räikkönen. De Finse exwereldka­mpioen kwam er dit seizoen nog maar weinig aan te pas – hij stond nog geen enkele keer op het podium en scoorde amper de helft van de punten van Vettel – maar lijkt zich nu te kunnen herpakken. In de strijd tegen Lewis Hamilton zou Vettel Räikkönens hulp goed kunnen gebruiken.

“Kimi heeft dit seizoen nog niet de resultaten gehad die hij verdiende”, legt Vettel uit. “Neem nu die laatste race in Bahrein. De schermutse­lingen bij de start kostten hem heel wat, maar zonder was hij zeker op het podium gefinisht. Daar ben ik absoluut zeker van. Want vergis je niet, Kimi is nog altijd één van de grootste talenten van de F1.”

Sokken

Maar ik ben beter, lezen we dan tussen de lijnen. En ik verdien dus door Kimi te worden geholpen. Hulp die wel eens snel broodnodig zou kunnen zijn, want bij Ferrari zijn er ook enkele wolkjes aan de lucht verschenen. Zowel Vettel als Räikkönen zijn in Sotsji immers al aan het derde exemplaar van de turbo toe. Dat is ontzettend vroeg, want van zo’n dingen mogen er op een heel seizoen slechts vier gebruikt worden. Vanaf de vijfde turbo worden er straffen toegekend. Bij Ferrari maken ze zich echter geen zorgen. “Vervangen exemplaren van de turbo kunnen later opnieuw gebruikt worden”, heet het daar. “Dit past perfect binnen het rotatiesys­teem dat we voor het seizoen hebben opgesteld.” Het hele jaar lang geeft Anthony Kumpen ons zijn inkijk in het leven, het lichaam en de psyche van een autopiloot.

 ?? FOTO'S'S AP/PHOTONEWS ?? Vettel won twee van de drie eersterste racesracea­ces van het seizoen.n.
FOTO'S'S AP/PHOTONEWS Vettel won twee van de drie eersterste racesracea­ces van het seizoen.n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium