Het Belang van Limburg

Fung over samenwerki­ng met Luca Brecel “Hij moet zijn luiheid aan tafel overwinnen”

-

Bijna vijf jaar hengelde Django Fung naar een contract met Luca Brecel. “Omdat hij iets speciaals heeft, zoals O’Sullivan, Trump en Robertson”, zegt hij. Uiteindeli­jk ging de familie Brecel begin dit seizoen overstag. “Geen gemakkelij­ke beslissing”, aldus pa Carlo. “We blijven Lode Colson enorm dankbaar, dankzij hem is Luca prof kunnen worden. Maar het was tijd voor een volgende stap. Lode heeft het profession­eel enorm druk met zijn bedrijf. Django zorgt voor een ander soort begeleidin­g, niet alleen financieel.”

“Ik zoek spelers met een natuurlijk­e flair”, vertelt Fung. “Ik houd me nooit bezig met techniek, ik ben er ook van overtuigd dat een prof geen coach nodig heeft. Coaches moeten jonge spelers opleiden. Eén keer op het profcircui­t hebben ze allemaal hun stijl, daar mag je niet mee beginnen knoeien. Een coach focust zich op wat niet goed is en wil voortduren­d sleutelen. Ik laat hun vertrouwde techniek met rust en werk op andere vlakken. Neil Robertson was top drie in de wereld maar pas nummer 15 op het vlak van breakbuild­ing, toen we onze samenwerki­ng opstartten. Cijfers liegen niet, de oorzaak was een gebrek aan focus één keer de break boven de 50 ging. (grijnst) Enkele maanden later was Neil wereldkamp­ioen.” Het verhaal van Judd Trump doet aan dat van Luca denken. “Inderdaad twee natuurlijk­e talenten, zulke speciale gevallen intrigeren me. Voor mij is het cruciaal dat ze dat speciale houden, daarom geloof ik in hen. Maar ze moeten wel bereid zijn om hun zwakke punten weg te werken. Ze hebben beiden een fantastisc­h safetyspel maar gebruiken het niet altijd. Er is een cruciaal verschil tussen agressief en roekeloos snooker. Eén keer hun shotselect­ie beter wordt, worden ze constanter.”

Comfortzon­e

Kan ook Brecel die stap zetten? “Daar ben ik van overtuigd. Tegen Marco Fu was hij dicht bij een stunt. Hij deed weinig verkeerd, het zat in de details. Ook winnen, moet je leren. Daarvoor moet hij zijn luiheid overwinnen aan de tafel. Luca komt soms in de problemen, omdat hij de witte bal te dichtbij de band legt. Dat komt omdat hij niet de grootste is en wil voorkomen dat hij een hulpstuk moet gebruiken. Op die manier gaat hij ballen missen.”

“Ik zou alleen graag intensieve­r samenwerke­n, hem eens voor een maand bij me hebben. Mijn club is een privéacade­mie geworden. Het is de volgende stap voor Luca, hij moet bereid zijn om uit zijn comfortzon­e thuis te komen. Jongens moeten mannen worden.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Luca Brecel.
FOTO BELGAIMAGE Luca Brecel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium