Het Belang van Limburg

AFSPRAAK MET DE GESCHIEDEN­IS

Gelko Hasselt kan voor eerste Limburgse bekerwinst sinds 1998 zorgen

- Jo TREKELS

Topklasser Gelko Hasselt heeft maandag 1 mei een afspraak met de geschieden­is. Hoewel de fusieclub de titel de voorbije week uit handen liet glippen, kan het straks wel zijn eerste Beker van België uit de clubgeschi­edenis in de lucht steken. Straffer nog, Gelko kan de eerste Limburgse cupwinnaar in de KBVB worden sinds 1998. Tegenstand­er om 17.00 uur in het Gentse Tolhuis is titelverde­diger en rivaal HalleGooik. Een vooruitbli­k in tien vragen. Simpel, omdat het departemen­t Futsal van de KBVB weinig opties had. Geen enkele club was kandidaat om de finale te organisere­n. “Het departemen­t Events deed dan drie voorstelle­n”, klinkt het. “Gent was de beste optie.” Het Tolhuis is alleszins een sfeervolle arena, met straks 1.263 zitplaatse­n. Hasselt trainde er vrijdag ter kennismaki­ng. Niet opperbest. De play-offs startten desastreus met een puntenverl­ies tegen Antwerpen (5-5) en Malle-Beerse (6-2). “De titel is voor 90 procent weg”, bekent clubdirect­eur Theo Geladi. “We leken moe, mak, niet gemotiveer­d… Ik denk dat de spelers al met hun hoofd bij die bekerfinal­e zaten.” Ideaal was de voorbereid­ing niet. “Maar als we ons niveau van de laatste competitie­match tegen Halle-Gooik halen, winnen we”, gelooft Gonzalo Galan Carsi. “Ondanks de draw waren we beter.” Ja en nee! Het huidige Hasselt is een fusieclub, in 1999 ontstaan uit ZVK Kermt en ZVK Hasselt. “In 2002 kwam ZVK Sint-Truiden erbij, maar die spelers stopten al na één seizoen”, weet voorzitter Georges Mees. Zowel Hasselt als Sint-Truiden wonnen ooit bekers, maar allemaal vóór de fusie. Sinds 1999 geraakte Hasselt nooit in de buurt van cupwinst, zelfs nooit in de finale. Dat wel. De prijzenkas­t puilt uit van de Bekers van Limburg en… één Beneluxbek­er. In het seizoen 2006-2007 vervingen Pans, Vanenburg en kompanen Morlanwelz en klopten ze FC Marlène. “Toch zou bekerwinst nog straffer zijn”, klinkt het. Mogelijk herinnert u zich Isola Hoeselt, Relemko Koersel en SD Halen tussen 2008 en 2013 nog? Sterk. Maar zij pakten de beker in de BZVB.

In de KBVB dateert een laatste Limburgse triomf van 1998, toen voormalig tweedeklas­ser ZVK Eisden in de finale Mortsel verraste. Na strafschop­pen én in… Gent! Eentje. Fenerbahçe Beringen in 2012. De teloorgega­ne club ging in Andenne met de billen bloot tegen Châtelinea­u: 1-8. De laatste Limburger die de beker omhoog stak? Bart Schapmans, vorig seizoen als T2 van Halle-Gooik. Zes: vijf spelers en de coach. T1 Lupaert in 2001 als keeper van Berchem, tweede doelman Martinez vorig seizoen met El Pozo Murcia én het trio Harram-Adnane-Dahbi in 2015 met… HalleGooik. Voor ancien Harram was dat trouwens de tweede beker, na één met Antwerpen in 2003. Die vraag komt voort uit de bekerwinst van Halle-Gooik in het seizoen 2014-2015, met naast de drie genoemde spelers ook Luypaert onder contract. Begin april kreeg hij echter verrassend zijn C4, waarna opvolger Vanderlei prompt de dubbel pakte. “Intussen zijn de plooien glad gestreken, maar toen kwam het hard aan”, vertelt de coach. “Ik had de indruk dat we op schema zaten... Maar ik spreek niet over sportieve revanche. Ik concentree­r mij op Hasselt en wil clubgeschi­edenis schrijven.” In een finale is alles mogelijk. Beide competitie­duels eindigden dit seizoen op een draw. Zoals in totaal trouwens vijf van de twaalf onderlinge duels sinds de promotie van Halle-Gooik in 2012. Hasselt won drie keer, Gooik vier keer. Opvallend: nog nooit won de uitspelend­e club. Daar komt sowieso veranderin­g in, op neutraal terrein. “Een gelijkspel wordt het nu zeker niet”, grijnst doelman Dries Lahraoui, die zich klaar houdt voor een eventuele strafschop­penserie. “Maar die stip is zó kortbij. Het is puur geluk hebben.” De beker(finale) is de kortste weg naar een prijs. Maar is de faalangst niet moordend nu de titel quasi weg is? “Wij voelen geen zenuwen, Halle-Gooik is de favoriet”, vindt clubdirect­eur Theo Geladi. “Als we spelen zoals in onze play-offmatchen krijgen we er 25 binnen, maar ik ben gerust dat we een ander Hasselt zullen zien.” Geladi, die nog steeds boos is omdat Halle-Gooik met Gonzalo Galan Carsi onderhande­lt, zal zijn troepen zeker op scherp zetten. “We voelen alleszins geen schrik.” Programma - Maandag 1 mei (in Tolhuis Gent): 14.00u: finale beloften FT Antwerpen-Morlanwelz; 17.00u: finale fanions Gelko Hasselt-FP Halle-Gooik.

Tickets - Lastminute beslissers kunnen maandag nog naar Gent afreizen. De KBVB opent de loketten voor neutrale fans. Dat komt omdat de vier finalisten niet alle toegewezen tickets aan de man konden brengen. Hasselt klokte af op 151 van de 320 kaarten en zakt met vier bussen af naar Oost-Vlaanderen. Halle-Gooik finishte op 280. Ook voor de beloftenfi­nale tussen Antwerpen en Morlanwelz kwamen wat van de in totaal 240 kaarten terug. De tickets geven toegang tot beide finales. De beloftenfi­nale start om 14.00u.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium