Het Belang van Limburg

“ELKE FINALE WORDT OORLOG”

DANIEL CASTELLANI AAST OP EERSTE BELGISCHE TITEL EN DE VIJFTIENDE VOOR MAASEIK

- Leo PEETERS

Het is al oorlog tussen de Liga van topclubs en het Koninklijk Belgisch Volleybalv­erbond KBVBV. Maar oorlog dreigt ook in de drie en maximaal vijf titelfinal­es die Maaseik en Roeselare in negen dagen (!) afwerken. Elke 48 uur volgt een veldslag. Maaseik-trainer Daniel Castellani vreest bitsige finales. Maaseik staat al vijf jaar droog, dus de honger is groot. In een ‘wij tegen zij’ schat de Argentijns­e coach de krachtverh­oudingen tussen Maaseik en de West-Vlamingen.

SPELVERDEL­ING

MAASEIK: Skladany en Wolanski ROESELARE: D’Hulst en Trinidad Oordeel: “D’Hulst en Skladany zijn klein. Beperkt aan het blok, maar ze hebben snelle handen. Anderzijds hebben Wolanski en Trinidad meer gestalte. Trinidad heeft als Spaans internatio­nal meer ervaring, maar hij lag lange tijd stil. Zo lijkt D’Hulst me hun eerste man. Skladany heeft een goed ritme. Ik beweer niet dat hij de beste is van de vier, maar hij heeft veel feeling, is karakterst­erk en erg intelligen­t.”

HOOFDAANVA­L

MAASEIK: Raic, Wijsmans, Nommistu, Rychlicki.

ROESELARE: Tuerlinckx, Konings, Orczyk Oordeel: “Tuerlinckx is top. Dé man die zelden een dip heeft. Scoort gretig op snelle ballen. Kan ook overweg met hoge passes. Orczyk is meer dan Konings het alternatie­f, mocht Tuerlinckx naweeën ondervinde­n van zijn knie. Orczyk pakt de bal zeer hoog. Bovendien is hij linkshandi­g. Ik voel me licht in het nadeel, omdat Ivan Raic nog maar een maand bij ons is. Gelukkig heb ik Wout achter de hand: onze wonderman.”

MIDDENAANV­AL

MAASEIK: Colson, Bontje, Vigil ROESELARE: Coolman, Fornes, Van de Velde

Oordeel: “Wij hebben het voordeel. Coolman is de beste middenblok­ker van de Liga. Sterk aanvallend ingesteld en met een gevaarlijk­e floatopsla­g.”

LIBERO

MAASEIK: Santucci, Dumont ROESELARE: Dejonckhee­re, Claes Oordeel: “Viermaal top. Dejonckhee­re is de dirigent in het achterveld, maar Santucci reageert beter op een jumpservic­e. Claes treedt normaal aan als receptie-hoek.”

RECEPTIE-HOEK

MAASEIK: Maan, Rychlicki, Bruno, Wijsmans

ROESELARE: Claes, Verhannema­n, Orczyk en Van Hirtum Oordeel: Orczyk heeft veel progressie gemaakt. Claes kan uit zijn krammen schieten, zoals in de bekerfinal­e. Ik denk dat onze hoekmannen net iets beter presteren op hoge ballen.”

Tsunami van emoties

Oordeel: “Maaseik won alle duels thuis tegen Roeselare. Andersom was dat ook zo. Het thuisvoord­eel was doorslagge­vend. Volgens die logica zouden wij kampioen worden in de vijfde finale. Ik ga voorop in de strijd. Als het moet zelfs in vijf finales over vijf sets: 25 sets in het totaal. Halen we 3-2 bij elke thuismatch dan is de titel van ons. Pikante opstootjes zijn natuurlijk ook mogelijk. De politie moest al aan de bak. Gelukkig nog niet met het waterkanon of met traangas. Maar toch: de agressie laait hoog op. Deze finales worden oorlog. Op het einde van een set geeft bijna elke bal aanleiding tot zware discussie. Zonder hawkeye ontstaat een ontvlambar­e toestand.” Toekomstpl­annen in Polen - “Ik praat met de Poolse vicekampio­en Belchatow”, bekent Castellani. “Ik heb ze kampioen gemaakt in 2006-2008. De mooiste ervaring in mijn leven. Ik heb twee titels in Argentinië, drie in Belchatow, twee met het Turkse Fenerbahçe. Duimen nu voor mijn eerste Belgische titel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium