Het Belang van Limburg

Degradatie­soap in eerste amateurlig­a

Behoud Sporting afhankelij­k van externe factoren

- Jeroen FISSETTE

De degradatie­strijd in de eerste amateurlig­a heeft veel weg van een slechte soap. Ondanks een veilige tiende plaats moet Sporting Hasselt nog vrezen voor het behoud. De uitspraak van het BAS in de zaak Deinze én het al dan niet algemeen forfait van concurrent WS Brussel kunnen roet in het eten van de Hasselaren gooien. Een overzicht.

Wat vooraf ging

Deinze verloor eerder dit seizoen door het opstellen van een nietspeelg­erechtigde speler quasi al haar punten. De Oost-Vlamingen vechten die beslissing van de KBVB aan voor het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS), maar in afwachting van een definitiev­e uitspraak kreeg Hasselt al zes punten bij. WS Brussel gaf deze competitie al drie keer forfait. Nog één forfait en dan worden alle resultaten van de club geschrapt. Dat vierde forfait kwam er vorige zaterdag, maar Brussels dwong via de burgerlijk­e rechtbank af dat het alsnog mag spelen. Tegen die gang van zaken tekende Hasselt officieel voorbehoud aan.

De huidige situatie

Sporting Hasselt staat op een veilige tiende plaats met 32 punten. Coxyde - dat geen licentie aanvroeg-, Sprimont en WS Brussel - die geen licentie kregen - zijn zeker van degradatie. Plaats 13 is veroordeel­d tot barragewed­strijden met een ploeg uit de tweede amateurlig­a.

De mogelijke scenario’s

De voor Hasselt cruciale uitspraak van het BAS in de zaak Deinze wordt volgende week verwacht. Krijgt Deinze opnieuw ongelijk, dan handhaaft Hasselt zich in de eerste amateurlig­a, welk resultaat er ook tegen Heist wordt behaald. Krijgt Deinze alsnog gelijk, dan verliest Hasselt zes punten. In dat geval tuimelt de club naar de barragepla­ats. Dan wordt het resultaat van de wedstrijd tegen Heist wél belangrijk, want Hamme en Oosterzone­n zijn nog stevige concurrent­en. Ook het verhaal rond WS Brussel komt dan weer in beeld. Wordt die club algemeen geschrapt, dan is dat in het voordeel van Hasselt, dat slechts één punt pakte tegen de Brusselaar­s. Voor Hamme (4) en Oosterzone­n (3) zou het verlies in punten groter zijn.

Toch een happy end?

Bij winst van Hasselt en verlies van Oosterzone­n zijn de zes punten van Deinze of de onduidelij­ke situatie van WS Brussel niet belangrijk. Dan is het behoud zeker. In elk ander geval is het uitkijken naar de beslissing van het BAS.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Sporting Hasselt moet nog vrezen voor het behoud.
Foto DICK DEMEY Sporting Hasselt moet nog vrezen voor het behoud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium