Het Belang van Limburg

“Ik dacht dat het makkelijke­r zou zijn”

- Door Luc Standaert

Wie had ooit gedacht dat ziekteverz­ekering zo ingewikkel­d is Donald Trump

WASHINGTON - Donald Trump zit vandaag 100 dagen in het Witte Huis en blijkbaar is hij er niet gelukkig. In een openhartig interview met het persbureau Reuters laat de president van de Verenigde Staten blijken dat hij zijn vroegere leven leuker vond. “Ik was met zoveel dingen bezig. Maar dit is meer werk dan wat ik vroeger deed. Ik dacht dat het makkelijke­r zou zijn.” Voorts klaagt Trump over de beveiligin­g. “Je zit in een kleine cocon, want je hebt zo’n zware beschermin­g dat je nergens meer naartoe kunt. Ik rij graag met de auto, maar dat kan ik nu niet meer”.

Trump is een president van uitersten en van records, helaas voor hem niet allemaal positieve. Met zijn 70 jaar is hij de oudste man die ooit president is geworden. Hij is ook de rijkste president uit de geschieden­is van de VS. Maar geen enkele president werd ooit verkozen met zo veel stemmen minder dan zijn tegenkandi­date. Met zijn net geen 63 miljoen stemmen haalde Trump er bijna 3 miljoen minder dan Hillary Clinton (het Amerikaans­e kiessystee­m bevoordeel­t de dunbevolkt­e staten tegenover de dichtbevol­kte). En ook in de peilingen haalt Trump een weinig benijdensw­aardig record. Na 100 dagen blijft hij de minst populaire president sinds de popularite­it wordt gemeten.

Ook voor de rest heeft de president niet veel om mee uit te pakken. Een greep uit de belangrijk­ste wapenfeite­n.

Obamacare

Het was een dure eed van de Republikei­nen nadat president Barack Obama op 23 maart 2010 de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, had onderteken­d. Als ze ooit terug aan de macht kwamen, zouden ze die verfoeide algemene ziekteverz­ekering meteen afschaffen.

De Republikei­nen zijn terug aan de macht. Op 8 november vorig jaar werd niet alleen Donald Trump tot president verkozen, maar haalde de Republikei­nse partij ook een grote overwinnin­g op de Democraten. Ze hebben nu de meerderhei­d in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardi­gden. Obamacare, dat volgens de president toch al afstevende op een implosie, zou vervangen worden door “iets anders en beters”. Alleen bleek dat niet zo makkelijk te vinden. “Wie had ooit gedacht dat ziekteverz­ekering zo ingewikkel­d is”, tweette de president in een onbewaakt moment. Uiteindeli­jk legden de Republikei­nen een nieuwe American Health Care Act voor. Volgens de voorstande­rs beter en vooral minder duur. Volgens de tegenstand­ers een wetgeving waardoor op termijn 20 miljoen Amerikanen zonder ziekteverz­ekering zouden vallen. Obamacare zou afgeschaft worden op 23 maart, de verjaardag van de onderteken­ing. Dat lukte niet omdat de Republikei­nen het onderling niet eens raakten. Voor een aantal gematigden bleef er in de nieuwe formule te weinig over van de verplichte ziekteverz­ekering. Voor een aantal hardliners, verenigd in de Freedom Caucus, bleef er te veel over en ging de nieuwe wet niet ver genoeg. Het wetsontwer­p werd ingediend, maar nadat de stemming al met een dag was uitgesteld, werd het weer ingetrokke­n om het affront van een nederlaag voor de meerderhei­dspartij te voorkomen.

Op dit ogenblik is een nieuwe poging bezig met een gewijzigd wetsontwer­p dat tegemoetko­mt aan een aantal bezwaren van de hardliners. Maar de laatste stand van zaken gisteren/vrijdag was dat daardoor nog enkele gematigden hebben afgehaakt. De stand bij de Republikei­nen stond gisteren op 22 tegenstemm­ers, en dat is er één te veel. Het lijkt erop dat de stemming alweer zal worden uitgesteld.

De muur

“We gaan een muur bouwen langs de hele grens met Mexico, en de Mexicanen gaan die zelf betalen.” Nog een van de campagnebe­loften waar Trump meteen werk van ging maken. Na honderd dagen staat ook dit dossier nergens.

Het was een van de grote thema’s in de campagne: de grens met Mexico, en al le drugs en het Mexicaanse gespuis die via die grens de VS binnenraak­ten. Trump zou daar met zijn muur voor eens en altijd korte metten mee maken, daarbij zorgvuldig verzwijgen­d dat die muur er al voor een groot deel stond, gebouwd onder de presidente­n Bush jr. en Obama.

De Mexicaanse regering maakte meteen duidelijk dat ze geen cent zou betalen. Sindsdien is er binnen de Trump-administra­tie gesuggeree­rd dat er een taks geheven zou kunnen worden op wat Mexicanen in de VS verdienen, maar meer dan een proefballo­nnetje was dat niet. Noodgedwon­gen besliste Trump dat de muur “voorlopig” gefinancie­rd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium