Het Belang van Limburg

Hoe vat je zo’n boek samen

-

Brockman?

John Brockman (76) is een uitgever van wetenschap­pelijke werken. Hij is de beheerder van de website Edge, een debatcentr­um voor schrijvers, wetenschap­pers en filosofen. De edge betekent hier: de rand, de grens, het uiterste van de gevestigde kennis.

Kerstmis 1997 kwam hij op het idee zijn netwerk elk jaar een prikkelend­e vraag te stellen. Uit de honderden antwoorden koos hij er 150 à 200 uit en maakte er een lijvig en goedkoop boek mee. In 2015 luidde de titel ‘Wetenschap­pelijk onkruid- 179 hardnekkig­e ideeën die vooruitgan­g blokkeren’, vorig jaar was dat ‘Machines die denken - Invloedrij­ke denkers over de komst van kunstmatig­e intelligen­tie’. De Edge-vraag dit jaar luidt: ‘Wat beschouw jij als het interessan­tste recente wetenschap­pelijke nieuws? Waarom is het belangrijk?’ Achter alles wat Brockman doet, zit ook de drijfveer om de absurde scheiding tussen de exacte en de humane wetenschap­pen weg te werken, geleerden en kunstenaar­s, scheikundi­gen, wiskundige­n, psychologe­n en filosofen samen te brengen. Zo krijg je als auteurs een theoretisc­h fysicus, een hoogleraar geografie, een evolutiona­ir bioloog of futuroloog, maar ook een beeldend kunstenaar (James Croak), een curator van de Serpentine Galleries in Londen (Hans-Ulrich Obrist) of een conceptuee­l kunstenaar die veel met magneten werkt (de Zuid-Koreaanse Koo Jeong A). Of Peter Gabriel - singer-songwriter, musicus, mensenrech­tenactivis­t: “De essentie van wie we zijn ligt besloten in onze gedachten en onze herinnerin­gen, en we staan op het punt die als een conservenb­likje te openen en uit te storten over een slapende wereld. Misschien moeten we ‘zwemlessen‘ bedenken om ons te leren hoe we open, eerlijk en kwetsbaar moeten zijn, klaar om ons in deze wereld van zichtbare gedachten te bewegen.”

Parels?

193 topgeesten, al dan niet briljant, die ‘hun nieuws’ brengen; je kunt een heel jaar met zo’n boek doorbrenge­n. Fysicus Freeman Dyson is gefascinee­rd door de Dragonfly (libel), een telescoop die met 400 mm-lenzen is uitgerust, zodat die lijkt op het samengeste­lde oog van een libel. En duizend keer goedkoper is dan de klassieke telescoop. De Dragonfly heeft al 47 nieuwe sterrenste­lsels ontdekt. De bijdrage van hoogleraar antropolog­ie Robert Trivers bestaat uit drie zinnen: “Overal ter wereld smelten gletsjers in een ongekend tempo. Overal ter wereld zullen gletsjers in een ongekend tempo blijven smelten. Probeer maar eens te leven met een zeespiegel die gemiddeld meer dan 5 meter hoger is dan nu.” Rory Sutherland, creative director bij Ogilvy: “Wereldwijd is er genoeg bewijs om de bewering te staven dat consumptie­patronen en het zoeken naar status wel degelijk aan het veranderen zijn, en dat immateriël­e goederen op velerlei gebieden de plaats van materiële goederen innemen.” Niet. 193 invalshoek­en aan de kennis van vandaag. Stukken met verleideli­jke titels: ‘Het brein is een vreemde planeet’, ‘De 6 miljard letters van ons genoom’, ‘Hersens kweken in een schaal?’ ‘De zelfsturen­de genen komen eraan’, ’Complete hoofdtrans­plantatie’, ‘Je bent steeds weer nieuw’ of ‘Beestjes, allemaal beestjes’, een duik in de jonge bacteriewe­tenschap.

Pik er iets uit

‘Leven in angst voor terrorisme’ van psycholoog Gerd Gigerenzer, MaxPlanck-instituut, Berlijn. “Leven in angst voor terrorisme kan gevaarlijk­er zijn dan dat terrorisme zelf.” Na 9/11 namen veel Amerikanen liever de auto dan het vliegtuig. Het gevolg was dat er ongeveer 1600 mensen meer stierven bij verkeerson­gevallen, meer dan het totale aantal slachtoffe­rs van de vier gekaapte toestellen. Ten tweede: ‘Partijpoli­tieke vijandscha­p’ van Jonathan Haidt, sociaal psycholoog. Verslag van een grote studie over de toename van de bittere vijandscha­p tussen politieke partijen. Boeiend, leerrijk, geschreven voor een breed publiek. In een tijd dat wetenschap­pers op straat moeten komen omdat ze hun wetenschap­pelijk onderzoek niet meer kunnen betalen. Opnieuw een knap boek van John Brockman, de originele ‘briljante geest’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium