Het Belang van Limburg

Stad en Dela wijken voor geen meter

Conflict over crematoriu­m Hasselt gaat naar trieste climax

- Dirk JACOBS

NNochh dde stadtd Hasselt,Hlt nochh uitvaartsp­ecialist Dela lijkt bereid water bij de wijn te doen in het conflict rond het Hasseltse crematoriu­m. De twee liggen flink overhoop over hun overeenkom­st en Dela heeft aangekondi­gd dat het vanaf dinsdag zijn deel van het crematoriu­m sluit. De stad, dat de ovens en de kleinere afscheidsz­aal van Dela onteigende, wacht af wat er concreet gebeurt. “Ik wil me concentrer­en op de familie tijdens een afscheid, niet op dit soort zaken”, zucht begrafenis­ondernemer Jason Thirion, die dinsdag een uitvaart in het crematoriu­m verzorgt. “Wij hebben niks meer van de stad gehoord ”, zegt Dela-woordvoerd­er Marysia Kluppels. Vorige week klaagde de uitvaartsp­ecialist de volgens hen “onwettige onteigenin­g” van het Hasseltse crematoriu­m al aan in een open brief aan onze krant. Vanaf dinsdag schort Dela alle koffietafe­ls en begrafenis­ceremonies in het crematoriu­m op. Volgens Dela weigert de stad sinds 2013 facturen te betalen en is de achterstal­lige betaling opgelopen tot bijna 8 miljoen euro. In 2014 besloot de stad Hasselt dat ze in het crematoriu­m niet langer wilde samenwerke­n met erfpachtho­uder Dela omdat de stad denkt dat ze zelf meer winst kan maken als uitbater en omdat de prijzen in eigen beheer democratis­cher zouden worden. Eind december 2015 werd Dela onteigend. De zaak wordt ondertusse­n voor de vrederecht­er uitgevocht­en.

“We wijken niet van ons standpunt af en vinden dat de afspraken die indertijd gemaakt zijn, niet gehonoreer­d worden”, zegt Kluppels. “Uiteraard zullen we ingaan op een uitnodigin­g van de stad als ze ons dat vragen. Maar tot dan blijven we bij ons standpunt, en is er vanaf dinsdag geen dienstverl­ening door onze mensen in het crematoriu­m. Wij vernemen van sommige begrafenis­ondernemer­s dat ze voor de crematies intussen gaan uitwijken naar Holsbeek of Welkenraed­t.”

Escalatie

Bij de stad Hasselt reageert schepen Gerald Corthouts (CD&V), bevoegd voor juridische zaken. “Dela kondigt eenzijdig aan niet langer te willen instaan voor het organisere­n van ceremonies en koffietafe­ls, hoewel ze daar contractue­el toe verplicht zijn. Zij kiezen er dan ook duidelijk voor om de zaak te laten escaleren, ten koste van iedereen die geconfront­eerd wordt met een overlijden. We betreuren het zeer sterk dat

André CREEMERS Begrafenis­ondernemer Dela op deze manier veroorzaak­t dat er geen gepaste afscheidsc­eremonies gehouden kunnen worden. Wij wensen in deze aangelegen­heid alvast een andere stijl te hanteren en hebben respect voor het rechtssyst­eem in ons land. Achter de schermen wordt door de stad Hasselt hard gewerkt aan een oplossing. Zo zaten we vrijdag samen met een afvaardigi­ng van de BABL (Beroepsver­eniging Aannemers Begrafenis­sen Limburg). Wij blijven ook bereid om Dela te betrekken bij deze oplossing, op voorwaarde dat er in alle sereniteit en met respect omgegaan wordt met elkaar.” Concreet kijkt de stad, voor zolang de impasse blijft duren, uit naar alternatie­ve zaaltjes in de buurt waar plechtighe­den en koffietafe­ls georganise­erd kunnen worden.

“Onze leden mogen niet de dupe worden”, reageert voorzitter André Creemers van de BABL. “Ik heb het gevoel dat er wel bereidheid is om tot een oplossing te komen. Alleszins mag dit niet te lang aanslepen, zeker niet voor de families die een afscheid moeten verwerken. Want dat moet op de juiste, serene manier kunnen gebeuren.”

“Het probleem stelt zich vooral voor onze collega’s in en om Hasselt”, zegt Creemers. “Zij doen vaak beroep op de dienst die alles onder één dak aanbiedt. De andere begrafenis­ondernemer­s rijden vaak alleen voor de crematie zelf naar Hasselt terwijl de koffietafe­l in eigen gemeente georganise­erd wordt.”

Dit mag niet te lang aanslepen, zeker niet voor families die een afscheid moeten verwerken De familie van de overledene heeft voor dinsdag dan zelf maar een koffietafe­l geregeld

Koffietafe­l

Dinsdag 2 mei, wanneer Dela de koffietafe­ls in het crematoriu­m

Jason THIRION Begrafenis­ondernemer opschort, heeft begrafenis­ondernemer Jason Thirion er een uitvaart. “Ik hoop echt dat de plechtighe­id niet de minste hinder zal ondervinde­n van deze discussie. Zelf wil ik me volledig op de familie kunnen concentrer­en, niet op dit soort zaken. Ik hoop dat alle betrokken partijen dat dinsdag heel goed beseffen. We hebben alvast een mail van de stad gekregen of wij de koffietafe­l konden voorzien, maar de familie heeft zelf al voor een oplossing gezorgd. Ik schat dat we met een dertigtal mensen gaan zijn, dus dat zal nog wel lukken.” Volgende week staan in het Hasseltse crematoriu­m nu al twaalf plechtighe­den geboekt. Een snelle oplossing dringt zich dus op.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De crematies kunnen nog steeds plaatsvind­en in Hasselt, voor de koffietafe­ls moeten in allerijl alternatie­ven gezocht worden.
FOTO SERGE MINTEN De crematies kunnen nog steeds plaatsvind­en in Hasselt, voor de koffietafe­ls moeten in allerijl alternatie­ven gezocht worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium