Het Belang van Limburg

Politiezon­e Carma dinsdag van start

Kantoor in Bree op zaterdag open

- Phillipe PERGENS

De nieuwe politiezon­e Carma wordt vanaf 2 mei vanuit twee locaties, Bree en Genk, gecoördine­erd. Carma is opgedeeld in vier sectoren, los van de gemeentegr­enzen. Overdag zullen minstens negen ploegen patrouille­ren. Tijdens de nacht zijn vier politieplo­egen op de baan. Verder is het hoofdkanto­or in Bree vanaf 2 mei ook op zaterdagvo­ormiddag geopend. Pas een dik half jaar geleden maakten de politiezon­es Noordoost-Limburg en MidLim bekend dat ze zouden fuseren en dinsdag is de samensmelt­ing een feit. Dat is snel en nog niet helemaal officieel. “De Koninklijk­e Besluiten zijn nog niet helemaal rond, maar we hebben besloten om in het veld de krachten al te bundelen”, reageren CD&V-burgemeest­ers Wim Dries en Jo Brouns die in hun zones aan het hoofd van de politiecol­leges staan.

Voor het personeel is de nieuwe manier van werken vanaf 2 mei een feit en de samenwerki­ng brengt ook een hertekenin­g van de organisati­e met zich mee. Zo behoudt elk van de negen gemeenten zijn wijkkantoo­r, maar krijgt Carma twee hoofdgebou­wen. Tijdens de brainstorm­ing werd al eens over Carma 1 en Carma 2 gesproken. “We zijn natuurlijk een zone, maar die zal twee belangrijk­e uitvalsbas­issen hebben. Voor de noordelijk­e zone is dit het politiegeb­ouw van Bree en voor de zuidelijke regio organisere­n we alles vanuit het kantoor in Genk”, zeggen de burgemeest­ers.

Zaterdag

Patrouille­ren doen ze met minstens negen interventi­eploegen overdag en vier ’s nachts. Zij zijn elk actief in hun vooropgest­elde sector die niet op basis van gemeentegr­enzen werd afgebakend. Het gehele gebied werd in vier opgedeeld en het is de bedoeling dat er 24 op 24 uur minimaal een team in elke sector aan het werk is. Voor de bewoners veranderen er eveneens enkele zaken. Zo kunnen de mensen voortaan op zaterdagvo­ormiddag in het politiekan­toor aan de Rode Kruislaan in Bree terecht. “In het kader van de dienstverl­ening stellen we deze open voor de bewoners die er door de week misschien minder gemakkelij­k terechtkun­nen.” Anderzijds verdwijnt wel het beleid van Noordoost-Limburg waarbij de klok rond sporenonde­rzoek werd uitgevoerd. Dat zal enkel nog overdag gebeuren, met uitzonderi­ng van zware misdrijven.

 ?? Foto ROGER DREESEN ?? We spreken niet langer van de zones MidLim en Noordoost-Limburg, maar van Carma.
Foto ROGER DREESEN We spreken niet langer van de zones MidLim en Noordoost-Limburg, maar van Carma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium