Het Belang van Limburg

“Malafide slotenmake­r lichtte ons op waar we bijstonden”

- Johnny GEURTS

Toen Anneliese (71) en haar man Theo (77) uit Zichen-ZussenBold­er vorige week thuiskwame­n, vonden ze nergens nog hun huissleute­l, dus zocht een buurman op Google naar een slotenmake­r. “Bij aankomst moesten we een papier onderteken­en en een half uur later kregen we de rekening gepresente­erd: 742,58 euro. Geïntimide­erd door de hele toestand hebben we toch betaald. Maar dit doet pijn.” Volgens Test-Aankoop komen deze malafide praktijken steeds vaker voor. “We stonden voor ons huis en konden de sleutel niet meer vinden. We zijn dan in paniek gaan aankloppen bij de buren die op Google zochten naar een slotenmake­r. Het was een 0800-nummer, maar in de tekst werd gesproken over een slotenmake­r uit de buurt. Toen de mannen arriveerde­n, zagen we een Nederlands­e nummerplaa­t. Ze vroegen vrijwel meteen om een papier te tekenen er stonden twee kleine bedragen ingevuld, dus besloten we het papier te tekenen zodat we snel weer in ons huis zouden kunnen”, vertelt de 71-jarige Anneliese Resseler uit Zichen-Zussen-Bolder. “Na een half uur zat er een nieuw slot op de deur en begon hij op het papier extra bedragen in te vullen. Totaal met btw : 742,58 euro. We wisten niet wat we hoorden. Daar zaten we, twee oudere mensen met twee vreemde mannen in huis. We voelden ons geïntimide­erd en hebben betaald. Achteraf was duidelijk dat we waren opgelicht waar we bijstonden. Ik hoop dat we andere mensen kunnen behoeden van deze schandalig­e praktijken”, aldus het echtpaar.

Erkenning

De bedenkelij­ke werkwijze van deze zogenaamde slotenmake­rs die adverteren onder ronkende titels als ‘snel24 dienst’, ‘24uurs slotservic­e’ of ‘reparaties­ervice’ zijn ook bekend bij de eerlijke, lokale slotenmake­rs. “Ik zit al 15 jaar in de branche. We horen steeds vaker de verhalen van mensen die in nood snel op Google zoeken naar een slotenmake­r en dan vaak tien keer meer betalen dan nodig. Wie een plaatselij­ke slotenmake­r opbelt, krijgt altijd duidelijke prijsopgav­e, die schommelt tussen de 65 en 150 euro afhankelij­k van het soort slot. In zo’n situatie kan je ook bij de politie terecht die je doorverwij­zen naar een gekende slotenmake­r in de buurt”, vertelt slotenmake­r Jos Fuchs uit Schoonbeek. Ook slotenexpe­rt Tom Vanhemel uit Meeuwen kent de verhalen. “We ijveren voor een erkenning van

Test-Aankoop ons beroep. Met een erkennings­certificaa­t en een herkenbaar label wordt het voor de klanten makkelijke­r om het kaf van het koren te scheiden.”

Prijs afspreken

Bij consumente­nverenigin­g TestAankoo­p stapelen de klachten zich ondertusse­n op. Bedrijven die op deze manier handelen, betalen grof geld om in de zoekmachin­e van Google bovenaan te staan wanneer je op zoek bent naar een slotenmake­r of loodgieter. Het is duidelijk dat deze bedrijven misbruik maken van mensen die verkeren in een noodsituat­ie. We kunnen alleen aanraden vooraf altijd goed de prijs af te spreken. Maar beter nog: zoek een slotenmake­r in de buurt en bel niet lukraak een 0800-nummer. Ben je toch slachtoffe­r van deze malafide praktijken, dien dan zeker ook klacht in bij de economisch­e inspectie”, aldus Simon November, woordvoede­r bij TestAankoo­p.

We kunnen alleen aanraden vooraf altijd goed de prijs af te spreken. Maar beter nog: zoek een slotenmake­r in de buurt en bel niet lukraak een 0800nummer

 ??  ??
 ?? Foto JOGE ?? Anneliese met haar gepeperde rekening. “742,58 euro voor een nieuw slot. We wisten niet wat we hoorden.”
Foto JOGE Anneliese met haar gepeperde rekening. “742,58 euro voor een nieuw slot. We wisten niet wat we hoorden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium