Het Belang van Limburg

“Ik sms’te dagelijks met Super Vince”

Meeuwen neemt afscheid van Vince Winters (9)

- Koen SNOEKX

In Meeuwen is vrijdag afscheid genomen van Super Vince (9), de jongen die maandag overleed ten gevolge van een hersentumo­r. Ook voor Mediclown Spik, die Vince al meer dan een jaar intens begeleidde, is het verlies bijzonder hard aangekomen. “Ook ik ga momenteel door een rouwproces”, zegt clown Spik. “Vince was een vriend. Bijna dagelijks sms’ten wij elkaar.” Clown Spik - Lothar Grob in het echte leven - begeleidt als Mediclown al tien jaar zieke kinderen. Hij is ook een van de weinige clowns die terminaal zieke kinderen bijstaat en hen tijdens huisbezoek­en probeert op te beuren. Zo kwam hij meer dan een jaar geleden in contact met Vince Winters (9), de jongen uit MeeuwenGru­itrode die afgelopen maandag overleed na een jarenlange strijd tegen een hersentumo­r. “Ik heb een heel mooie tijd met Vince gehad”, blikt Spik terug. “Al van het eerste moment klikte het tussen ons. En hoe langer ik hem kende, hoe intenser het contact werd. De laatste maanden sms’ten we bijna dagelijks met elkaar. Ondanks zijn ziekte was Vince altijd vrolijk

mediclown SPIK en enthousias­t. Op de vele filmpjes die we samen hebben gemaakt, lachte hij altijd.”

Snel

Maar ook Spik zag Vince de laatste weken fel achteruitg­aan. “Vorige week vrijdag heb ik Vince voor het laatst gezien. We hadden afgesproke­n om op maandag een nieuw filmpje op te nemen. Het scenario hadden we al besproken. Het moest een filmpje worden waarin Vince en zijn favoriete beer de hoofdrol hadden.”

Maar dat filmpje hebben Spik en Vince nooit meer kunnen opnemen. “Ik zat maandagoch­tend klaar in mijn clownspak om naar Vince te vertrekken, toen ik plots een sms’je van zijn ouders kreeg. Ze stuurden dat ze zelf tijd met Vince wilden doorbrenge­n. Twee uur later kreeg ik een berichtje dat Vince zachtjes was ingeslapen. Dat nieuws kwam bij mij bijzonder hard aan. Vooral ook omdat het plots zo snel was gegaan. Niemand had dit zien aankomen. Ook de ouders van Vince niet.”

Afscheidsf­ilmpje

Meteen na het overlijden van Vince kroop clown Spik achter zijn computer. “Tijdens de afgelopen maanden dat ik Vince heb begeleid, hebben we samen heel veel mooie filmpjes gemaakt. Van al dat beeldmater­iaal heb ik een afscheidsf­ilmpje gemaakt.” In het herinnerin­gsfilmpje zijn onder meer ook de beelden gemonteerd van één van de hoogdagen van Vince , toen hij in februari in het centrum van Meeuwen in een rubberboot­je over een zee van zo’n 500 mensen ‘vaarde’. Clown Spik plaatste het afscheidsf­ilmpje woensdag op het internet en het werd ondertusse­n al zo’n 6.000 keer bekeken. “Ik heb ongeloofli­jk veel mooie en warme reacties op het filmpje gehad. Van de ouders, de zus en de andere familieled­en van Vince, maar ook van mensen die ik totaal niet ken. Dat heeft mij echt ontroerd.”

Graf

Clown Spik begeleidt al verschille­nde jaren terminaal zieke kinderen en telkens weet hij ook dat er een dag komt dat hij afscheid van hen moet nemen. “Telkens als ik een kind moet afgeven, ga ik door een rouwproces”, zegt hij. “Ook nu weer met Vince. Maar ik ben een Mediclown en het is mijn taak om mensen in moeilijke tijden bij te staan en op te beuren. Zo heb ik de afgelopen dagen nog verschille­nde keren contact gehad met de familie van Vince. Nooit als Lothar, maar altijd als clown Spik. Ook bezoek ik als clown minstens één keer per jaar het graf van alle kinderen die ik heb moeten afgeven. Voor mij is dat een manier om mijn verdriet een plaats te geven. Want ook voor mij zijn die kinderen dierbaren.”

Ik zat maandagoch­tend nog klaar in mijn clownspak om naar Vince te vertrekken om samen een nieuw filmpje te maken

het filmpje op hbvl.be

 ??  ??
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Spik en Vince waren vrienden geworden. “Ik had een heel mooie tijd met hem.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Spik en Vince waren vrienden geworden. “Ik had een heel mooie tijd met hem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium